Het verbindende midden
Het midden bevindt zich tussen twee of meer uitersten. Wat uitersten zijn, weten we in Nederland inmiddels al te goed. We hebben de achterliggende tijd met diverse crises te maken gekregen. Daarin worden vooral tegengestelde posities betrokken. Het midden ligt er verbrokkeld bij, naar het schijnt onaantrekkelijk. En dat terwijl het midden een gave genoemd kan worden van God.
We merken hoe onze samenleving polariseert. En ook hoe anders politici het volk benaderen. In vorige decennia werd met respect gesproken over het ‘maatschappelijk middenveld’. Daar kon je leren hoe een probleem werkelijk in elkaar stak. Daar moest je zijn om een akkoord te bereiken. Maar nu blijken de grote regeringspartijen daar weinig affiniteit mee te hebben. Te vaak wordt om het midden heen gewerkt.
Ferme uitspraken doen het goed. “Het moet maar eens afgelopen wezen met al die slechte ontwikkelingen!” “We moeten het snel onder controle krijgen!” Maar voor wijs beleid is ook nodig dat de uitersten op deugdelijke wijze met elkaar in verband worden gebracht. Anders geef je aan krachtsverhoudingen geen leiding. Dan werk je eraan mee dat ze onbeheersbaar worden.
Met het midden is dus niets mis. Het is niet slechts het gebied dat de uitersten tussen zich overlaten. Het is ook niet het gemiddelde van de totale som. Het geeft verbinding, het draagt de constructie. Waar het zicht op het midden verdwijnt, gaat de samenhang teloor.
Het Bijbelse midden
Israëls wijze koning Salomo werpt in een van zijn spreuken Bijbels licht op het midden. “Ik doe wandelen op den weg der gerechtigheid, in het midden van de paden des rechts.” (Spreuken 8:20) Het midden moet dus worden getoetst aan Bijbelse uitgangspunten. Dan heeft het te maken met wat recht en billijk is.
Christendom is nauw verbonden aan de constructie van onze samenleving. Actuele ontwikkelingen rondom het midden brengen aan de oppervlakte dat Nederland is losgeraakt van het christelijke fundament. Juist nu worden we geroepen de Bijbelse toetssteen aan te leggen. Zo blijven we pleiten voor wat recht en billijk is.
Verantwoordelijkheid
Wie in het midden staat, draagt grote verantwoordelijkheid. Dit vraagt om zelfverloochening en standvastigheid. Wat zijn we ook in ons politiek handelen afhankelijk van de leiding van de Heilige Geest. Hoe onwaardig we ook zijn, om Jezus’ wil maakt God het waar: “Ik doe wandelen op den weg der gerechtigheid”.
Een gezegend seizoen toegewenst.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 2022
De Banier | 32 Pagina's
