Het linkse gevaar
— 3 —
Het is niet statistisch aan te geven je in ons land de verhouding ligt tus- ,5 rechts- en linksdenkende Nederlands. Er zijn n.1. heel wat landgenoten, ie zelf niet weten hoe hun „ligging" op it punt is en bovendien zijn er zeer ,len, die zweven tussen links en rechts I en daarbij denken, dat zij beslist het [ste en ruimste standpunt innemen. fanneer we afgaan op de inhoud v^n . grote dagbladen en de periodieken, [datgene wat radio en t.v. ons te ho- ,[ en te zien geven, op de politiek van . diverse partijen en de uitkomsten opinie-peilingen, dan is de zaak erg helder. Het is n.1. zo, dat men uit de eerste drie kan concluderen, Nederland beslist wel overwegend iks IS — we bedoelen hier, het zij ten lervloede gezegd, sociaal links en niet e principiële scheidslijn — maar de iiniepeilingen geven steeds weer aan, links zeer beslist in de minderheid Er is dus een discrepantie, een on- •rlinge afwijking, een uiteenlopen in [ conclusies.
Dat wordt veroorzaakt door de omandigheid, dat links veel actiever is 1 rechts, dat het veel luidruchtiger is, jat het ondanks zijn geringere getalfate beter beslag weet te leggen op publiciteitsorganen en in weerwil bn zijn minderheidspositie en ondanks jin pretentie, de ware democraten te fin, als minderheid de meerderheid leet te domineren. We verkeren in Ne- [erland in de merkwaardige omstanigheid, dat al wat rechts denkt zich intimideren en overheersen op [olitiek, kerkelijk, sociaal, journalistiek allerlei ander gebied door jeugdfcnden, studenten, omroepfunctionari In, progressieve politici, vakbondsleifrs, warhoofdige boekenschrijvers etc. Ie Zo heeft b.v. de bekende heer Frits p der Poel jarenlang gelegenheid gebd om de televisie te vergiftigen met p meestal hatelijke opmerkingen van becifiek linkse strekking en werd hij ontslagen toen hij kwasi terloops In ongelooflijk schandalige opmerking Inceerde over prinses Christina. Minlens even treurig was het, dat de jour- Ihstenorganisaties daartegen, d.w.z. teen dat ontslag, nog durfden te protes- Iren.
| IMen moet dus niet denken, dat links |leen aan de linkerzijde te vinden is. ' ks in bovengenoemde betekenis fcmt ook voor bij rechtse partijen loepen, instellingen en personen. Vroe- Ir was het veel eenvoudiger, omdat len toen gewoon was z.g. rechtlijnig te fnken en te handelen. Maar dit is Iderwets en bovendien niet juist. Men loet z.g. genuanceerd denken. Welnu, It kan men tegenwoordig in allerlei fingen aantreffen. Op het gebied van i buitenlandse politiek b.v. moet men let pro-Amerikaans of pro-Russisch In, niet eenzijdig dus, maar kritisch par alle kanten. In de binnenlandse bitiek gelden ook de oude normen van i antithese niet meer, maar moet men Jteven naar synthese. Het is echter lerkwaardig, dat al deze doorbrekers fr slot van rekening in de praktijk Jeds aan de linlterkant staan.
[Laten we eens beginnen met de kertn. Dat er in de Ned. Herv. Kerk jchtsen en linksen op allerlei gebied B", is een gevolg van haar theologi- The inhoud. En wie zich thans verdiept I de gang van zaken en de situatie in ' Gereformeerde Kerken, komt tot de «iclusie, dat deze kerk aardig op weg I om een duplicaat van de Herv. te prden, waarvan het gevolg is, dat een peds groter deel ervan eveneens links prdt. Dit wordt voor een groot deel in J hand gewerkt door de Vrije Univer- |eit, de schepping van Kuyper, met de Te Formulieren van Enigheid als pdslag, die tegenwoordig echter pktisch op non-activiteit staan. Aan |e faculteiten van deze inrichting voor gger Onderwijs doceren meer of minprofessoren, lectoren etc, die op gebied links georiënteerd zijn. We lemen slechts de namen van Kuitert, frkhouwer, Lever, Verkuyl, De Gaay Irtman etc. In de politiek is het één |t nat. In de A.R.P. heerst links — ^n is immers „door de bocht" — maar onlangs ingesteld opinieonderzoek l^s Uit, dat nota bene 88V0 van de enquêteerde Anti's voorstander was F het Kabinet-De Jong! Het grootste jel van de „elite" is links a.r., maar f pootste deel van de partijleden is |nts. Ook bij deze groep Nederlanders pi we weer, dat links heel wat actie- F >s dan rechts, dat zich in de leiding |?« laat oversDoelen.
Jok hij de C!H.U. is er een linkse fugel, al is die daar veel minder groot. Pnals bij de A.R.P. is de Jongeren- T^P er het meest geavanceerde deel l}- Bij de Rooms-Katholieken is het f' links en rechts helemaal hopeloos. [ ^al van het kabinet-Cals heeft daar pf geest opeiibaar gemaakt. En zo wen we door kunnen gaan met het l^rzoek naar linkse groepen. Dat de :.«eweging, van welke richting ook — •V., N.K.V. of C.N.V. — in haar üteit geheel links is, zal ieder moe- 'oegeven. Hun innige sociaal-linkse verbondenheid demonstreert zich telkens klaar en duidelijk. Op het gebied van de pers is het niet anders. Dat Het Vrije Volk links is, mag normaal genoemd worden, maar de „Volkskrant" en „Trouw" blazen dapper mee in het linkse orkest. En zo zouden we verder kunnen gaan. Wij zijn geen profeet, maar we durven toch wel te voorspellen, dat de „verlinksing" van Nederland op onrustbarende wijze voortgang zal blijven hebben, indien we er niet in slagen de linkse tendensen in ons volksleven op allerlei terrein een halt toe te roepen. Er dreigt hier een levensgroot gevaar voor onze vaderlandse samenleving. De vraag kan worden gesteld, welke
De vraag kan worden gesteld, welke de kenmerken zijn van de linkse „ideologie", m a.w. waaraan men de aanhangers ervan kan herkennen. Dit is niet zo moeilijk. Ze zijn in hoofdzaak de volgende:
Links stelt inzake het gezag, dat dit, afgezien van de oorsprong ervan, niet moet worden opgelegd, maar via overleg tussen overheid en burgers moet worden uitgeoefend. Resultaat: een slappe handhaving van het overheidsgezag.
Met betrekking tot de sociale kwestie: een vrijwel ongelimiteerde inmenging van de overheid in sociale aangelegenheden.
Op financieel gebied: een beleid, waarbij het werken met grote tekorten niet zo zwaar genomen wordt, zodat ook inflatie als een minder ernstig verschijnsel wordt beschouwd.
- Inzake het economische leven: een sterke interventie in het maatschappelijk proces in de vorm van dirigisme." Wat de buitenlandse politiek betreft: in meerdere of mindere mate antiamerikaans i.v.m. het z.g. kapitalistisch karakter van dat land en — meestal met afwijzing van het communisme — toch een zekere sympathie voor socialistische landen.
We willen het hierbij laten. Het was niet onze bedoeling dit onderwerp uitvoerig te behandelen. We wilden met het bovenstaande alleen aantonen, dat er van linkse zijde grote gevaren dreigen op allerlei terrein.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 december 1968
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 december 1968
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's