De zekerheid van de erfenis
We letten nogmaals op de Geest van Pinksteren volgens Romeinen 8:14-17. Ditmaal valt de nadruk op het laatste vers: ‘En indien wij kinderen zijn, zo zijn wij ook erfgenamen, erfgenamen van God en medeerfgenamen van Christus; zo wij anders met Hem lijden, opdat wij ook met Hem verheerlijkt worden’.
In vers 16 heeft Paulus gesproken over het getuigenis van de Heilige Geest en de verzekering van het kindschap Gods. Dat zijn tere zaken. Juist hier moeten we beducht zijn voor namaak. Het is niet alles goud wat er blinkt. Gods oprechte kinderen kunnen daar zo mee aangevallen worden. Laat hen echter ‘de dag der kleine dingen’ niet verachten (Zach. 4:10). De apostel zegt hier niet dat zij verloren gaan die nooit kwamen tot de volle verzekerdheid van het geloof. De nabijkomende christen is met grote stappen gauw thuis. Hij ziet een stukje gevoeligheid aan voor het werk van Gods Geest. Er is echter een fundamenteel verschil tussen Bijbelse bevinding en men- selijke emotie. En daarom: ‘Beproef de geesten of ze uit God zijn’ (1 Joh. 4:1).
Zelfonderzoek
Waar moeten we dan op letten als we menen een weldaad van de hemel te hebben ontvangen? Allereerst: wat ging eraan vooraf? Was er armoede, schuld, een diep besef van eigen onwaardigheid? Ten tweede: wat ging ermee gepaard? Kwam er geloof in mee en ging er kracht van uit? En ten slotte: wat is erop gevolgd?
Leidde dit alles tot ootmoed, een nog dieper bukken en een innig verlangen om deze God te mogen dienen? Die vragen gelden ook als het gaat om de beleving van Pinksteren.
Erfgenamen van God
De apostel verwondert zich. Het kind- schap Gods houdt zoveel in. Een kind is immers ook erfgenaam. Hij heeft een genadig kinderrecht ontvangen. Hij is erfgenaam van Gods gaven. Denk dat eens in! God is zo onnoemlijk rijk (Hagg. 2:8, Ps. 50:10). Hij schenkt Zijn kinderen alles wat nodig is, naar ziel en lichaam beide (1 Kor. 3:21-23 en Filipp. 3:21). Zij zullen hemel en aarde beërven (Matth. 5:5 en Rom. 8:19-21). Ja meer, God Zelf zal hun erfenis zijn. Ze krijgen niet alleen iets van God, maar ze ontvangen Hem Zelf. De drie-enige God is hun Deel in eeuwig- heid (Klaagl. 3:24). Werkelijk, de snoeren zijn hun in liefelijke plaatsen gevallen! (Ps. 16:5).
Mede-erfgenamen van Christus
Maar hoe kan dat nu? Hoe kan God nu de Erfenis worden van een gevallen mensenkind, een erfwachter van de rampzalig- heid? Dat kan alleen door Christus, de ‘Erfgenaam van alles’ (Hebr. 1:2). Als de Eerstgeborene is Hem de erfenis toege- zegd (Ps. 2:7-8). Hij heeft die erfenis ook verworven (Luk. 22:29). Als de oudste Broeder deelt Hij haar uit aan Zijn uitver- korenen (Openb. 3:2). Hij bewaart Zijn volk voor de erfenis en de erfenis voor hen (1 Petr. 1:3-5). Wonderlijk: van die erfenis krijgen ze hier al een voorschot, een onder- pand (Ef. 1:14). Dat onderpand is de Geest Die hen het zoete doet proeven van het eeuwig, zalig leven. Het is ermee als met de druiven van Eskol (Num. 13:23). En als die druiven al zo zoet zijn, wat zal dan de wijnoogst zelf wezen!
Door lijden tot heerlijkheid
Er is echter ook een weg tot de heer- lijkheid. Paulus is daar eerlijk over. Veel predikers en evangelisatiewerkers verzwijgen dat vandaag. Ze wekken de indruk dat het christen-zijn o zo aardig en gemakkelijk is. De apostel wijst echter op de navolging van Christus: ‘zo wij anders met Hem lijden, opdat wij ook met Hem verheerlijkt worden’. Het kruis gaat vooraf aan de kroon (Hand. 14:22). Nee, dat lijden met Christus is geen verzoenend lijden, maar de weg der heiligmaking. Het is een gaan in de voetstappen van de Koning (Joh. 15:18-21). Jezus’ schapen worden gebrandmerkt met een gloeiend brand- ijzer, opdat ze Zijn beeld gelijkvormig worden. Maar in de smeltoven is Hij hun zeer nabij. En het beste komt nog! Daar staat Hij Zelf voor in (Joh. 17:24). Op hun pelgrimstocht mogen de erfgenamen hun hoofd opheffen. De strijd is zwaar, maar ze komen erdoor. Ondanks zichzelf, maar dankzij de Heere. Ere zij de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Lof zij de Geest van Pinksteren!
(slot)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juni 2022
De Saambinder | 20 Pagina's
