Een apostolische vermaning
De tekst is een liefdevolle apostolische vermaning van Paulus aan zijn geestelijke zoon Timotheüs. De brief waarin deze woorden voorkomen, is geschre ven vanuit de gevangenis te Rome.
Houd het voorbeeld der gezonde woorden, die gij van mij gehoord hebt, in geloof en liefde die in Christus Jezus is. 2 Timotheüs 1:13
Het levenseinde van de apostel nadert. Spoedig verwacht hij zijn te rechtstelling. Hij schrijft dat de tijd van zijn ontbin ding aanstaande is.
Onuitsprekelijk gelukkig is de mens, die na een leven van strijd op goede gronden mag zeggen: ‘Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geëindigd, ik heb het ge loof behouden; voorts is mij weggelegd de kroon der rechtvaardigheid, welke mij de Heere, de rechtvaardige Rechter, in die dag geven zal’.
Maar, voordat hij dit leven verlaten zal, wordt Paulus gedrongen een brief te schrijven aan zijn geeste lijke zoon Timotheüs. Deze brief is echter niet zomaar een brief aan een goede vriend. Nee, deze brief draagt apos tolisch gezag. Paulus en al Gods dienaren hebben een zendende God achter zich. Daarom hebben ze niet hun eigen woord of opvatting te prediken maar het: ‘Zo zegt de Heere!’ Het woord van onze tekst is dan ook een woord van God aan de kerk van alle eeuwen. Het is een God delijke opwekking en vermaning: ‘Houd het voorbeeld der gezonde woorden’. Het woord ‘ge zond’ komt vaker voor in de brieven van Paulus. We lezen over ‘de gezonde leer’, of ‘de gezonde woorden van onze Heere Jezus Christus’, of ‘dat de oude mannen nuchter zijn, gezond in het geloof’. De letterlijke betekenis wijst op het niet ziek zijn. Die woorden zijn heilzaam, gezond makend. Dat kan van de leer van de valse le raars en dwaalgeesten niet gezegd worden.
Gevaren en hypocrieten
Paulus schrijft over die gevaren in de volgende hoofdstuk ken. Onder andere over de loochening van de lichamelijke opstanding uit de dood, over de hypocriet die wel spreekt over de godzaligheid maar de kracht van de godzaligheid loochent. Vaderlijk maar met apostolisch gezag waarschuwt hij Timotheüs: ‘Houd het voorbeeld der gezonde woorden, die gij van mij gehoord hebt!’
Lezer(es), de dwalingen van toen zijn ook nu actueel. Velen spreken van tijdge- bondenheid van de Schrift, van nieuwe theologi sche ontdekkingen. Het Evangelie moet anders gelezen worden dan vroeger. Die oude uitleg en exegese is verkeerd. De Bijbelse termen en woorden krijgen nieuwe inhoud. Men gebruikt ze nog wel, maar vult ze anders in. De Bijbelse term ‘wederge boorte’ wordt verwisseld met ‘een komen tot ge loof’. Meer dan ooit is in deze tijd nodig de aposto li sche vermaning ter harte te nemen.
U moet onderwezen worden in de gezonde woorden. Het is de leer die door de kracht van de Heilige Geest gezond maakt. Het is de leer van onze verlorenheid in Adam en de rijkdom van de genade die in Christus is. De leer van verkie zing en verantwoor- delijkheid. De leer van zalig worden uit genade door de verdienste van Christus. Het is de leer van het eeuwig welbehagen dat spreekt van Gods genadige verkie- zende liefde voor zondaren die verloren zijn in zonde en schuld.
O, houd het voorbeeld der gezonde woorden tegen over alle dwaalleringen, hoe aangenaam ze ook klinken, of hoe aannemelijk ze ook schij nen. De gezonde leer is de leer, verwoord in onze belijde- nisgeschriften. Daarom, lees, studeer in onze Cate chismus, de Nederlandse Geloofsbelij denis en de Dordtse Leer- regels. Daarin vinden we de gezonde leer die naar de godzaligheid is, ge grond op de Bijbel. Nee, wij stellen ze niet boven de Heilige Schrift, maar wij geloven dat ze de Sc hrift naspre ken.
Geloof en liefde
Maar, als u aan het eind van uw leven niet méér hebt dan alleen een gehandhaafd hebben van de waarheid, dan zal de hemelpoort toch nog gesloten blijven. De apostel zegt dat het ‘bewaren’ gepaard moet gaan met geloof en liefde die in Christus Jezus is. En dan gaat het over het geloof dat de Heere schenkt en de liefde die uitgestort wordt in het hart van een verloren zondaar. Het geloof en de liefde moeten hun wortels hebben in Christus. Nodig is de diepe inhoud van het Woord voor eigen hart en leven te verstaan. Dan gaan we het Woord an ders lezen. Dat Woord gaat ons aanklagen, veroorde- len en schuldig stellen. De apostel zegt in Hebreeën 4:12: ‘Want het Woord Gods is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel, en des geestes, en der samen voegselen en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten’.
Maar dat Woord opent door Zijn Geest ook de ogen voor Jezus Christus en Zijn verzoenend lijden en sterven. Ja, dan wordt het Woord onmisbaar in ons leven. Met de dichter gaan we instemmen: ‘Hoe wonder baar is Uw getuigenis, dies zal mijn ziel dat ook getrouw bewaren’.
Aan Zijn voeten
Wat hebben we het ware geloof en de liefde nodig! Jezus zegt in Markus 1 vers 15: ‘Bekeert u en gelooft het Evangelie’. O, lezer(es), smeek om dat geloof dat mag afzien van zichzelf, en aan Christus’ voe ten terechtkomt. Aan dit geloof is onlosmakelijk de ware hartelijke liefde verbonden. Want het geloof werkt door de liefde. Liefde tot God die doet vragen: ‘Wat wilt Gij dat ik doen zal?’ Wie iets van de liefde tot de Heere leert kennen, krijgt ook Zijn geboden en Zijn dienst harte- lijk lief.
Paulus roept Timotheüs op tot stand- vastigheid in hetgeen hij hem geleerd heeft. Dat kan nooit in eigen kracht. U zult daarvoor de genade van de Heilige Geest steeds weer nodig hebben. Ook Gods kin- deren kunnen het in hun dagelijks gebed niet verder brengen dan dat eenvoudige kindergebed: ‘’t Boze dat ik heb gedaan, zie het Heere toch niet aan. Schoon mijn zonden vele zijn, maak om Jezus’ wil mij rein. Amen’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2022
De Saambinder | 20 Pagina's