De gehate Joodse hemel
Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog hadden de Joden in ons land het zwaar te verduren. De haat van de Duitse nazi was duidelijk voelbaar. Een van de gruwelijkste gebeurtenissen ondervond in 1943 de Joodse psychiatrische instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden bijna 1300 patiënten en personeelsleden weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Van dit transport kwam niemand terug…
Dit feit bracht Liesbeth van Dijk (geboren in 1939) tot het schrijven van haar debuutroman De Joodse hemel.
Opmerkelijk is dat de instelling Het Apeldoornsche Bosch aanvankelijk wel eens als Joodse hemel werd aangeduid. De Duitsers legden de mensen die er werden behandeld geen strobreed in de weg. Toch werd ook hier de dreiging merkbaar. En dan volgt in januari 1943 de wegvoering naar Auschwitz.
Een van de personeelsleden, die op het laatste moment nog kon wegvluchten, overleeft de oorlog, maar kampt wel met een groot schuldgevoel. Zij vraagt zich af waarom God dit alles heeft toegelaten. Toch gelooft zij dat haar leven niet voor niets zal zijn. ‘De Eeuwige is de Rots van ons bestaan. Al zie ik Hem niet, Hij is er wel. Ik moet Hem vertrouwen’. Met deze zin zou men de strekking van het boek kunnen weergeven!
N.a.v.: De Joodse hemel, EAN-code: 9789033131592, 285 blz. Prijs: € 21,50.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juni 2022
Ecclesia | 8 Pagina's
