Participatie
Participatie. Een duur woord voor mensen laten meepraten en meedenken over een bepaald onderwerp. Hoe dat op Goeree-Overflakkee gaat, daar is onderzoek naar gedaan aan de hand van drie projecten. De conclusie: het laat nogal te wensen over.
En dus verscheen onlangs een uitgebreid artikel over het rapport in deze krant. Het rapport is opgesteld door de onderzoekers van de rekenkamer, die tijdens de vergadering een korte toelichting gaven. Nog even de conclusies van het rapport kort samengevat: de doelstellingen van de gemeente zijn vooral gericht op sociaalmaatschappelijke doelen en te weinig op democratische doelen; ook zijn ze te onduidelijk, net als de verwachtingen die inwoners vaak hebben van hun inspraak. Die stopt daarnaast ook nog eens vaak te vroeg in het project. En de laatste conclusie luidde dat de raad vaak pas achteraf oordeelt over de toegepaste participatie en daarbij te vaak haar oren laat hangen naar kritische burgers, waardoor ambtenaren in de 'voorzichtige modus' schieten.
Melissant
Even kort door de bocht: inwoners mogen wel meepraten over de leuke dingen (die ook belangrijk zijn) en dan het liefst in een vroeg stadium, maar als er bijvoorbeeld een (omstreden) plan voor het huisvesten van arbeidsmigranten ligt, mag men tekenen bij het kruisje en durft men intern op het gemeentehuis ook niet echt tegen te stribbelen. Ja, dit is wat gechargeerd, de realiteit is een stuk ingewikkelder. Het is hopelijk ook geen bewuste keuze, maar wel zoals men het bijvoorbeeld in Melissant ervaart. De vergadering begon namelijk met een inspreker uit dit dorp, over de arbeidsmigrantenhuisvesting (elders in deze krant veel meer over dit onderwerp). Daarover leven nog veel vragen bij de inwoners. In het dorp is inmiddels een groep mensen opgestaan die het gesprek met de gemeente zoeken. Een uitstekend initiatief en precies de vorm van participatie die wellicht al veel eerder toegepast had kunnen worden. Dat had wellicht een heet avondje vol scheldkanonnades en bedreigingen gescheeld.
Handschoen
En ja, er gaan ook dingen goed, al is dit zo ongeveer de meest gebruikte dooddoener om (in dit geval) een kritisch rapport plat te slaan. Die liet er echt geen misverstand over bestaan dat het niet best gesteld was met de participatie bij de drie onderzochte projecten. Dat het initiatief tot gesprek in Melissant vanuit de bewoners moet komen, is een extra voorbeeld van hoe het dus niet moet. "De gemeente is nu echt aan zet", aldus de inspreker.
Die handschoen werd opgepakt door wethouder Markwat, dus dat gesprek zal er ongetwijfeld komen. Die zal de komst van het woonwijkje voor arbeidsmigranten bij het dorp vermoedelijk niet tegenhouden, maar de inbreng van de lokale bevolking zou wel eens heel waardevol kunnen zijn voor zowel het project als het dorp.
Serieus
De raad ziet zeker de noodzaak om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. "We zijn niet zo goed in het stellen van kaders", verwoordde raadslid Ellen Nijssen het. Dat is precies waar de gemeenteraad nu aan zet is. Zijn alle voorwaarden voor meedenken en meepraten door inwoners helder vastgelegd, dan wordt het ook gemakkelijker om alle visies en meningen op de juiste waarde te schatten. Niet alleen van mensen die weten hoe ze het politieke spel moeten spelen om iets gedaan te krijgen, of van degenen met een grote mond. Juist ook van de nuchtere, maar vaak zwijgende meerderheid. Die wil gewoon behandeld worden als serieuze gesprekspartner, naar wiens inbreng ook geluisterd wordt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
