Daltonschool is voor een jaartje naar Sommelsdijk verhuisd
"Vrijheid in gebondenheid"
SOMMELSDIJK Voor de kinderen (en ook voor het personeel) van de Daltonschool in Middelharnis was het vorige week dinsdag best wel een beetje spannend. De leerlingen hadden een paar dagen vrij gehad om daarna weer gewoon naar school te gaan. Maar zo 'gewoon' bleek dit niet te zijn, want hun school stond niet meer op de vertrouwde plek aan de Berkenlaan in Middelharnis. Hun 'nieuwe' onderkomen staat voorlopig aan de Prinsessenlaan in Sommelsdijk in het gebouw waar voorheen de school voor speciaalonderwijs 'De Ark' was gevestigd.
De aanleiding voor de verhuizing was de sloop van de school aan de Berkenlaan en de nieuwbouw aan de Kastanjelaan in Middelharnis. In het kader van de grondige renovatie van de Bomenbuurt werd ook het plan voor de nieuwbouw van de Daltonschool meegenomen. Er zouden wel aanpassingen kunnen worden gedaan om tijdens de bouw de kinderen van de Daltonschool in dezelfde buun onder te brengen, maar men verwachtte zoveel overlast van de bouwwerkzaamheden dat van een rustige leeromgeving zeker geen sprake meer zou zijn. Daarom kwam het goed uit dat door het vertrek van de leerlingen van De Ark naar het gebouw van D'n Duit aan de Steneweg een schoolgebouw leeg kwam te staan. De ruimte van De Ark is precies voldoende om de 111 kinderen van de Daltonschool onderdak voor eenjaar te bieden.
Voorbereidingen
De complete inhoud van een school verhuizen is geen sinecure. Het bestuur, het personeel en de ouders hebben de verhuizing dan ook terdege voorbereid en uiteindelijk is het gelukt dat vorige week dinsdag de kinderen feestelijk bezit namen van de school in Sommelsdijk. Aan twee kinderen, Anoeska en Tijn (geassisteerd door zijn broer Job) was de eer om het lint door te knippen, zodat alle leerlingen in gezelschap van hun ouders hun nieuwe onderkomen konden • betrekken, maar dit kon pas na het zingen van het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde 'verhuislied'. Dit lied werd ook gezongen toen er de donderdag ervoor afscheid werd genomen van het oude gebouw. Op de vrijdag, zaterdag en maandag was het djd voor het personeel en de ouders om de handen uit de mouwen te steken want in die drie dagen moest het schoolgebouw in Sommelsdijk klaar voor gebruik gemaakt worden. De directeur van de school, mevrouw Eileen Willers, verzekerde heel tevreden te zijn geweest over de voorbereidingen en het verloop van de verhuizing. Natuurlijk was alles tevoren goed gepland, maar of het ook zou lukken moest nog blijken. En het is gelukt... Eileen Willers verzekerde onder de indruk te zijn van de inzet van de ouders rondom de verhuizing, vanaf het inpakken, het inladen, de verhuizing, tot aan het uitpakken toe in Sommelsdijk was de betrokkenheid van de ouders heel groot. Zij legt uit dat deze betrokkenheid kenmerkend is voor het Daltononderwijs in Middelharnis, omdat voor de meeste ouders het een weloverwogen keus is om voor het Daltononderwijs te kiezen en daarom is de betrokkenheid bij de school groot.
Streekschool
Volgens Eileen Willers is de Daltonschool in Middelharnis een echte streekschool en daarom zijn de leerlingen dan ook afkomstig van het hele eiland en zelfs enkele leerlingen uit Zeeland. Hoewel het Daltononderwijs hetzelfde doel heeft als het 'gewone' basisonderwijs de kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst werkt de Daltonschool wel vanuit een andere visie. Ruim 100 jaar geleden begon de Amerikaanse Helen Parkhurst met de ontwikkehng van dit onderwijs dat er op gericht is om ieder kind te leren zelfstandig te werken, waarbij haar of zijn vaardigheden ten volle worden benut. Eileen Willers benadrukt dat dit niet betekent dat elk kind zomaar zijn of haar gang kan gaan en alleen maar leuke dingen gaat doen. "Wij noemen dit vrijheid in gebondenheid". Deze gebondenheid komt bijvoorbeeld tot uiting in de dag en weektaken die de kinderen krijgen. Ze krijgen aan het begin van de week of dag taken opgedragen die aan het eind van de week klaar moeten zijn. Het kind krijgt hiervoor zelf de verantwoording. Maar deze taken worden wel uitgevoerd in samenwerking met elkaar. "Want om een zelfstandig individu te ontwikkelen is samenwerking noodzakelijk". Doordat de kinderen met elkaar of zelfstandig aan die taken werken is het Daltononderwijs een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Dit wordt ook door het voortgezet onderwijs op prijs gesteld, "want we horen nogal eens het compliment: dat is een echt Daltonkind". Deze vorm van leren vormt tegelijkertijd een goede graadmeter voor de vorderingen van de leerprestaties van de leerling en stelt de leerkracht in staat om veel individuele aandacht aan het kind te geven.
Elite?
Op de vraag of de Daltonschool een soort eliteschool is, waar alleen maar kinderen uit een hogere maatschappelijke klasse terecht kunnen antwoordt Eileen Willers ontkennend. "Dit is een hardnekkig misverstand want op de school zitten kinderen van verschillende afkomst". Wel is het zo dat veel kinderen afkomstig zijn van ouders 'van de overkant'. Volgens de schoolleider komt dit voornamelijk omdat mensen die hier van elders komen wonen meer gebruik maken van de vrije schoolkeus, omdat ze niet gebonden zijn aan tradities, "ze redeneren niet zo vlug van ik heb vroeger ook op die school gezeten, dus mijn kinderen moeten er ook naar toe, maar ze zoeken naar het onderwijs dat het beste bij hen past". Deze bewuste keuze voor het Daltononderwijs heeft ook tot gevolg dat de ouders veel betrokken worden bij de school bij verschillende gelegenheden. "Dit verwachten we ook van de ouders", verduidelijkt Eileen WiUers.
Sociale functie
Doordat de kinderen veel samenwerken krijgen ze niet alleen respect voor elkaar, maar het Daltononderwijs is er ook op gericht dat' de kinderen gericht zijn op hun sociale omgeving in en rondom de school. En dit is ook één van de redenen waarom er gekozen is om de nieuwe schooi niet in een nieuwbouwwijk, zoals de Westplaat, te bouwen. De nieuwe school zal volgend jaai dan ook verrijzen in de oude vertrouwde 'Bomenbuurt'. "We hebben er bewust voor gekozen om op de oude plaats te blijven, waar we een sociale functie blijven vervullen. We horen positieve reacties van de omwonenden dat we toch in de buurt blijven". De school zal ook volledig in de buurt geïntegreerd worden. Boven de nieuwe school zullen drie woningen komen die, als dat nodig mocht blijken, eenvoudig bij de school getrokken kun/JCT worden. De mensen van de Daltonschool zijn heel tevreden met hun tijdelijk verblijf aan de Prinsessenlaan in Sommelsdijk. "Het is wel een oud gebouw, maar de staat van onderhoud is beter dan ons vorige gebouw". Hoewel het soms wel wat passen en meten is geweest 'draait' de school nu weer volop, maar toch wordt er weer wel een beetje spannend uitgekeken naar volgend jaar wanneer de kinderen weer hun eigen nieuwe school betrekken... kunnen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's