Watertoren Dirksland n�t wel de hoogste?!
In Eilanden Nieuws van afgelopen dinsdag stond aan het slot van het artikel over de cultuurhistorische RTMroute over GoereeOverflakkee, dat d watertoren van Dirksland de op éé na hoogste watertoren van Nederland is. Dat hebben we altijd gedacht en geschreven, naar beste weten en afgaande op de ons ten dienste staand documentatie.
documentatie. BIJZONDERHEDEN
Nadat de watertoren in het bezit van de gemeente Dirksland was gekomen kwam hij volop in de belangstelling. In onze krant van 21 juni 1991 schreven we over de bijzonderheden van de watertoren, na een bezoek van Ir. H. Rienks, secretaris van de Nederlandse Watertoren Stichting, die op ons verzoek de watertoren van binnen en van buiten kwam bekijken. "Het is echt een hele grote" was zijn oordeel over de toren. "En de constmctie is nog best".
De heer Rienks heeft meegewerkt aan het boek 'Watertorens in Nederland' van Ir. H.W. van der Veen en hij kon ons veel bijzonderheden over de Dirkslandse watertoren verschaffen.
We konden kennis nemen van een artikel uit 1942 van de heer S. G. Parmentier, toen directeur van de Stichting Drinkwaterleiding GoereeOverflakkee. Dit artikel in het tijdschrift 'Water' werd in 1946 nogmaals geplaatst omdat de watertoren de oorlog op het nippertje had overleefd.
De toren werd in de oorlogsjaren een paar keer beschoten maar raakte nooit buiten bedrijf.
Wel werd op 4 mei 1945 door de bezetters een springlading van ongeveer 400 kg in gereedheid gebracht om de toren op te blazen. Waarom de toren niet opgeblazen werd staat niet vermeld.
De springlading werd op 7 mei 1945 weer verwijderd.
HOOGTE
De preciese hoogte van de watertoren van Dirksland intrigeerde ons, omdat de watertoren van Goes (63 meter) in de boeken stond genoteerd als de hoogste watertoren van Nederland.
De vraag was bij ons toen al: zou de Dirkslandse toren soms toch nét wel de hoogste van het land zijn? Daarbij in aanmerking genomen dat het torens betreft die specifiek als watertoren zijn gebouwd en geen omgebouwde kerktorens of wat dies meer zij. Voor de hoogte van de watertoren van Dirksland werd 62,5 meter aangehouden, maar wie weet was hij wel iets hoger uitgevallen.
gevallen. Op 6 oktober 1939 verleende de voormalige gemeente Sommelsdijk bouwvergunning voor de watertoren, die toendertijd op Sommelsdijkse grond kwam te staan.
Jan Both van het gemeentearchief Middelhamis kon ons wel een aantal gegevens over de watertoren verschaffen, maar niet de bouwtekeningen.
TEKENING
TEKENING Na het verschijnen van Eilanden Nieuws van dinsdag j.1. werden we gebeld door een inwoner van Dirksland, die een groot voorstander is van behoud van cultuurhistorische waarden. "Volgens mij is de watertoren van Dirksland de hoogste, want ik heb hier de bouwtekening.
De watertoren is 63,4 meter hoog. Die van Goes is net iets kleiner. Je zult het wel leuk vinden om het te weten. Onze watertoren is zo beeldbepalend voor Dirksland en zo'n kenmerk van een tijdperk, dat ik het wel aardig vind dat hi ook nog de hoogste van Nederland is".
Dat vinden wij dus ook. Het is nu zaak de hoogte van de watertorens van Goes en Dirksland nauwkeurig vast te stellen, zodat o.a. de inscriptie kan worden aangepast op de achterkant van het lepeltje dat de gemeente Dirksland in samenwerking met de VVVOverflakkee heeft uitgebracht. Cathy Westdorp
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
