Overproductie uit de moestuinvoortaan naar de Voedselbank
MIDDELHARNIS - Je gaat stoppen met werken, maar wilt daarna wel een zinvolle taak blijven hebben. Dan zoek je naar iets wat goed bij je past. Voor Adrie van Klinken (63) uit Middelharnis leidde dit tot een initiatief dat elders in het land ook meer en meer gezien wordt: ‘overproductie’ uit volkstuinen en moestuinen inzamelen ten behoeve van de Voedselbank.
“Vorig jaar ging ik met pensioen”, vertelt Adrie, “en ging ik op zoek naar een nieuwe nuttige invulling van m’n dagen, iets dat bij me past. Ik heb ik al zo’n dertig jaar een hof, waar ik allerlei groenten verbouw. Dan oogst je altijd veel meer dan je nodig hebt. Natuurlijk kunnen je kinderen of buren daarvan mee-eten, maar dan nog: wat zou de Voedselbank, en vooral degenen die de Voedselbank nodig hebben, goed zijn met de overschotten uit alle moestuinen, zo dacht ik.” Adrie heeft toen contact gezocht met Voedselbank Goeree-Overflakkee en gevraagd hoe zij daarover dachten. Ze vonden het een geweldig idee. Zelf hadden ze ook al eens geprobeerd zoiets te starten, maar dat kwam niet van de grond. “Op eigen initiatief brengen mensen eenmaal geen groenten naar de Voedselbank”, weet Adrie. “Maar als ‘t nu eens andersom zou gaan: als overtollige groenten opgehaald zouden worden bij iedereen die een moestuin of een hof heeft, zou ‘t dan wél lukken?” zo vroeg hij zich af. Naar drie tuiniersverenigingen - goed voor zo’n 120 tuinen - stuurde hij een brief met de vraag of die iets in het initiatief zien. Ze werkten graag mee en van de individuele tuinders kreeg hij afgelopen winter - toen er nog niets groeide - al respons: zo’n tien procent zegde hun medewerking spontaan toe.
Eenvoudig systeem
Eind april jl. is Adrie met z’n nieuwe ‘werk’ begonnen. In de meewerkende volkstuincomplexen plaatste hij een zelfgemaakt rekje met afdak. “Iedere woensdagavond zet ik daarin een paar kratten van de Voedselbank neer. Tuinders die overproductie hebben kunnen deze producten daarin leggen en ik haal die de volgende morgen op. Donderdagsavonds worden de voedselpakketten op de Voedselbank uitgedeeld en ‘s middags worden de pakketten gevuld. Daar kunnen dan prima de verse groenten bij die zo uit ‘t hof komen”, legt Adrie het eenvoudig werkende systeem uit. “In de praktijk gaat het om groenten die geoogst kunnen worden, maar waarvan je weet dat je die morgen of overmorgen niet eet, dus ook niet oogst, en dus de volgende week in ‘t zaad zullen schieten.
In plaats van zulke groenten dan op de composthoop te gooien, kun je ze nu toch gewoon oogsten en in de kratten voor de Voedselbank leggen. Die staan in de meewerkende tuinencomplexen op zo’n plek dat de tuinders er vanzelf langskomen als ze hun hof verlaten. Dit om ‘t hen zo makkelijk mogelijk te maken, in de hoop natuurlijk dat velen hun overproductie erin zullen doen.”
Fantastisch initiatief Zo is Adrie dus al enkele maanden
bezig. In het begin viel de opbrengst een beetje tegen, maar van lieverlee komt er groei in. “Er zijn er veel meer die mee zouden kunnen doen. In vrijwel alle tuinen wordt meer geoogst dan geconsumeerd en zie je bijvoorbeeld dat sla in ‘t zaad schiet of dat bonen blijven hangen. Wat zou ‘t mooi zijn als nog veel meer tuinders mee zouden doen!” De Voedselbank deelt die mening volmondig. “Wij vinden dit echt een fantastisch initiatief! Wat ons betreft doen er nog veel meer tuinders mee, zodat we nog meer mensen aan verse groenten kunnen helpen!”
Wie dat wil, kan contact opnemen met Adrie van Klinken, die eventueel ook bereid is om voor de Voedselbank de vruchten te oogsten bij tuinders die op vakantie gaan en weten dat tijdens hun afwezigheid de oogst in hun hof blijft hangen. Van Klinkens contactgegeven zijn: tel. 0187 485250, e-mail: arvanklinken@hetnet.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juli 2015
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
