Het norovirus waart rond; vooral examenleerlingen gedupeerd
GOEREE-OVERFLAKKEE – Het norovirus grijpt deze week flink om zich heen op Goeree-Overflakkee. Zelfs de landelijke media berichtten er deze week over. De uitbraak heeft gevolgen voor de zorg in het ziekenhuis en de woonzorgcentra op het eiland, maar ook op met name de scholen. De centrale examens gingen deze week van start; verschillende examenkandidaten werden echter ziek en moeten noodgedwongen herexamen doen. Eilanden-Nieuws maakte donderdag een rondje langs de velden om te peilen hoe het er nu voor staat.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland laat weten dat het aantal patiënten dat met buikgriepklachten is opgenomen sinds het begin van de week stabiel is. Hoeveel patiënten met deze klachten zijn opgenomen wil het ziekenhuis niet laten weten, de NOS sprak dinsdag van vijftien patiënten. Omdat de ziekte erg besmettelijk is worden patiënten volgens het standaardprotocol in isolatie geplaatst. Het ziekenhuis heeft deze patiënten getest en kan bevestigen dat het om het norovirus gaat. "De zorg in het ziekenhuis gaat gewoon door", zo bevestigt een woordvoerder.
Ongekende buikgriepgolf
Huisarts Kassar, die een praktijk in Stellendam en Dirksland heeft, spreekt van een "ongekende buikgriepgolf ". "De laatste dagen hebben we een ongekende golf van buikgriep gezien die het hele eiland heeft getroffen. In de huisartsenpraktijken van Stellendam en Dirksland hebben we gemerkt dat veel patiënten hier last van hebben gehad. Met name ouderen, die al kwetsbaar zijn, leden aan uitdrogingsverschijnselen." Hij ziet de aantallen nog niet dalen. "Helaas moeten we constateren dat de aantallen nog niet zijn afgenomen."
GGD
De GGD is geeft nauwelijks of geen informatie over de toename van buikgriep op het eiland. De GGD wil zelfs niet bevestigen of het om het norovirus gaat. GGD Rotterdam-Rijnmond antwoordt op vragen van deze krant dat ze onder een aantal zorginstellingen op Goeree-Overflakkee vragenlijsten heeft uitgezet. Daarvan zijn de resultaten nog niet bekend.
Examens
RGO Middelharnis kent twee locaties: RGO College en de Beroepscampus. In totaal verzorgen ze onderwijs aan zo'n 1800 leerlingen. "Daarvan zit nu 15 procent ziek thuis", zo laat de scholengemeenschap weten. Een snelle rekensom leert dat het dan toch al snel om 270 leerlingen gaat. "Helaas is een groot aantal van onze leerlingen ziek thuis. Daar zitten ook examenleerlingen bij. Een bijzonder vervelende situatie voor de betreffende leerlingen. Gelukkig kunnen zij in tijdvak twee alsnog het examen maken." Er is dagelijks contact met de ouders van deze leerlingen.
De RGO is blij om te merken dat op de Beroepscampus het aantal zieken wat terugloopt. Afgelopen maandag zijn alle leerlingen en ouders per brief geïnformeerd en is geadviseerd goed op de handhygiëne te letten om verdere verspreiding te voorkomen. De eindexamenkandidaten hebben een aanvullende brief ontvangen die betrekking heeft op hun situatie. Uit voorzorg worden toiletten en deurklinken binnen de scholen extra schoongemaakt. Ook is er desinfectiemiddel op diverse plekken beschikbaar.
Arie Cové, bestuurder SOVOGO/RGO laat in een reactie weten: "Het is een heel vervelende situatie, in het bijzonder voor onze examenleerlingen. We zullen hen zo goed mogelijk begeleiden het examen dit schooljaar succesvol af te ronden."
Ook op de CSG Prins Maurits greep het virus om zich heen. Afgelopen maandag waren 200 van de ongeveer 1500 leerlingen ziek thuis. De school is benaderd voor een reactie, maar die kwam niet meer voor de deadline van deze krant.
SOPOGO
Interim-bestuurder Manja Voogd van SOPOGO, de stichting voor openbaar basisonderwijs op Goeree-Overflakkee, laat via een collega weten dat ze maandag op één school twee klassen naar huis hebben moeten sturen in verband met zieke leerkrachten. Er is overleg met de ouders geweest: voor kinderen van ouders met een kwetsbaar beroep is er door een onderwijsassistent voor opvang gezorgd. “Met een beetje kunst- en vliegwerk hebben we de boel bemand kunnen houden. Op sommige scholen zijn de corona-ontsmettingspalen weer van stal gehaald zodat leerlingen hun handen konden desinfecteren. In het begin van de week was er zo’n tien procent uitval door ziekte onder de leerlingen. Nu is het weer ‘business as usual’”, aldus de medewerker.
Kindwijs
Jankees de Waal, de bestuurder van Kindwijs, de scholenkoepel voor protestant-christelijk lagereschoolonderwijs op het eiland, reageert: “De situatie is per school en per kern heel verschillend. Op sommige scholen zijn er weinig zieke leerlingen, op andere scholen zijn er tientallen zieke leerlingen. Het was de afgelopen dagen op enkele scholen ook een uitdaging om voor iedere groep een leerkracht beschikbaar te hebben, omdat er ook leerkrachten ziek zijn. We merken gelukkig wel dat het aantal zieken afneemt. Zoals altijd wijzen we de leerlingen op goede hygiëne, zoals handen wassen.”
Wat als u besmet bent? Huisarts Kassar deelt een aantal tips:
Hydratatie: Drink veel vocht, bij voorkeur water, om uitdroging te voorkomen. Kleine slokjes zijn vaak gemakkelijker te verdragen dan grote hoeveelheden in één keer.
Rust: Geef je lichaam de rust die het nodig heeft om te herstellen. Rust is essentieel voor een snel herstel en om de weerstand van het lichaam te versterken.
BRAT-dieet: Probeer licht verteerbare voedingsmiddelen te eten, zoals bananen, rijst, appelmoes en toast, om maagklachten te verminderen en de darmen te ontlasten.
Probiotica: Het innemen van probiotica (gezonde bacteriën) kan de balans van goede bacteriën in de darmen herstellen, wat kan helpen bij het verminderen van diarree en het bevorderen van herstel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
