Eigen schuld
Het was werkelijk een inspirerende bestuurdersconferentie op 4 en 5 oktober in Leusden. Met als titel “Eigen schuld… dikke verantwoordelijkheid” werden we meegenomen naar de rafelranden van Nederland. Armoede, schulden en jeugdproblematiek. Veel erger dan we dachten.
Dit soort conferenties worden jaarlijks georganiseerd door onze actieve bestuurdersvereniging, de BSV. Onder leiding van een betrokken bestuur met als voorzitter Evert Jan Nieuwenhuis, burgemeester van Waddinxveen. Ze zijn bedoeld voor onder andere raadsleden, wethouders en burgemeesters. De thema’s zijn altijd leerzaam en van de onderlinge gesprekken krijgen de deelnemers geen genoeg. Dus… van harte aanbevolen bij BSV-leden!
Wist U…?
Prof. Nadja Jungmann, bijzonder hoogleraar in Amsterdam op het gebied van sociale zekerheid, armoedebestrijding en schuldhulpverlening, nam ons mee in de wetenschappelijke cijfers over hoe het erbij staat in Nederland. Dat viel niet mee. We schrokken. Wist u dat in ons rijke Nederland een derde van de huishoudens moeilijk rond kan komen? …dat een vijfde van de huishoudens met deurwaarders te maken heeft? …dat ongeveer 700.000 huishoudens met schuldenproblematiek te maken heeft en dat daarvan nog geen 5% uitzicht heeft op een schuldenvrije toekomst? …dat chronische geldzorgen veel stress geven, impact hebben op ons denken, doen en onze gezondheid? …dat kinderen van dezehuishoudens slechter scoren op school?
Nogmaals, we schrokken, maar onze wethouders en raadsleden herkenden dit grote probleem. Prof. Jungmann belichtte ook de psychologische kant. Vanaf de zijlijn zeg je al gauw algemeenheden: ze moeten maar eens gaan werken, niet van die dure spullen kopen en nog meer van die opmerkingen waaruit blijkt dat we de problematiek niet kennen. Want die jongen uit een bijstandsgezin, die soms opmerkingen krijgt over zijn simpele T-shirt in de winter, heeft eenvoudig geen geld voor iets anders. Die bijstandsmoeder met een kind moet wekelijks kiezen tussen een beetje schuld afbetalen of haar kind te eten geven. Dan kies je voor je kind, maar de schuld loopt op. Wat een ellende, meestal gepaard met grote eenzaamheid!
Ik bedacht dat dit onze achterban niet zo lijkt te treffen. Natuurlijk is daar ook verborgen armoede, maar dat wordt meestal onderkend door de diaconie van de kerk. Dat is een zegen voor deze mensen. Na dit indrukwekkende verhaal vertelde majoor Robert Paul Fennema van het Leger des Heils hoe het ‘leger’ probeert iets te doen voor deze mensen aan de rafelranden. De workshops pasten er naadloos bij.
Ds. W.J. van Gent hield ons voor wat de Bijbel over deze problematiek zegt. Uitgangspunt was het sabbatsgebod uit Deuteronomium 5. Dit vierde gebod heeft een diepere laag dan we meestal denken. Het gaat allereerst over het heiligen van Gods dag, maar hier wordt ook nadrukkelijk gewezen dat dit ook de dienstknecht en de dienstmaagd gold. Dat betekende dat Israël moest gedenken dat ze allemaal dienstknecht geweest waren in Egypte, lijdend onder armoede, honger en bijzonder moeilijke omstandigheden. God had hen daaruit geleid. Schuld kon zelfs kwijtgescholden worden met het jubeljaar. Daarom: heb aandacht voor de zwakken in de samenleving! Hier blijkt dat de SGP een Bron heeft waaruit zij kan putten voor goed armoedebeleid. Hebt uw naaste lief is niet voor niets een tweede hoofdgebod. Inderdaad… een grote verantwoordelijkheid voor de SGP. Het was een richtinggevende conferentie!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 2024
De Banier | 32 Pagina's
