Raad van State behandelt uitbreidingsplan van Sommelsdijk
Belanghebbenden dienden bezvfaren in.
Ben dezer dagen had voor de Raad van State, afdeling geschillen van bestuur, de openbare behandeling plaats van berctepen, die door belanghebbenjen zijn ingesteld tegen het uitbreidingsplan van de gemeente Sommelsdr|k, welk plan door de Ged. Staten op 14 September werd goedgekeurd.
Staatsraad, Prof. Van Poelje, bracht verslag uit omtrent deze zaak. Uit dit verslag bleek, dat de bezwaren van adressant A. A. Mijs zich in hoofdzaak nchten tegen de bestemming van de weide aan de Langeweg waarop men voornemens is een rusthuis voor oude lieden te stichten.
De bezwaren van nu wijlen mevrouw Koert-Kooman en van J. Koert zijn gericht tegen de doorbraak van de Koninginnelaan langs en over hun panden heen naar de Langeweg, terwijl de landbouwers J. Buth en G. van Es zich nchten tegen onttrekking van gedeelten hunner terreinen aan de bedrijven, welke zti beweren niet te kunnen missen.
In een advies omtrent, de bezwaren zijn Ged. Staten op hun goedkeuring terug gekomen en adviseren zij alsnog goedkeuring te onthouden aan dat deel van het uitbreidingsplan, dat betrekking heeft op de gronden, gelegen achter de landbouwbedrijven langs het Korteweegje, omdat h.i. door het plan te weinig rekening wordt gehouden met de agrarische belangen.
Namens de adressanten trad Mr v. d. Hoeven op, die meende, dat B. en W. thans zq'n uitgebreidingspian niet meer zouden indienen. Het is overhaast tot stand gekomen en onvoldoende voorbereid. Dat geldt ook voor de behandeling door Ged. Staten. G.S. behandelden het op 14 Dec. en reeds een paar dagen later verscheen de goedkeuring. Spr. zei dat van een mondelinge toelichting van de adressanten geen notie is genomen; alles lag kant en klaar! Nadien heeft het gemeentebestuur zich tot adressanten gericht, waarin hen werd verzocht de gang van zaken niet te vertragen door gebruik te maken van him r«cht van beroep. Nu 'G.S. terug komen op hun aanvankelijk standpunt en nu zelf de Kroon adviseren om gedeeltelijk goedkeuring te onthouden aan het uitbreidingsplan zijn daarmede de voor naamste bezwaren gegrond verklaard. Maar de andere bezwaren zijn er door
geslipt en die zijn toch even klemmend, speciaal die van dhr Mijs. Spr. stelde de vraag of het wel ooit tot oprichting van een rusthuis komt. Het gebouw zal plm. een millioen kosten en het is de bedoeling, dat de diaconiën der Ned. Herv. Kerken het stichten. Maar die Itonden het nog niet verder brengen dan 80.000 gld. Met grote moeite! De heer Mijs wordt ook door de ver
De heer Mijs wordt ook door de verbinding Koninginnelaan, Langeweg getroffen, omdat die over toebehorende terremen is geprojecteerd. Spr. wees er voorts op, dat de weide een belangrrjke functie vervult voor uitvoeringen concerten enz. en dat herhaaldelijk beroep op de heer Mijs wordt gedaan.
De heer Mijs wees er vervolgens zelf op, dat met de agrarische belangen geen rekening is gehouden bij vaststelling uitbreidingsplan.
Burgemeester Rijnders sprak voor bet gemeentebestuur en zei, dat hij roeping gevoelt om leiding te geven aan lis uitbouw der gemeente. In het verleden is men in deze in gebreken gebleven. Er was haast bij het plan, omdat de Woningbouw drong, maar er is gestreefd, naar een zoveel mogelijke rekening houden met de agrarische belanden. Spr. betoogde, dat bestemming vein <le weide voor rusthuis alleszins gerechtvaardigd is, het belang van dhr Mijs betreft niet overwegend het agra- Mche, maar meer de schade. Maar vergoeding kan bij onteigening door de rechter worden vastgesteld. Er worden verschillende kleingrondbezitters gedupeerd, het gemeentebestuur betreurt ^t, maar wat het zwaarst is moet het Waarst wegen. Taxateurs stelden in ondSrluig overleg de schade voor de heer «iJs vast op ƒ 0.83 per meter, maar daarmede ging adressant niet accoord, 2odat het taxatatierapport geen grondslag kan worden voor verder onderhandelen over aankoop.
Burgemeester Rijnders betoogde voorts dat de weide van de heer Buth, in de ouurt gelegen, voor uitvoeringen ge- "fuikt kan worden, hetgeen ook al meer malen gebeurde. Ten aanzien van de bezwaarschriften merkte spr. op, dat alteen deze doorbraak stedebouwkundig ^erantwoord is. De bedrijven in het ^orteweegje worden niet dermate gedupeerd, dat zij onmogelijk gemaakt ™rden.
Een weinig voorkomende figuur vond "urgemeester Rijnders het, dat Ged. °^aten in hun advies aan de Kroon afwijken van hun eigen beslissing. De nieuwe ziensvrijze van Ged. Staten komt hl u "®®'"' '^®^® landbouwers hebben kom un bedrijfsgebouwen in de bebouwde van S'dijk, zelfs als hun landerijen =r daar buiten liggen. Dit is op vele sta rt ^? °°rzaak van onhoudbare toeuith ta de dorpskom en bij verdere euv?'*^-"^ van de bebouwing zal dit vei zich nog sterker doen gevoelen,
j-j "^°et dus naar gestreefd worden Uik -t ^^'^'^Öfsgebouwen zoveel mogeder \A^^ ^°^ verdvrijnen. Belangen 'andbouwers zullen moeten worden afgewogen tegen die van een goede en gezonde volkshuisvesting en uitbreiding van de bebouwde kom zal derhalve wel eens gepaard moeten gaan met het opofferen van de bedrijfsbelangen, waarvoor dan natuurlijk voldoende gewichtige argumenten aanwezig moeten zijn.
De voorzitter sloot de openbare vergadering met de mededeling, dat de Raad van State zich zal beraden en H.M. de Koningin advies zal uitbrengen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 december 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 december 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's