Bloed der martelaren
Ds. Labee over:
Velen van Gods kinderen zijn de marteldood gestorven en de eeuwige heerlijkheid ingegaan. Maar hoe moeten we denken over allerlei dwaalgeesten die ook (gewillig) de marteldood stierven?
Bloed van zondaren
Het is aangrijpend dat de eerste Bijbelse geschiedenis – na onze diepe val in Gene- sis 3 – verhaalt van het bloedvergieten van Kaïn en de bloeddorst van Lamech. De strijd tussen Vrouwenzaad en slan- genzaad geeft een bloedspoor door de heilige geschiedenis. Hebreeën 11 getuigt ervan: ‘gestenigd geworden, in stukken gezaagd, verzocht, door het zwaard ter dood gebracht, hebben gewandeld in schaapsvellen en in geitenvellen; verlaten, verdrukt, kwalijk behandeld zijnde’ (vs. 37). We kennen ook de vroegchristelijke martelaren uit de kerkgeschiedenis zoals Ignatius van Antiochië, Polycarpus van Smyrna, Perpetua en Felicitas. De eeuwen door zijn er vervolgin- gen geweest. Hugenoten, protestanten onder het schrikbewind van de Spaanse inquisitie, christenen onder het Stalinisme en communisme, in Noord-Korea en China etc. zijn gedood. Opmerkelijk is daarbij dat ‘het bloed der martelaren’ vaak een ‘zaad’ bleek te zijn. De Heere bouwde Zijn Kerk en vijanden werden (en worden) met God verzoend. Maar het ‘zaad’ is helaas ook regelmatig ‘onkruidzaad’. Niet iedereen die in de loop der tijden gedood is, is een martelaar. Er is ook rooms bloed vergoten, atheïstisch bloed, dopers bloed en om niet meer te noemen revo- lutionair bloed. Al het vergoten bloed is het bloed van zondaren en ‘roept naar de hemel’ om het rechtvaardig oordeel van de Schep- per. Maar onder martelaren moeten we eigenlijk alleen de ware gelovigen verstaan, die gedood zijn om hun ‘liefde van Gods eer, en om de gemeente daarmede te stichten en in de waarheid te bevestigen’ (kt. 13 bij 1 Korinthe 13:3).
In de verschillende martelarenboeken zijn indrukwekkende getuigenissen hiervan te lezen. Maar je kunt óók onder de indruk komen van dwaallichten die met ‘blijdschap’ verschrik- kelijk lijden hebben gedragen. Het eindoordeel komt ons nimmer toe, wel is het getuigenis van Gods Woord van toe- passing: ‘En al ware het dat ik al mijn goederen tot onderhoud der armen uitdeelde, en al ware het dat ik mijn lichaam over- gaf opdat ik verbrand zou worden, en had de liefde niet, zo zou het mij geen nuttigheid geven’ (1 Kor. 13:3). Het ‘grootste werk van christelijke kloekmoedigheid’ (kt. 12b) is niet nuttig tot eeuwige zaligheid.
Bloed van Christus
Graag willen we daar nog wat aan toevoegen. Er is ander bloed nodig in ons aller leven. De oudvader Ridderus (1620-1683) schreef erover: ‘Waarlijk daar is wat anders geweest in Chris- tus' bloed dan in het bloed der martelaren. Christus' bloed was een priesterlijk bloed, dat droeg de zonden des volks. Dit ambt hadden de martelaren voor ons niet. Christus' bloed was een beloofd bloed, om de overtreding Zijns volks te verzoenen, maar het bloed der martelaren is aan ons niet beloofd als een middel der zaligheid. Christus' bloed was een noodwendig bloed tot onze behoudenis. Hij moest alle dingen lijden. Maar zo nodig is het bloed der martelaren niet. Christus' bloed is het bloed des Nieuwen Testaments, gestort tot vergeving der zonden. Christus' bloed was een borgbloed, maar geen marte- laar is onze borg geweest. Christus' bloed was een losbloed, waardoor Hij ons verlost heeft als door een rantsoengeld, doch geen martelaar kon zo een rantsoen voor ons betalen, het rantsoen is al te zwaar. Christus' bloed is een voldoenend bloed geweest, waardoor Hij betaald heeft voor alle schulden onzer zonden, het handschrift dat tegen ons was, verscheu- rende, dewijl Hij door één offerande aan het kruis alles heeft volbracht, maar geen martelaar heeft door zijn bloed onze bloedige schanden in Gods schuldboek kunnen uitwissen. Christus' bloed was een strafdragend bloed. Hij droeg voor ons de vloek en onze zonden in Zijn lichaam op 't hout, doch de martelaren leden zelfs geen straffen voor eigen zonden. Christus' bloed is een genezend bloed. Door Zijn striemen is ons genezing geworden (…)’.
Vraag?
Heb jij/hebt u ook een vraag? Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie.
Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder.
Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 2022
De Saambinder | 24 Pagina's
