Gemeenschap der heiligen
Er is zo weinig te merken van de gemeenschap der heiligen. We belijden toch elke rustdag met de Kerk van alle eeuwen, tijden en plaatsen het negende geloofsartikel?
Verbreking
Inderdaad klinkt elke rustdag het negende geloofsartikel: ‘Ik geloof een heilige, algemene Christelijke Kerk, de gemeenschap der heiligen’. Maar interkerkelijk én binnenkerkelijk is het met de praktijk van dat eerste én laatste menigmaal droevig gesteld. De bekende ds. W.C. Lamain (1904-1984) schreef in de jaren zestig: ‘Wat een droeve aanblik geeft ons thans Gods kerk. Wat ligt nu alles verbroken als beenderen aan de mond des grafs. Ik durf bijna niet meer te schrijven, hoe het nu over het algemeen is. Elkander tegenspreken, elkander tegen schrijven, tegen elkander preken. Geen lust meer om elkander te ontmoeten, elkander ontlopen, elkander afbreken, tegen elkander zuchten, elkander benauwen, elkander verdenken’. In de jeugdjaren van deze oud-predikant had een oudere ambtsbroeder gesproken na een goed samenzijn: ‘Nu mogen wij elkander nog ontmoeten en nu kunnen we elkander nog ontmoeten, wij willen elkander nog ontmoeten, maar de tijd zal aanbreken dat het niet meer zal kunnen, ook dat wij het niet meer willen. En niet kunnen dat is erg, maar niet meer willen, dat is erger. Het wordt in alles maar openbaar wat de mens is, ook Gods volk, wanneer zij niet op de rechte plaats zijn, en wat de gevolgen zijn als wij Gods Geest bedroeven en uitblussen’. Ons wekelijks belijden in Gods huis ten spijt, wat zijn deze dingen herkenbaar in onze tijd. En de smart over deze werkelijkheid ontbreekt helaas zo menigmaal in onze harten…
Vereniging
Het trof ons onlangs bij de behandeling van Zondag 21 uit onze Heidelbergse Catechismus hoe onze vaderen de gemeenschap der heiligen omschrijven. We lezen in antwoord 55: ‘Eerstelijk, dat de gelovigen, allen en een iegelijk, als lidmaten aan den Heere Christus en al Zijn schatten en gaven gemeenschap hebben. Ten andere, dat elk zich moet schuldig weten zijn gaven ten nutte en ter zaligheid der andere lidmaten gewilliglijk en met vreugde aan te wenden’. Als er ware vereniging is met Christus, dan is er ook liefde en gebed voor en met elkaar. Wat valt er dan veel weg! Als het leven in de ziel tintelt dan is er behoefte aan elkaar. Daar is Gods Geest, daar gebiedt de Heere de zegen. Daar daalt Gods Geest af en worden de eerstelingen van de hemel gesmaakt.
We laten nog één keer ds. Lamain aan het woord: ‘Dan is alle hoogmoed van ons en de liefde en de ootmoed komt van God (…). En al hebben wij iets van dat leven in de praktijk gehad, dan moet God toch Zelf ook weer het dadelijk gemis er van ontdekken. Al zijn wij door God bekeerd, dan kunnen wij nog zo verkeerd zijn, zo hoog, zo liefdeloos, zo hard, zo ongevoelig. Wij liggen er zo voor open om met de genade wat te worden. En wanneer de Heere Zijn ontdekkend licht onthoudt en inhoudt, dan zien wij meer gebreken in anderen dan in onszelf’.
Lezer(es), bemerkt u, kent u, beoefent u bij tijden de gemeenschap der heiligen? Als iets van de gemeenschap aan de schatten en gaven van Christus mag worden ervaren, is er leven, liefde en vrucht. Want deze genade vernedert en de liefde verbindt. Wat blijft nog over te zeggen als we dit alles overwegen? Bovengenoemde predikant haalt in zijn schrijven de bede uit de berijmde Psalm 106 vers 25 aan: ‘Wil ons, nog overal verspreid, genadig weer bijeenvergaad’ren; zo word’ Uw Naam en roem verbreid’.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 2024
De Saambinder | 16 Pagina's
