Uientelers 'gered' door nieuwe kabinet
Uienpweß'eld in Den Bommel
Den Bommel - De schimmelziekte valse meeldauw heeft enorm hard toegeslagen in alle percelen uien. Ook op het eiland Goeree-Overflakkee, Het is al vroeg begonnen in de overwinteringsuien, daarna zijn de 2e jaars plantuien ook ziek geworden.
Al vroeg dit vooijaar (medio mei) heeft Mol Agrocom, een particuliere toeleverancier voor land- en tuinbouw en de groenvoorziening uit Den Bommel, voorspeld dat het een groot probleem zou worden. De reden hiervan was dat het middel mancozeb in april met onmiddellijke ingang verboden werd, terwijl het middel onmisbaar is tegen valse meeldauw. Alle andere toegelaten middelen zijn hiertegen te zwak. Toen het echt mis ging hebben Mol Agrocom, ZLTO, WLTO en LTO alarm geslagen. Samen het hoofd gewasbescherming LNV en leden van de vaste kamercommissie landbouw hebben de organisaties een aantal percelen in Schouwen-Duiveland bezocht. Na het veldbezoek was direct duidelijk hoe slecht de situatie was. De Kamerleden en LNV waren er van overtuigd dat een snelle oplossing noodzakelijk was. Ze gaven de toezegging om de staatssecretaris via een motie te bewegen om artikel 16a toe te passen. Hierbij zou een tijdelijke ontheffing worden verleend voor de middelen mancozeb en ridomil in de uienteelt. Ingrijpen met dat laatste middel was noodzakelijk, omdat de ziekte zich te ver had ontwildceld.
Een ruime kamermeerderheid (95 stemmen) stemde voor de motie. Echter de toenmalige staatssecretaris Faber negeerde de wens van de Kamer en beriep zich op de wet en de rechter. "Dit was ontzettend frustrerend voor de telers die met hun rug tegen de muur stonden. De nieuwe regering zag wél de noodzaak om snel in te grijpen." De nieuwe minister van Landbouw, de heer Veerman heeft ingestemd met het in gang zetten van de artikel 16a procedure. Waarschijnlijk resulteert dit in een snelle tijdelijke toelating van mancozeb en ridomil (metalaxyl). Voor de meeste uientelers is het eigenlijk te laat, omdat reeds alles al ziek is. "Het meest positieve is dat er nu bewindslieden zijn die de problemen wel zien een ook daadwerkelijk wat doen!" De telers en adviseurs gewasbescherming zijn hier ontzettend blij mee. Mol Agrocom houdt woensdag 4 september een open middag op haar uienproefveld in Den Bommel. Er is precies te zien wat de gevolgen zijn van het beleid en hoe het - niet - moet. Het veldje betreft proeven tegen valse meeldauw, de schimmel waar alles om draait. Zo zijn er veldjes met toegelaten middelen, veldjes met mancozeb en percelen met nieuwe middelen. Betrokken telers zijn altijd welkom voor een veldbezoekje. Voor meer informatie kunt u bellen met de deskundigen van Mol Agrocom: Peter Vogelaar 0187 618558 of Rinus Struik 06-53264313.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 2002
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 2002
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's