Uw waterschap - ook heel belangrijk!
Op 15 maart D.V. mag u naar de stembus voor de Provinciale Staten en daarmee indirect voor de Eerste Kamer. Heel belangrijk! U mag op 15 maart tegelijkertijd naar de stembus voor uw waterschap. Ook heel belangrijk!
In ons land hebben we heel veel water: De Noordzee, de Waddenzee, rivieren, kanalen, meren, beken, sloten, grondwater. De zeeën, grote rivieren en kanalen worden beheerd door mijn voormalig werkgever Rijkswaterstaat. Over de rest van het water gaat het waterschap. Nu zou u kunnen denken: prima, goed om te weten. Maar wat moet ik ermee?
In de afgelopen weken zagen we onder andere de rivier de Linge buiten haar oevers treden. In mijn eigen dorp Elspeet, maar ook op andere plaatsen, hebben we in de afgelopen jaren veel huizen gehad waar het water naar binnen stroomde als het een beetje stevig regende. Afgelopen jaren zijn we ook geregeld geconfronteerd met droogte. Allemaal zaken waar uw waterschap een grote rol in speelt.
Ik denk ook terug aan de 1993 en 1995 toen de dijken rondom de grote rivieren op doorbreken stonden en er in de Betuwe heel veel mensen geëvacueerd moesten worden. De rivieren worden beheerd door Rijkswaterstaat. De dijken, die voor uw veiligheid zorgen, zijn de verantwoordelijkheid van uw waterschap.
Waterhuishouding Regelen
Waar komen de waterschappen vandaan en hoe steekt zo’n waterschap nu in elkaar? Waterschappen behoren tot de oudste instituties van ons land. Het eerste waterschap dateert van 1255. Daarna zijn er vele bij gekomen. In 1950 waren er zo’n 2600 waterschappen. De taak van waterschappen is om de waterhuishouding te regelen. Vele jaren was dat met name gericht op het buitenhouden van water en het afvoeren van overtollig water. Tegenwoordig is daar ook de taak bij om het water vast te houden voor droge periodes. Daarnaast is ook de waterkwaliteit, het zuiveren van water, een taak van het waterschap.
Tegenwoordig zijn er nog 21 waterschappen. In zo’n 70 jaar tijd heeft er een enorme samensmelting plaatsgevonden van de eerdere 2600 waterschappen. Een van de redenen is dat de opgave van de waterschappen complexer geworden is en dat er meer deskundigen nodig zijn om de waterschapstaken goed in te vullen.
SGP-Water?
De waterschapstaken zijn niet gratis. Ze kosten geld. Waterschappen moeten hiervoor belastingen heffen. Die belastingen moeten dekkend zijn voor het werk dat in de waterschappen gedaan worden. Die belastingen worden vastgesteld door het algemeen bestuur van een waterschap. Om dat algemeen bestuur te kiezen, mag u op 15 maart naar de stembus. Daar bepaalt u dus mede welke taken uw waterschap uitvoert en wat dat gaat kosten, ofwel ze bepalen uw toekomstige waterschapslasten.
U begrijpt dus dat het van belang is dat u uw stem uitbrengt. En als ik u een tip mag geven: stem een SGP’er. Staatkundig Gereformeerd water bestaat niet, maar de SGP-kandidaten zijn stuk voor stuk nuchtere mensen die verstand van zaken hebben en erop uit zijn om uw lasten zo laag mogelijk te houden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 2023
De Banier | 32 Pagina's
