Spreken over de preek in het gezin
Hoe kunnen we in ons gezin de preekbespreking praktisch proberen vorm te geven om meer bezig te zijn met de gehouden (of gelezen) preken?
Overdenking
Graag willen we wat schrijven rond deze binnengekomen vraag! In het formulier - om de dienaars des Woords te bevestigen - lezen we over de taak van de hoorder na de preek: ‘Neemt dan het woord aan, hetwelk hij u volgens de Heilige Schrift zal verkondigen, niet als der mensen woord, maar (gelijk het waarlijk is) als Gods Woord. Laat u lieflijk en aangenaam zijn de voeten dergenen die vrede verkondigen, die het goede verkondigen’.
De Bijbel tekent ons zo eerlijk dat een prediker een mensenkind is en dat de hoorder (van nature) afkerig is van de Heere en Zijn Woord. Als prediker en hoorder zijn we daarmee afhankelijk van het werk van de Heilige Geest. Tegelijk stelt de Heilige Schrift ons voluit verantwoordelijk voor wat we met het Woord doen. Als er Joden in Antiochië het Woord gaan tegenspreken en zelfs lasteren, klinken de ernstige woorden: ‘Het was nodig dat eerst tot u het Woord Gods gesproken zou worden; doch nademaal gij hetzelve verstoot, en uzelve des eeuwigen levens niet waardig oordeelt, zie, wij keren ons tot de heidenen’ (Hand. 13:46b). Als Paulus en Barnabas vervolgens spreken over hun roeping tot de heidenwereld, lezen we: ‘Als nu de heidenen dit hoorden, verblijdden zij zich en prezen het Woord des Heeren; en er geloofden zovelen als er geordineerd waren tot het eeuwige leven’ (Hand. 13:48).
Als de Heere dit genadewerk schenkt onder de bediening der verzoening, ‘dragen’ we de woorden mee in ons hart. De klanken op het kerkplein worden zo anders als het genadewerk van Pinksteren op het tempelplein ervaren wordt. We moeten zo oppassen om uit de kerk weer over al de aardse zaken te praten. Het is veel passender om de boodschap van de preek te overdenken bij het naar huis gaan en thuis eerst de binnenkamer in te gaan en een (blijvende) zegen over het Woord af te bedelen.
Bespreking
Het is een goede gewoonte om te spreken over de boodschap van Gods Woord. De bekende dominee Willem Teellinck (1579-1629) noemt het een eis om na te praten over de preek. Hij stelt de volgende vraag: ‘Wat zouden we zeggen als een vrouw die naar de markt is geweest, al haar gekochte waar in de tas laat zitten?’ In navolging van deze prediker zouden we willen stellen dat er gesproken moet worden na elk bezoek ‘aan de markt van vrije genade’ over de preek. Of we dan spreken vanuit het ‘gemis’ aan genade of dat we mogen spreken over de dingen die de Heere schonk, staat niet eens voorop. De vraag is: Spréken we met elkaar over de meest wezenlijke zaken? Nu vroeg de vraagsteller om wat concrete handvatten voor het gesprek. In sommige gemeenten zijn er vragen bij de preek geformuleerd die na afloop besproken kunnen worden. Als dat er niet is, kan aan kinderen gevraagd worden of ze weten ‘waar het over ging’. Van jongeren mag verwacht worden dat ze het thema en de punten van de preek kunnen noemen. Belangrijke vragen zijn ook: Welke dingen hebben je aangesproken?, Wat vond je moeilijk of mooi?, Wat betekent deze preek nu voor jou?, Wat is eigenlijk de kernboodschap voor je ziel? en: Ken je nu die Zaligmaker van zondaren al?
Maar ook mag eerlijk gevraagd worden: Waarom raakt het je niet?, Wat zullen we samen nog eens nazoeken in de kanttekening of de Bijbel met uitleg? en: Zullen we er nog eens een Bijbelcommentaar op naslaan? Uiteindelijk zal het gesprek moeten uitlopen op de meest belangrijke vraag of de preek nu ‘buitensloot’ of ‘insloot’. Want we reizen samen naar de nimmer eindigende eeuwigheid. Lezer(es), wat doet u met de preek?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijkaltijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juli 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
