Cultuurchristendom: waardeloos of waardevol?
Op maandag 15 april jl. stond de Notre Dame, de kathedraal van Parijs in brand. Een kerk van 850 jaar oud. Niettegenstaande de strikte scheiding van kerk en staat in Frankrijk en in weerwil van het seculiere en mondaine imago van Parijs, was er geen inwoner te vinden die niet geraakt was door deze brandende kerk.
Daags na de brand zochten verdrietige Parijzenaren steun en troost bij elkaar. President Macron sprak warme woorden: ‘De Notre-Dame is onze geschiedenis, onze literatuur, onze verbeelding, de plek waar we al onze grootse momenten hebben beleefd’.
Een rationele protestant zou zeggen: een kerkgebouw is niet meer dan een constructie van stenen, hout, staal en cement. Wordt het onbruikbaar, dan sloop je het en bouw je iets anders. Moet je daar zo emotioneel over doen? Christelijk geloof zit ‘m toch niet in stenen, architectuur of kunstschatten? Het gaat toch om het Woord van God en om de mensen die tot geloof (moeten) komen?
De reacties op brandende kerken in Parijs en in Nederlandse dorpen zoals Hoogmade, Limmen en Hoek, tonen dat ook vele niet-gelovigen de kerk van hun stad of dorp waardevol vinden. Ook al zegt het geloof hen niet zo veel, toch blijkt het christendom hun identiteit mee te bepalen. Ze spannen zich in en geven soms gul voor herstel van de kerk. Laten we dit niet als waardeloos wegwimpelen, maar koesteren. En erover in gesprek gaan. Welke betekenis heeft cultuurchristendom voor de samenleving? Kun je er in politieke zin wat goeds en iets positiefs mee bereiken? Is het waardeloos of waardevol? Daarover meer in dit ‘kerstnummer’ van Zicht.
Typerend voor het Europese landschap zijn de omhoog priemende kerktorens die in haast ieder dorp en elke stad te vinden zijn. Die ‘verwijzingen’ zou je toch voor geen goud willen missen? Hopelijk geldt dat ook voor de christenpolitici die van tijd tot tijd verwijzen naar Christus en Zijn bevrijdende gerechtigheid.
Jan Schippers, eindredacteur
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 2019
Zicht | 104 Pagina's
