Op bezoek bij vervolgde kerk in Nigeria
Onder begeleiding van de politie rijden we naar Sonongk, een dorpje in het midden van Nigeria. Namens stichting de Ondergrondse Kerk bezoeken we christenen in dit Afrikaanse land die evenals Paulus de littekens van de Heere Jezus (Gal. 6:17) in hun lichaam meedragen. Daar weten wij van, in Nederland. We bidden voor hen, op zondag in de eredienst, doordeweeks in onze gebedsgroep, thuis in onze binnenkamer. En toch, wat weten we er écht van, hoe kunnen we concreet gestalte geven aan het met elkaar deel uitmaken van het lichaam van Christus? Een bezoek aan broeders en zusters in de verdrukking leert ons meer over hun geloof in God, de liefde voor hun vijand, hun hoop op het eeuwige leven.
Sonongk, wie heeft er ooit gehoord van deze vlek onder de Afrikaanse zon? Tot die maandag in januari, waarop onverwachts uit van Boko Haram ontvangen wapens dood en verderf komt. Niet minder dan 34 mannen, vrouwen en kinderen worden korte tijd later in twee massagraven gelegd. Als ik een week erna door Sonongk loop, moet ik aan Golgotha denken. Daar heeft de Heiland der wereld het lijden in de meest bittere vorm gedragen. En hier, op deze paar honderd vierkante meter, lijden Zijn kinderen. Een verband tussen Golgotha en Sonongk, dat ziet de kerk in Nigeria zelf ook, gelukkig. In de kerkdienst, in het noorden van het land, een gebied waar een nog sterkere dreiging van moslimextremisten is, zingen we zondags:
He is the truest Friend to me,
For I remember Calvary.
(Hij is mijn meest trouwe Vriend,
want Golgotha is in mijn gedachten.)
Staande bij het open graf, waar de mannen van Sonongk geen woorden vinden voor hun verdriet, lees ik Jesaja 41: 10-13. Daarna bidt ds. A.Th. van Olst uit Utrecht tot God. Onder een open hemel. Dan komt de politie en maant ons dat het tijd is voor vertrek.
Van 14 tot 22 januari bracht P.J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, samen met bestuurslid ds. A.Th. van Olst uit Utrecht van de SDOK (stichting De Ondergrondse Kerk) een bezoek aan Nigeria. Ook medewerker Richard Groenenboom van SDOK reisde mee. Doel van de reis was het meeleven met en bemoedigen van de vervolgde kerk in Nigeria, het land waarin in 2013 na Syrië (over bijv. Noord-Korea zijn geen cijfers) het grootste aantal christenen vanwege hun geloof vervolgd werden. Op deze pagina een beeldverhaal over de aanval van de moslimstrijders van de terroristische organisatie Boko Haram op het christelijke dorpje Sonongk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 2014
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 2014
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's