“Normaal trek je voor zo’n project acht tot tien weken uit”
DEN BOMMEL – De werkzaamheden aan de N59 worden uitgevoerd onder ambitieuze titels als ‘N59 van de toekomst’ en ‘N59 Energy Highway’. Wie echter op de website van de provincie kijkt krijgt de indruk dat het qua duurzaamheid echter niet veel verder komt dan het plaatsen van uilenrollers. Een wassen neus, zo lijkt het.
Uilenrollers zijn de blauwe rollers die bovenop de hectometerpaaltjes geplaatst zijn. Uilen kunnen moeilijk op die rollers blijven zitten zodat het gevaar meegezogen te worden door een vrachtwagen verkleind wordt. Verder blinkt de website van de provincie uit in vaagheid: “De samenwerkingspartners van de N59 nemen verschillende maatregelen om de verkeersveiligheid op de N59 te verbeteren.” Een dergelijke tekst staat er ook onder de kopjes ‘Doorstroming’ en ‘Duurzaamheid & Natuur’. Welke maatregelen dan? Zijn de werkzaamheden werkelijk zo duurzaam als wordt beloofd?
Inloopkeet
Op de dinsdagmiddagen is er een inloop in een van de bouwketen van Heijmans waar iedereen welkom is voor voorlichting en vragen over het project. In de keet zijn een tiental geïnteresseerden aanwezig. “We liggen perfect op planning. Het asfalt ligt er inmiddels in.” Sander Boele, manager projectbeheersing voor de provincie Zuid-Holland wijst naar een levensgroot schema dat aan een van de wanden in de keet hangt. Hierop zijn inderdaad de taken van de afgelopen dagen afgevinkt.
Na voorzien te zijn van een bakje koffie geeft Sander een kleine tour. We lopen richting het fietspad dat bovenop de dijk ligt en een mooi uitzicht biedt op de parallel gelegen hoofdweg. Beneden ons zoeft een elektrische kraan voorbij. “Hoe breed wordt de weg?”, vraagt een van de geïnteresseerden. Sander antwoordt: “De nieuwe weg wordt in totaal ruim tien meter breed. Aan beide zijden komt een verharde berm ter breedte van 1,65 meter. Hiermee wordt de nieuwe weg tussen de een en anderhalve meter breder in vergelijking met de bestaande situatie. Bij het laten passeren van hulpdiensten zal de bestuurder dus de berm in moeten. Meer ruimte was er niet beschikbaar.” De toegestane snelheid op de weg blijft 100 kilometer per uur.
De weg is vier werkweken dicht, dat is toch best lang voor werkzaamheden aan een weg van zeven kilometer? Op een snelweg duurt dat hooguit een paar nachten. “Dit is juist heel snel”, vertelt Rens van Laerhoven, projectleider bij de firma Heijmans, die de werkzaamheden uitvoert. “Normaal gesproken trek je voor zo’n project acht tot tien weken uit.”
Projectleider Van Laerhoven vervolgt: "Normaal werken wij van zeven tot vier. Nu wordt er in twee ploegendiensten van zes uur ‘s morgens tot twaalf uur ‘s nachts gewerkt. En in de weekenden wordt er ook doorgewerkt. Daarbij valt dit project gedeeltelijk in de bouwvak. Het was nog een hele klus om overal vandaan mensen te vinden. Daarbij hebben we de werkzaamheden sterk in elkaar geschoven. Dit project komt neer op een volledige wegreconstructie. Veel werkzaamheden zie je niet, die vinden onder de weg plaats. Dat zijn graafwerkzaamheden, zo moest er bijvoorbeeld ook een kabel onder de weg verlegd worden.” Tijdens de werkzaamheden worden verschillende lagen wegdek over elkaar heen aangebracht. Daarbij is het plaatsen van de 12 kilometer vangrail het meeste werk, waarvan bruikbare delen herplaatst worden. “Daarvoor moeten zo’n 6500 gaten in het asfalt geboord worden. Een enorme klus, heel arbeidsintensief. Dat werk gaat vierentwintig uur per dag door”, vult Sander aan.
Veiligheid
“Veruit de belangrijkste maatregel die we op het gebied van veiligheid genomen hebben is het plaatsen van de geleiderail, vertelt Sander even later. “Met deze vangrail komt hopelijk een einde aan het toch wel forse aantal ongelukken op de weg, sommige met een dodelijke afloop tot gevolg. Verder worden er langs de weg observatiecamera’s geplaatst die direct communiceren met een meldkamer van Rijkswaterstaat. Die kunnen bij een calamiteit direct de hulpdiensten inschakelen.”
Duurzaamheid
Duurzaamheid was een van de speerpunten van de partners. De weg loopt midden tussen twee Natura2000-gebieden door; in het noorden het Haringvliet en ten zuiden het Krammer-Volkerak. Dat de duurzaamheid verder reikt dan de plaatsing van uilenrollers wordt al snel duidelijk. Zo weet Sander te vertellen dat 70 procent van de onder- en tussenlaag circulair is. Dat wil zeggen dat het asfalt hergebruikt wordt. Verder werkt Heijmans op grote schaal met elektrisch materieel. “Hierdoor wordt de CO2-uitstoot gehalveerd”, zo schat de manager van de provincie.
Primeur
“Van de vrachtwagens, kranen en asfaltmachines rijdt de helft op elektrisch. Bij de walsen ligt dit percentage zelfs op 75 procent. Bij het Hellegatsplein is een laadplatform gerealiseerd waarbij de 18 elektrische voertuigen ’s nachts direct vanuit de windmolens worden opgeladen. Rens van Laerhoven vult aan: “Het is echt een primeur in Nederland dat dit op zo’n grote schaal wordt toegepast. Je moet je voorstellen dat sommige voertuigen hier binnenkomen met nul kilometer op de teller.”
Doorstroming
Op het gebied van doorstroming zijn er slimme stoplichten aangebracht. Deze reageren op de daadwerkelijke hoeveelheid verkeer. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van een zogenaamde ‘connected transport corridor’. De stoplichten kunnen dan communiceren met een vrachtauto en de planning van een transportbedrijf, waardoor de vrachtwagen mogelijk langer groen licht krijgt en niet hoeft te stoppen. “Dat bevordert zowel de doorstroming als de uitstoot”, weet Sander. Verder is ter hoogte van knooppunt Hellegatsplein de inhaalstrook verwijderd en de invoegstrook verlengd, wat de doorstroom ten goede komt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's