Zwemwaterseizoen gaat weer van start
GOEREE-OVERFLAKKEE – Het seizoen voor zwemmen in open water ging woensdag 1 mei van start. Tot 1 oktober gaan de zwemwaterinspecteurs van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) weer op pad om de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland regelmatig te controleren op veiligheid, hygiëne en – in samenwerking met de waterschappen – op zwemwaterkwaliteit.
“Zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, het brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s”, zegt de omgevingsdienst. Daarom heeft de organisatie een aantal adviezen opgesteld.
Check de locatie voor je gaat zwemmen
“Op de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl vind je actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Ook vind je op die site uitgebreide informatie over veilig zwemmen, de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en op welke manier er gecontroleerd wordt.
Tot slot kun je daar ook de app installeren op je telefoon. Dan heb je alle actuele informatie over jouw favoriete locaties altijd bij de hand.”
Zwem bij voorkeur in aangewezen zwemlocaties
“Alleen het water van officieel aangewezen zwemlocaties wordt gecontroleerd op kwaliteit en fysieke veiligheid. Deze zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie en de ODMH. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zone waarin veilig gezwommen kan worden en de plaats van een aantal voorzieningen. Op deze borden wordt bovendien aangegeven als er iets niet in orde is met de waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne. Check deze borden dus altijd voor je gaat zwemmen. Indien er een maatregel wordt ingesteld voor een locatie, laten wij dit aanvullend ook weten via @ODMH_Zwemwater op X (Twitter).”
Let op de risico’s
“Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Dit kan levensgevaarlijk zijn vanwege sterke stromingen, obstakels onder water en door de scheepvaart. Op sommige plaatsen kan ondiep water snel overgaan naar diep water. Komen er watersporters in de zwemzone?”
“Als er strandwachten/lifeguards zijn, volg dan altijd hun adviezen op en let op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel of oranje in de vlag wijst op gevaar. Ga je zwemmen, zorg dan dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water lees je op https://veiliginenuithetwater.nl.”
Denk aan je gezondheid
Als je zwemt in natuurwater, deel je het water met de flora en fauna die daar leven. "Dat betekent ook dat als de omstandigheden ongunstig zijn, je last kan krijgen van maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën of andere aandoeningen", aldus de ODHM. "Ook niet-natuurlijke en chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen op termijn zorgen voor gezondheidsschade.
Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. Breng je een bezoek aan een strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in (zee)schuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk daarin ophopen. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat dergelijk schuim wordt ingeslikt."
Door alleen op de aangewezen locaties te zwemmen, verklein je gezondheidsrisico’s, aldus de omgevingsdienst. Mensen die toch klachten hebben na het zwemmen op een aangewezen locatie, kunnen dit melden bij de zwemwatertelefoon. De zwemwatertelefoon Zuid-Holland (0800 9036) is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur.
Watersporten
Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen, aldus de ODHM. "Douche nadat je in het water bent geweest of was in ieder geval je handen voordat je gaat eten."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
