Opnieuw vertraging voor plannen Spuiplein
MIDDELHARNIS – De gemeenteraad heeft vorige week donderdag nog geen besluit genomen over het bestemmingsplan dat hoort bij de herontwikkeling van het Spuiplein in Middelharnis.
Heikele punt in de bespreking was de fors hogere saneringskosten die onlangs aan het licht kwamen na onderzoek van DCMR. Een motie van Ellen Nijssen (VVD) om te onderzoeken of de kosten voor de herontwikkeling kunnen worden teruggebracht door niet te kiezen voor het bouw- en woonrijp maken van het gebied kreeg geen meerderheid van stemmen. Dat had er ook mee te maken dat wethouder Markwat liet weten dat de grond onder het plein dusdanig is vervuild dat er hoe dan ook gesaneerd zal moeten worden. Ongeacht of er 23 woningen op het plein komen (wat nu het plan is) of dat het plein een andere bestemming krijgt.
Zorgvuldig
Er was in de raad een duidelijke tweedeling te zien. “We hebben de plicht om het Spuiplein voor eens en altijd aan te pakken, ongeacht of er woningen worden gebouwd”, aldus De Geus (SGP). Hij sprak van een zorgvuldig proces. De ChristenUnie zat op dezelfde lijn. “Herontwikkeling is meer dan noodzakelijk, ondanks de exorbitant hogere saneringskosten”, aldus Pipping. “We moeten knopen doorhakken, ook als het financieel pijn doet.” Ook De Bruine (GOLV) en Grinwis (PvdA) steunden het plan.
Nijssen (VVD) was kritisch op het plan en de uitleg van wethouder Daan Markwat daarbij. “De vraag die we in de motie stellen is cruciaal om een goede afweging te kunnen maken.” Ook de link naar de subsidieaanvraag vond Nijssen onterecht. “Nu lijkt het net of de subsidie afhangt van het Spuiplein, maar dat staat niet in het bestemmingsplan. Daar besluiten we nu niet over.”
Het antwoord op de cruciale vraag uit de motie was volgens Markwat echter al duidelijk. Navraag bij een saneringsexpert leert volgens de wethouder dat het niet ontwikkelen van woningen geen significante besparing zal opleveren voor de grondsanering. “De verontreiniging zit met name onder het gebied dat herontwikkeld wordt en minder op de beoogde woningbouwlocatie.”
Subsidie
Ook Verlegh (D66), Kom (TOG), Zwerus (GJZ), Schellevis (SDP) en Van Alphen (VKGO) waren kritisch op de veel hogere kosten voor sanering en steunden dan ook de VVD-motie. Huising (CDA) wilde eerste de antwoorden van de wethouder afwachten. Aangezien die tijdens de vergadering wat het CDA betreft al voldoende duidelijk waren, besloot de partij de motie niet te steunen.
De plannen voor het Spuiplein vormen een belangrijk onderdeel van de subsidieaanvraag van rond de 1 miljoen euro om het winkelgebied van Middelharnis toekomstbestendig te maken. Voor 1 juli aanstaande dient de subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te liggen. Vertraging in de besluitvorming zou kunnen betekenen dat de gemeente en BIZ Middelharnis Centrum die subsidie hoe dan ook mislopen. Dat zorgde voor extra druk op de ketel om een besluit te nemen.
Met name de VVD (Nijssen) en TOG (Kom) wilden echter toch nog nadenken over hoe om te gaan met de fors hogere kosten. Burgemeester Grootenboer besloot daarop om een extra vergadering in te plannen (die gepland staat op woensdag 19 juni, red.), zodat deze partijen extra tijd hebben om zich te beraden en de raad alsnog voor 1 juli een besluit kan nemen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juni 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
