Het verhaal van de voedselbank, het verhaal van noodlijdende mensen op Goeree-Overflakkee
GOEREE-OVERFLAKKEE - Met voldoening kan de voedselbank op Goeree-Overflakkee terugzien op een voorbij jaar, 2012. Geen voldoening om het feit dat het bestaan van een voedselbank in de samenleving noodzakelijk is, maar wel om hetgeen de voedselbank ook in het afgelopen jaar weer heeft kunnen betekenen, waar de noodzaak van haar bestaan, ook op het eiland, een onmiskenbaar feit is. Met Moniek de Wit blikken we even terug. Ze is secretaris van de voedselbank op Goeree-Overflakkee, die officieel Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree- Overflakkee heet.
Hulpvraag eilandelijke voedselbank in 2012 gelijk gebleven
Op de vraag of de voedselbank op het eiland in het achterliggende jaar een veranderende vraag naar voedingspakketten en aanverwante producten heeft gezien, geeft Moniek een ontkennend antwoord. “In totaal onderhielden we gedurende het hele jaar 51 gezinnen, die deze hulp heel hard nodig hebben. Dat aantal is constant gebleven, dus geen veranderingen naar boven of naar beneden. Wel hebben we in de loop van het jaar afscheid kunnen nemen van mensen of gezinnen die (weer) beter op de rails zijn gekomen, maar daarvoor in de plaats hebben we ook weer nieuwe mensen zien komen. Per saldo is hun aantal gelijk gebleven.”
Aanvoer producten Waar de voedselbank in het achterliggende jaar wel verandering in heeft gezien, is de aanvoer van producten. “Ondernemers en supermarktketens”, legt Moniek uit, “van wie we altijd veel steun ontvangen, zijn efficiënter in gaan kopen. Daardoor is hun overschot aan producten geringer geworden, en daarmee ook de toevoer naar ons. Dit kun je de ondernemers niet kwalijk nemen, in ‘n tijd waarin ook zij ‘t niet makkelijk hebben. Maar dat mag voor ons niet betekenen dat we daarom gaan zeggen: nu laten wij onze noodlijdende medemens ook maar zitten.”
Oproep Om voor deze bevolkingsgroep toch van betekenis te kunnen blijven, heeft het bestuur van de voedselbank op het eiland vorig jaar, o.a. via de media, een oproep tot iedereen gericht om bij het doen van boodschappen iets extra’s te willen kopen voor de voedselbank. “Statutair is namelijk bepaald dat wijzelf geen levensmiddelen mogen aankopen”, verduidelijkt Moniek. “Eén van de doelstellingen van het in het leven roepen van de voedselbank was immers dat de bank eraan bij zou dragen dat veel levensmiddelen en verwante producten die in de winkels niet verkocht worden, niet meer worden weggegooid maar toch een goede bestemming krijgen. Daarom mogen wij alleen door aanlevering van buitenaf aan onze producten komen, en daar hebben we dus echt anderen bij nodig.”
Gelabeld geld De oproep van vorig jaar leverde een mooie respons op, vertelt Moniek verder. “Er werden diverse acties op touw gezet, in kerken en op scholen. Ook werden er collectes voor ons gehouden. Normaal gesproken besteden wij geldelijke bijdragen om onze onkosten te kunnen financieren, maar nu vroegen we mensen die ons geldelijk wilden steunen om hun gift te willen oormerken voor de aankoop van verse producten. Want in dat geval mogen wij wel zelf levensmiddelen aanschaffen en kunnen we de voedselpakketten, die donderdagsavonds worden verstrekt, voorzien van bijvoorbeeld een lekker stukje vlees dat we diezelfde morgen nog kochten van het gelabelde geld dat we ontvingen.” Ook in de achterliggende decembermaand heeft de voedselbank veel steun vanuit de eilandelijke bevolking mogen ondervinden, zowel vanuit kerken, scholen, bedrijven als particulieren. Met dankbaarheid wordt hierop teruggezien en het geeft ook een steun in de rug om door te gaan.
Doelgroep Zes jaar geleden is op Goeree-Overflakkee de voedselbank gestart, als onderdeel van Voedselbank Rotterdam. Momenteel wordt gewerkt met zes bestuursleden en 75 andere vrijwilligers, die met elkaar deze noodzakelijke voorziening in stand houden. Desgevraagd vertelt Moniek iets over de doelgroep die door de voedselbank wordt geholpen. “Dat zijn gewoon onze medemensen, die om wat voor reden dan ook niet (meer) in staat zijn om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben.
Je hebt de psychiatrische patiënt, die sowieso moeite heeft met in het leven te staan, met regelgeving om te gaan, zich staande te houden in de samenleving. Sommigen laten zich niet graag helpen en raken al gauw in een isolement. Ook heb je de zogenaamde zorgmijders, die niet geholpen willen worden omdat ze de bemoeienis van instanties die dan over je heen komt niet zien zitten of helemaal beu zijn geworden.
Daarnaast heb je een grote groep mensen die niet goed met geld om kan gaan. Die bijvoorbeeld graag spullen hebben die familie of kennissen ook hebben, deze eigenlijk niet kunnen betalen, maar in verleiding worden gebracht door de mogelijkheden om op afbetaling te kopen.
Of die dure mobiele telefoons kopen, maar niet overzien hoe schrikbarend de kosten in het gebruik kunnen oplopen.
Maar vergeet ook niet de mensen die hun werk kwijtraken, in inkomen flink achteruitgaan maar wel met een hoge hypotheeklast zitten, terwijl ze hun huis in deze tijd niet verkocht krijgen.
Of mensen die door onvoorziene omstandigheden in armoede terecht komen. Die bijvoorbeeld brand heb ben gehad of ernstig ziek werden, maar slecht verzekerd waren en daardoor voor onbetaalbare kosten kwamen te staan. Of echtparen die in een echtscheiding terechtkwamen. Of mensen die in de schuldhulpverlening zitten; ook dat moet je niet onderschatten.
In onze doelgroep zitten dus veel normale mensen en gezinnen die, ondanks dat ze keurig leefden, goed hun best deden, hard werkten, enz., in schrijnende situaties terechtkwamen, waar ze zelf de hand niet in hebben gehad, maar waardoor ze nu niet of nauwelijks meer hun eten kunnen betalen.”
Noodzaak Met merkbare betrokkenheid vertelt Moniek haar verhaal, het verhaal van de voedselbank, het verhaal van noodlijdende mensen op Goeree-Overflakkee, die er meer zijn dan menigeen vermoedt, ondanks het feit dat er sociale voorzieningen bestaan die de nood juist zouden moeten lenigen. De vraag rijst als vanzelf op of deze voorzieningen dan wel toereikend zijn, of de Algemene Bijstandswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de burgerlijke gemeente ten opzichte van de geschetste problematiek dus wel voldoende te bieden heeft.
Moniek legt uit dat de voedselbank van de gemeente niet te veel verwachten kán. “Toen we begonnen, hebben we inderdaad ook bij de gemeente aangeklopt voor ondersteuning van onze activiteiten. Natuurlijk, we vonden best een luisterend oor en ons initiatief kon zeker ook op waardering rekenen, maar daar bleef het bij. We werden niet eens geholpen een plekje te vinden waar we ons konden vestigen, laat staan dat we een financiële ondersteuning tegemoet mochten zien. Het is ook wel verklaarbaar, want de gemeente heeft met de Bijstandswet haar eigen beleid en bijbehorende steun aan armlastigen. Als ze daarnaast ook zouden moeten gaan voorzien in andere ondersteuningsvormen, zou dit impliceren eigenlijk te erkennen dat hun eigen regeling tekort schiet, dat het bestaande beleid faalt en er ondanks wat er aan voorzieningen is armoede bestaat, waarvan de praktijk laat zien dat die om een andere, een veelzijdiger oplossing vraagt.
Niettemin hebben we een plekje beschikbaar gekregen bij een agrariër, net even buiten Middelharnis. Gelukkig helpt die ons wel, evenals de kerken op het eiland, die onze belangrijkste bron van verdere ondersteuning vormen.”
Veilige haven “Met onze voedselbank”, vervolgt Moniek, “proberen we, naast het afgeven van de voedselpakketten, donderdagsavonds een veilige haven te zijn voor de mensen die gebruik moeten maken van onze diensten. Waar ze ondervinden met warmte en respect behandeld te worden, zonder het gevoel te hebben dat ze door anderen beoordeeld worden. Waar ruimte is voor sociaal contact, een kopje koffie en een praatje met elkaar. Daarmee proberen we te helpen voorkomen dat ze in een sociaal isolement raken. We weten dat dit als zeer waardevol wordt ervaren en dat we als voedselbank op het eiland in een belangrijke behoefte voorzien.”
Meehelpen Wie de voedselbank op Goeree-Overflakkee ook wil steunen, kan dat op twee manieren doen. U kunt levensmiddelen ter beschikking stellen en deze donderdagsmiddags van 14.30- 16.00 uur afgeven bij de voedselbank, Oostplaatseweg 4 te Middelharnis. Alle verpakte levensmiddelen en verzorgingsproducten zijn welkom.
Ook kunt u financieel steunen, met een al of niet gelabelde gift. Bedragen kunnen worden overgemaakt naar (Rabo)bankrekeningnummer 1244.65.447 t.n.v. Stichting Steunpunt Voedselbank G-O.
Wie meer informatie wil kan kijken op http://voedselbankgo.webklik.nl, waar vandaan ook een mail kan worden gestuurd (voedselbankgo@gmail.com).
Telefonisch kan contact worden gezocht met Moniek de Wit (06-19508272), of met Jan van der Sluys voor het aanbieden van voedingsproducten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's