Christen onder de wapens
Er zijn best wat leden in onze gemeentekring militair. Waarom is er weinig aandacht voor de krijgsmacht in het gemeenschappelijke gebed? En kan in de huidige omstandigheden het ‘deputaatschap voor militairen’ niet opnieuw worden ingesteld?
Aardse machthebbers
Ongeveer acht jaar geleden hebben we op deze plaats ook iets geschreven over de eerste vraag. Toen hebben we de goede gewoonte benoemd om met enige regelmaat te bidden voor onze beroepsmilitairen. Ook is toen aangegeven dat er sinds het ontbreken van de militaire dienstplicht waarschijnlijk minder aandacht is gekomen voor onze militairen. Raakte het vroeger bijna elk gezin, dat door de Heere gezegend was met (gezonde) zoons, nu gaat het getalsmatig over veel minder gemeenteleden.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er - ook onder ons - soms enige weerstand is tegen dit ‘overheidsbedrijf’. De reformator Luther (1483-1546) moest al strijden voor de legitimiteit van de krijgsmacht. Hij verdedigde de stelling dat ‘als alle mensen christen zouden zijn er geen overheid nodig is’. Maar omdat dát nu eenmaal niet zo is, moeten wij het ‘ambt van het zwaard’ (onze overheid) met ‘mannelijke ogen’ bekijken. Dit ambt van de overheid is Goddelijk, stelde Luther, en even noodzakelijk als eten en drinken.
Tijdgenoot Zwingli (1484-1531) was een bekende veldpredikant en Calvijn (1509-1564) sprak over tweeërlei regiment, kerk en staat, waarover Christus ‘Heere en Meester’ is.
Deze lijn is voluit Schriftuurlijk. Zonder volledig te zijn, wijzen we op Johannes de Doper. Nadrukkelijk wijst hij op de verantwoordelijkheid van de (Romeinse!) krijgslieden in Lukas 3 vers 14: ‘En hem vraagden ook de krijgslieden, zeggende: En wij, wat zullen wij doen? En hij zeide tot hen: Doet niemand overlast en ontvreemdt niemand het zijne met bedrog, en laat u vergenoegen met uw bezoldigingen’. De Zaligmaker spreekt met zoveel liefde over de hoofdman van Kapernaüm: ‘En Jezus dit horende, verwonderde Zich over hem; en Zich omkerende, zeide tot de schare die Hem volgde: Ik zeg ulieden: Ik heb zo groot geloof zelfs in Israël niet gevonden’ (Luk. 7:9b). En, om niet meer te noemen, Paulus wijst, door Gods Geest geïnspireerd, op de overheidstaak en de gepaste houding: ‘Alle ziel zij den machten over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten die er zijn, die zijn van God geordineerd’ (Rom. 13:1). Gods dienares, ons ten goede, draagt het zwaard niet tevergeefs.
Het is weleens zo gezegd: ‘Daarom zal een christen de overheid waarderen en eren, voor zover zij niet de apocalyptische trekken van het beest uit de zee (Openb. 13) vertoont’. Het gemeenschappelijke gebed voor onze krijgsmacht, juist in de bange tijd die we beleven met verschillende oorlogen, is erg gepast. Daarbij mogen we ook bidden voor de legers die elders op de wereld een eerlijke strijd voeren. Wellicht is het ook een gedachte dat de beroepsmilitairen elkaar eens opzoeken en een overleg vormgeven?
Geestelijke wapenrusting
Al is de aardse dienstplicht al een poosje niet aan de orde, de Heere geve dat we door genade wel iets kennen van de geestelijke dienstplicht. Een wedergeboren zondaar is in de strijd gekomen. Elke dag moet er gestreden worden tegen de driehoofdige vijand, de zonde, de wereld en ons boze vlees. Ook al heeft de Koning van Zijn Kerk de strijd gestreden en overwonnen, het is levensgevaarlijk om niet ‘onder de wapens te zijn’. Paulus schrijft aan de gemeente van Efeze over de geestelijke wapenrusting en noemt de zes wapens in deze strijd. Calvijn zegt dat deze zes wapens terug te brengen zijn tot twee wapens: het geloof en het Woord. Een levend geloof moet beoefend worden, geworteld in het beschreven en vleesgeworden Woord van God.
Lezer(es), bent u ook al onder de wapens?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
