Niet klagen, maar stemmen
Onlangs sprak ik hem. We hadden het erover dat het van belang is om onze stem te laten horen. En dat het zo fijn is dat dit ook in de Eerste Kamer mag klinken. Ja, dat klopt! Maar toen ik zei dat dit ook geldt in Europa, werd het even stil.
Want ja, zijn vader stemde nooit bij de Europese verkiezingen. En nou ja, daarom was hij ook maar niet naar de stembus gegaan als er verkiezingen voor Europa waren. Maar inderdaad, dan klinkt daar dus niet ons Bijbelse geluid. Toch nog maar eens over nadenken. Want elke stem telt, letterlijk en figuurlijk.
Letterlijk
Dit is goed om even over na te denken. Want iedere stem telt, allereerst letterlijk. Om een zetel in het Europese parlement te krijgen, heb je ongeveer 190.000 stemmen nodig. Dat is heel veel. Maar het kan wel. Reken maar even mee. Bij de laatste drie of vier verkiezingen voor de Tweede Kamer haalde de SGP elke keer ruim 215.000 stemmen binnen, goed voor drie zetels op eigen kracht! Als al die kiezers trouw naar de stembus gaan op 6 juni als er Europese verkiezingen zijn, dan is de kans groot dat we een zetel halen, en wel op eigen kracht. Dat moet wel, want de ChristenUnie besloot niet meer samen met de SGP de verkiezingen in te gaan. Dus gaat de SGP op eigen kracht proberen een zetel binnen te halen. Dan telt dus letterlijk elke stem! Natuurlijk, dat kun je nog wegwuiven door te zeggen dat we niet op het aantal moeten kijken, dat we niet altijd maar moeten rekenen, dat het niet gaat om het aantal, maar om het geluid. Nou, dat laatste is zeker waar, en daarom telt ook elke stem figuurlijk!
Figuurlijk
Die ene stem telt, als hij mag klinken. Die stem die in Europa het Bijbelse geluid laat horen. Die stem, die oproept om het leven te eerbiedigen, zowel van het ongeboren leven als bij de avond van het leven. Die stem die de positie van boeren en vissers bepleit. Die stem die zich niet laat smoren als het gezin onder druk staat, of wanneer draagmoederschap uit de hand loopt. De stem die prostitutie en mensenhandel aan de kaak stelt. En daarnaast allerlei praktische zaken, van het bekritiseren van visserijbeperkingen tot het zoeken naar alternatieven voor de aanlandplicht, van het tegengaan van patenten op plantmateriaal tot meer steun voor jonge boeren. En daarnaast wordt ook op Europees niveau de stem gehoord als het gaat over de positie van Israël, of over de vervolging van christenen in Noord-Korea.
Klagen of stemmen
Helaas zijn er elke keer mensen die hun stem verloren laten gaan om allerlei redenen. Europa is te ver weg; ja dat klopt. Europa is te dominant; inderdaad! Europa regelt veel te veel; zeker! Europa…! En zo klagen we maar door. Over van alles en nog wat, over het weer, over de slechte tijden. Klagen, vooral ook over de overheid en over Europa.
Maar eerlijk gezegd, als we ons afzijdig houden, dan moeten we maar stoppen met klagen. Oftewel, als we niet gaan stemmen, dan moeten we ook niet klagen. Dan laat je je stem immers verloren gaan? Dan laat je je stem niet horen! Daarom een extra oproep om te gaan stemmen. Niet om daarna wel te mogen klagen, maar om samen met Bert-Jan Ruissen onze stem te laten horen. Beter gezegd, om een praktisch en principieel geluid te laten klinken, juist ook in het Europese parlement. Een Bijbels geluid, in het werelddeel waar ooit het christendom werd binnengedragen, na een oproep van een Macedonisch man. ‘Kom over, en help!’ En Paulus bracht die Boodschap naar Europa. Diezelfde Boodschap klinkt nog steeds, ook in Brussel, en in Straatsburg!
wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
