Generale synode 2019 – Hoe ver zijn we?
De synode heeft nog één digitale vergadering voor de boeg voordat zij provisorisch gesloten zal worden. Provisorisch sluiten betekent dat in principe de zaken die op de agenda stonden zijn afgehandeld, maar dat de mogelijkheid bestaat dat de vergadering op een bepaald punt na verloop van tijd nog aanvullende besluiten zal moeten nemen. Het werk is dan nog niet helemaal afgerond. Om die reden wordt de synode dan nog niet afgesloten maar wacht met vergaderen tot het moment dat die laatste besluiten genomen kunnen worden.
Waar staan we dan nu met de generale synode die in 2019 geopend werd? De synode heeft vrijwel alle rapporten behandeld en daarover besluiten genomen. De laatste eindjes daarvan zullen op Deo Volente 8 juni afgehecht worden. Dan blijven er nog twee grote dossiers over: het rapport van deputaten kerkelijke eenheid (met daarbij het rapport van de commissie kerk-zijn) en het studierapport omtrent “vrouw en ambt”. Voor de stand van zaken omtrent die rapporten is het goed om even het verloop van de synode tot nu toe te schetsen.
Bij een groot onderwerp als ‘vrouw en ambt’ is het gebruikelijk dat een synode een studiecommissie benoemt. Het gevolg daarvan zou echter in dit geval zijn, dat de inhoudelijke behandeling pas op de volgende synode, drie jaar later dus, kan plaatsvinden aan de hand van de rapportage van die studiecommissie. Gezien de situatie in onze kerken en de druk die er op het onderwerp ‘vrouw en ambt’ ligt, is besloten dat de huidige synode antwoord zal geven op die vraag en ze heeft daarom die studietaak neergelegd bij commissie 7. Een aantal andere rapporten (onder andere ‘kerkelijke eenheid’) hebben besluitvoorstellen die op een of andere manier samenhangen met het onderwerp ‘vrouw en ambt’. De synode kon met de behandeling van die rapporten uiteraard niet wachten totdat commissie 7 haar studie had voltooid. Dat zou de druk op deze commissie op een oneigenlijke manier vergroot hebben. Bij de vaststelling van de agenda van de synode is daarom nadrukkelijk gesteld dat we bij de behandeling van de rapporten uit moeten gaan van de reeds genomen besluiten omtrent ‘vrouw en ambt’ van 1998 en 2001. Wanneer het rapport van commissie 7 omtrent ‘vrouw en ambt’ ter synodetafel komt, zouden daarmee samenhangende besluiten uit andere rapporten waar nodig toegesneden worden op het nieuwe besluit aangaande ‘vrouw en ambt’. Zo is de synode in 2019 aan het werk gegaan met de geldende besluiten van 1998 en 2001. Bij de oproep om plaatselijk geen besluiten te nemen of ten uitvoer te brengen die afwijken van de kerkorde en eerder genomen synodale besluiten, is dat nog eens onderstreept.
De synode heeft aangegeven dat voor een goede bespreking en besluitvorming op deze dossiers het nodig is, om elkaar in de ogen en liefst in het hart te kunnen kijken. Helaas is het zo dat door de covid-19- pandemie fysiek vergaderen met 52 afgevaardigden, adviseurs en al het ondersteunend personeel niet mogelijk is. Het moderamen heeft gezocht naar alternatieve locaties, maar de lockdown dwong tot het voorstel om de synode provisorisch te sluiten. Tegelijk achtte de synode het niet verstandig om meteen aan het begin van het nieuwe seizoen 2021/22 bij elkaar te komen. Mocht de coronapandemie dan op haar retour zijn, dan vergt de pastorale aandacht voor de gemeente veel energie van de afgevaardigden. Daarom is besloten om in het vroege voorjaar van 2022 verder te gaan – uiteraard ook nu: zo de Heere wil. Voor de tussentijd heeft de synode het moderamen de opdracht gegeven om te bezien waar mogelijkheden liggen om uiteenlopende lijnen in de rapporten naar elkaar toe te buigen. Het zou immers een zegen zijn wanneer straks in eensgezindheid besluiten genomen zouden kunnen worden.
Samenvattend is de stand van zaken omtrent de synode te taxeren als: déze synode gaat een besluit nemen omtrent de onderwerpen ‘kerkelijke eenheid’ en ‘vrouw en ambt’. Dat is afgesproken, daar is de agenda op afgestemd, daar zijn de commissies 4 en 7 voor aan het werk gegaan. Het eindresultaat van al dat werk kan echter nu niet in de noodzakelijke vergadervorm aan de orde gesteld worden. Daarop wachten we nu. Laat dat wachten in de breedte van de kerken een biddend wachten zijn. ‘O Heere, hoor! O Heere, vergeef! O Heere, merk op en doe het, vertraag het niet! Om Uws Zelfs wil, o mijn God!’ (Dan. 9: 19)
Namens het moderamen van de generale synode,
Ds. L.A. den Butter, scriba I
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 2021
De Wekker | 24 Pagina's
