Gezondigd tegen een goeddoend God
Als de Heere door Zijn Geest ontdekt aan ons bestaan, leren we gezondigd te hebben tegen een goeddoend God. Kun je zondebesef hebben tegenover een onbekende God?
Gezondigd
Door onze diepe val in Adam zijn we het beeld van God kwijtgeraakt en daarmee missen we kennis, gerechtigheid en heiligheid. Tegelijk belijden we met onze Dordtse Leerregels (III/IV, par. 4a): ‘Wel is waar dat na den val in den mens enig licht der natuur nog overgebleven is, waardoor hij behoudt enige kennis van God, van de natuurlijke dingen, van het onderscheid tussen hetgeen betamelijk en onbetamelijk is, en ook betoont enige betrachting tot de deugd en tot uiterlijke tucht. Maar zó ver is het vandaar dat de mens door dit licht der natuur zou kunnen komen tot de zaligmakende kennis Gods, en zich tot Hem bekeren, dat hij ook in natuurlijke en burgerlijke zaken dit licht niet recht gebruikt; ja veelmeer, het, hoedanig het ook zij, op onderscheiden wijze geheel bezoedelt en in ongerechtigheid ten onder houdt; en dewijl hij dit doet, zo wordt hem alle verontschuldiging voor God benomen’. Door die ‘enige’ kennis van God komt Kaïn tot de uitspraak: ‘Mijn misdaad is groter dan dat zij vergeven worde’ (Gen. 4:13b). Saul belijdt: ‘Ik heb gezondigd, omdat ik des HEEREN bevel en uw woorden overtreden heb’ (1 Sam. 15:24m). Judas zegt: ‘Ik heb gezondigd, verradende het onschuldig bloed’ (Matth. 27:4a).
Er is een groot verschil tussen de algemene zondenkennis en de ellendekennis als vrucht van het zaligmakend werk van de Heilige Geest. Comrie (1706-1774) wijst in zijn verklaring van Zondag 2 uit de Heidelberger op drie elementen die eigen zijn aan de ellendekennis en het zondebesef van een onbekeerd mens: blijvende eigenliefde (die is in ons de heersende zonde zolang wij niet wedergeboren zijn, zegt Comrie), enige burgerlijke en godsdienstige schijndeugden (die ons nog met goede gedachten van onszelf vervullen), en ons verduisterd verstand (dat de diepte van de zonde niet kan peilen en daarom met alle zondebesef toch nog vijgenbladeren en bedekselen der schande blijft zoeken).
Lezer(es), is het nooit verder gekomen in uw leven?
Goeddoend God
Nu is het nodig om met de koninklijke zanger David te komen tot die hartelijke belijdenis van Psalm 41: ‘Ik zeide: O HEERE, zijt mij genadig; genees mijn ziel, want ik heb tegen U gezondigd’ (vers 5). Of, met de meer bekende woorden van Psalm 51, te stamelen: ‘Tegen U , U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan wat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken en rein zijt in Uw richten’ (vers 6).
In deze woorden gaat het niet meer om een mondbelijdenis maar om een zaak van het hart. Een predikant en tijdgenoot van Comrie, Johannes Barueth (1709-1782), schrijft over de gelijkenis van de verloren zoon en zijn zondebesef: ‘Hier wordt een belijdenis vereist die het hart raakt, ja, een belijdenis die het hart recht over zijn zondestaat verlegen maakt en doet wegsmelten in bittere tranen en klachten. O, wee mij dat ik tegen zulk een goeddoend God aanhoudend, tegen veel aanbiedingen van Zijn genade, van mijn jeugd af gezondigd en Hem verbitterd heb. Lieve God, wat moet ik doen opdat ik zalig word?
Maar ach, wat zal ik meer zeggen? Waar zijn ze die met de verloren zoon de middelen ter hand nemen die de mens tot bekering leiden? Er staat: Hij, opstaande, ging tot zijn vader. Hij doet dat, terwijl de meeste mensen zo ijverloos zijn om de genademiddelen te gebruiken. Ze lezen het Woord van God niet en komen nauwelijks onder het gehoor in Gods huis, terwijl zij leraars proberen te verkrijgen naar hun eigen begeerlijkheden. Overdenk deze dingen toch eens onder het alziend oog van die grote Hartenkenner’.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijkaltijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juni 2023
De Saambinder | 16 Pagina's
