Volg jij het?
Vier gezellige meiden van het Van Lodenstein College Kesteren met elkaar in gesprek. Het thema is best serieus: influencers, geld uitgeven, wat vraagt God van ons en wat doen of laten we voor Hem. Doe gerust mee, lees de stellingen en de antwoorden, bespreek ze met een vriend / vriendin of thuis onder het eten.
Stelling 1:
Influencers hebben een positieve/negatieve invloed op mij
Lianne: “Het ligt eraan wie het is. Ik volg er niet veel en wat ik volg, heeft vooral te maken met paarden. Ik heb niet het idee dat ik beïnvloed word.”
Jolijne: “Inderdaad, het ligt eraan wie het is. De posts die ik zie, gaan vaak langs me heen. Ik doe er niet zoveel mee.”
Julia: “Influencers hebben wel veel invloed op pubers. Kijk naar zo’n Air Up fles. Heel veel influencers maakten daar reclame voor. Jongeren denken dan: ‘Zij hebben het, iedereen heeft het, dus ik wil het ook hebben.’”
Stelling 2:
Het lijkt mij best leuk om influencer te worden
Lianne: “Haha, het duurt nog wel even voordat ik genoeg volgers heb! Trouwens, volgers kun je ook heel gemakkelijk kopen. Maar nee, ik wil geen influencer worden.”
Jolijne: “In het begin is het misschien best leuk. Maar het wordt al snel heel veel en druk. Je moet iedere dag wel dingen posten. Je verdient volgens mij wel bakken met geld.”
Alieke: “Nee, het lijkt me echt verschrikkelijk. De druk om iedere dag iets te posten en overal op aangekeken te worden. Ik zou dat niet willen en kunnen.”
Julia: “En iedereen herkent je. Je kan niet eens meer normaal naar de supermarkt. En als je iets fout doet, dan krijg je dat direct over je heen.”
Stelling 3:
Ik koop weleens iets, omdat een influencer hiervoor reclame maakt
Alieke: “Nee, dat heb ik nog nooit gedaan.”
Julia: “Ja, ik koop weleens wat. Gezichtsverzorgingsproducten bijvoorbeeld. Oh, en ik heb ook een Air Up, maar dat kwam niet door influencers, hoor.
Lianne: “Sommige dingen wil ik echt wel hebben. Jurkjes of paardenspulletjes bijvoorbeeld. Maar ik koop het uiteindelijk nooit. Het is duur en ik wil sparen. En vooral: ik heb geen pinpas.”
Jolijne: “Ik heb ook geen pinpas. Ik kan dus niet impulsief dingen kopen. En ik denk dat het ook vaak reclame is voor flutproducten.”
Julia: “Jullie mogen blij zijn dat je geen pinpas hebt, want mijn hele bankrekening is leeg…”
Stelling 4:
Als ik een influencer zie zondigen, dan ontvolg ik hem/haar direct
Lianne: “Ik geloof niet dat God wil dat wij influencers volgen. Ze doen lang niet altijd de goede dingen.”
Alieke: “Eigenlijk moeten we ze dus ontvolgen. Vooral de influencers waarbij je ziet dat ze zondigen. Maar op de één of andere manier is het lastig om ‘nee’ te zeggen.”
Jolijne: “Ja, gek is dat. Je voelt dat het niet goed is en je weet dat ze verkeerde dingen doen, toch blijf je ze volgen. Het heeft een soort aantrekkingskracht.”
Julia : “En je gaat dingen gewoon vinden. Als ze vloeken hoor je dat soms amper, je accepteert dat en je kijkt en luistert verder alsof er niets aan de hand is.”
Stelling 5:
Ik volg een christelijke influencer, omdat ik dit belangrijk vind voor de ontwikkeling van mijn eigen geloof
Alieke: “Zijn er christelijke influencers?”
Julia: “Tegenwoordig zeggen heel veel mensen dat ze christelijk zijn. Justin Bieber en de Bellinga’s bijvoorbeeld. Maar als ik zie wat ze posten, dan kan ik me moeilijk voorstellen dat zij echt christelijk zijn.”
Jolijne: “Ik volg ook geen christelijke influencers. Als ik dat doe, dan is het omdat ze leuke dingen posten en niet omdat ze gelovig zijn.”
Lianne: “Nee, ik denk niet dat ik hen ga volgen om er zelf door bemoedigd te worden of iets te leren over het geloof. Je kunt beter je Bijbel lezen. Daarin spreekt de Heere je Zélf rechtstreeks aan.”
Influencer
Een influencer is iemand die online een groot aantal volgers heeft (bijv. YouTube, Instagram, blog). Het publiek luistert naar wat hij of zij zegt en neemt vaak over wat de influencer doet. Influencers maken reclame voor bepaalde producten en diensten door die te gebruiken. Dat noem je influencer-marketing. 25% van de jongeren is daar gevoelig voor.
Deze influencers hebben dus veel invloed op hun volgers, 85% van de jongeren volgt minstens één influencer en wordt daar ook door beïnvloed.
Heb je 1000-10.000 volgers? Dan ben je een nano-influencer. Heb je 500.000 – 1 miljoen volgers? Dan ben je een macro- influencer. Een post levert dan maar liefst zo’n dikke 5000 euro op.
Lianne Ruijgrok (14) uit Randwijk
• Hobby’s: paarden verzorgen (ze heeft twee pony’s) / handletteren
• Weetje: ze kan echt niet zingen, maar ze doet het wel heel graag!
• Schermtijd telefoon: 2,5 uur per dag
• Account: Instagram / WhatsApp / YouTube
• Volgt onder andere: Anja Free (zij maakt supermooie paardenfoto’s) / een zangeres / een paar fotografen. “Want het is erg leuk om trouwfoto’s te kijken!”
• Wanneer ze zelf post: Twee keer per jaar, op haar verjaardag en tijdens haar vakantie.
Julia van der Laan (14) uit Veenendaal
• Hobby’s: slapen / handletteren / hardlopen
• Weetje: als ze een lachbui heeft, krijgt ze een héél rare lach
• Schermtijd telefoon: per dag gemiddeld 3 uur en 38 minuten
• Account: Snapchat en WhatsApp
• Volgt: posts over restyle. Een opgepimpte kast, een huis dat origineel wordt ingericht. “Zo tof als je ziet dat iemand een oude schuur ombouwt tot een prachtig huis!”
Jolijne Berends (14) uit Kesteren
• Hobby’s: pitbike crossen en paardrijden (ze heeft ook twee pony’s)
• Weetje: als ze ergens geen zin in heeft, doet ze het niet. Als ze ergens wel zin in heeft, dan gaat ze er volledig voor!
• Schermtijd telefoon: gemiddeld 2 uur en een kwartier per dag
• Account: Snapchat / TikTok / WhatsApp
• Volgt onder andere: een motorcrosser. “Zij is pas zeventien maar is pas wel wereldkampioen geworden!”
Alieke Bakker (14) uit Dodewaard
• Hobby’s: volleyballen, bakken, pony’s verzorgen (ze heeft 21 pony’s)
• Weetje: Tja….
• Schermtijd telefoon: eh…een beetje veel, gemiddeld 4,5 uur per dag
• Account: Snapchat, TikTok / Instagram / Whatsapp
• Volgt onder andere: Dinja van Lieren (zij post veel over paarden) / De Volleybaldames / een zangeres / een paar YouTubers. “En waarom? Leuk om te zien wat influencers in het dagelijks leven doen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2024
Daniel | 36 Pagina's
