Beste SGP’er,
Deze uitgave van De Banier gaat over Nederland in Europa. Het gaat in het bijzonder over onze nationale identiteit. Aarnout van Gelder (WI-SGP) schrijft: “Het getuigt van gezond nationaal besef om (bijvoorbeeld) belangrijke documenten uit het Nederlandse verleden op hun waarde te schatten.” Anderzijds is er ook een doorgeslagen nationalisme dat ‘gepaard kan gaan met een gevoel van superioriteit’. Daar hebt u het: een vaargeul met twee zijden waar je niet tegenaan moet varen.
Actualiteit
Veel Nederlanders zijn bang dat we ons Nederlander-zijn verliezen. We maken ons druk over immigratie, islamisering, multiculturaliteit. En dát we ons daar (terecht) zorgen om maken, is onder meer te zien in de keuze die we op 22 november hebben gemaakt. De Partij voor de Vrijheid weet veel kiezers aan zich te binden. Hun slogan luidt ‘Nederlanders weer op 1’. Ze willen gaan voor een land waar ‘de Nederlander weer wordt gekoesterd’. ‘Want Nederland is Nederland niet meer.’ Daarom moeten we ‘onze nationale soevereiniteit terugpakken’.
Gezond Nationaal Besef
Daar tegenover plaatsen wij het perspectief van het Plakkaat van Verlatinghe en ons Wilhelmus (zie pagina 27-29). Daar gaat het een stuk minder over ‘pakken’. In het Plakkaat van Verlatinghe, een uitgebreide geboortekaart of nationale belijdenis van ons land, worden wel grenzen gegeven over wat we ons aan kunnen laten doen, maar dat wordt dan toch altijd nog afgemeten aan Gods bedoelingen met overheid en onderdaan.
Warm Hart
Dat de SGP dit thema een warm hart toedraagt, komt ook terug in sommige lijstjes van hoogtepunten van Kees van der Staaij: tegenwoordig staat in ons nationale parlement de nationale driekleur op een centrale plaats. Dat hij wat klein is en soms schamperend ‘kaasprikker’ wordt genoemd, kan ook gewoon positief geduid worden, als een geuzenaam die verwijst naar kaas - een nationaal product waar we trots op zijn. En het kan ook een symbolische verwijzing zijn naar het nederige in de naam Neder-land.
Mocht u nog niet overtuigd zijn, dan kan ik u ook wijzen op het cadeau van een 100-jarige SGP aan de Tweede Kamer. Een prachtig kunstwerk van Jan den Ouden hangt in de Statenpassage: het Wilhelmus.
Ten slotte nog één ding: deze Banier is ook nog eens in onze nationale taal geschreven: het Nederlands. Hopelijk voelt u zich op alle bladzijden thuis!
Tolle lege, ik bedoel: neem en lees!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2024
De Banier | 32 Pagina's
