Er verandert veel
Het is soms haast niet bij te houden. De moderne maatschappij ontwikkelt zich heel snel. Maar ook kerken lijken op drift te raken. Onderwerpen als vrouwelijke ambtsdragers en homoseksualiteit staan regelmatig op de agenda van synodes. Het lijkt wel of de ene kerk na de andere ‘om’ gaat. Wat is de achtergrond van dit alles? En, raakt het ons? Steeds blijkt dat de manier waarop de Bijbel wordt gelezen sterk uiteenloopt. Daarover gaat het in deze serie artikelen.
Het waren spannende synodedagen voor de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Het onderwerp vrouw en ambt bracht veel tongen en pennen in beweging. Er lag een uitvoerige studie, er werd veel vergaderd. De meerderheid van de synodale commissie zag in de Bijbel geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers, de minderheid wel. Tijdens de synodevergadering tekende eenzelfde tweedeling zich af. Ongeveer een derde van de afgevaardigden was voorstander van vrouwen in de kerkenraadsbanken, twee derde niet. Enkele dagen na het synodebesluit gaf de christelijke gereformeerde kerk van Zwolle, met 4700 leden de grootste van het kerkverband, een kanselboodschap af. Daarin sprak de kerkenraad uit ‘diep teleurgesteld’ te zijn in het synodebesluit. De kerkenraad ging zich ‘biddend bezinnen wat ons te doen staat’. Deze bezinning bracht spoedig duidelijkheid. Op 15 mei werden in Zwolle vrouwelijke ouderlingen bevestigd. Het deed de spanning binnen het kerkverband nog verder toenemen.
Bolwerk
Inmiddels zijn we er haast aan gewend geraakt dat een andere kerk, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), alle ambten hebben opengesteld voor vrouwen. Toch was het opzienbarend dat de Generale Synode in 2017 dit besluit nam. De vrijgemaakte kerken waren lange tijd een bolwerk van rechtzinnigheid. Rond de leer van het verbond gingen de wegen met onze gemeenten ver uiteen. Maar we maken nog altijd dankbaar gebruik van de boeken van hoogleraren als J. Douma en J. van Bruggen. Wie had kunnen denken dat de discussie rond vrouw en ambt zich zo zou ontwikkelen? De Nederlands Gereformeerde Kerken hadden al langer de ambten opengesteld voor vrouwen. En binnen de kerken die in 2004 de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vormden, zijn vrouwelijke ambtsdragers al lang een vertrouwd verschijnsel.
Een ander groot thema dat kerken in beroering brengt, is homoseksualiteit. De synode van de PKN heeft relaties van mensen van hetzelfde geslacht volledig geaccepteerd. Eigenlijk is er nog maar één drempel waar de synode, omwille van het behoudende deel van de kerk, nog niet overheen is gegaan. Dat is de volledige gelijkschakeling van het Bijbelse huwelijk van man en vrouw met het homohuwelijk. Het vooruitstrevende deel van de kerk wenst al langere tijd zo’n gelijkschakeling. De synode van de CGK noemde in 2013 het aangaan van een homoseksuele relatie een zonde. Wie zo’n relatie aangaat, krijgt te maken met de kerkelijke vermaning. Zes jaar later bevestigde de synode deze uitspraak. Desondanks zijn er ook rond dit thema plaatselijke kerken die afwijken van het synodestandpunt. Zij heten homo seksuele stellen welkom aan het Heilig Avondmaal.
De GKv zullen zich tijdens de volgende Generale Synode ook over het onder werp homoseksualiteit buigen. Vanuit de synode is al aangedrongen om zeer terughoudend te zijn met het toepassen van kerkelijke tucht ten opzichte van prak tiserende homo’s. Het lijkt een voorschot te zijn op een ruimhartige benadering.
Gender
Ondertussen dienen zich nog meer onder werpen aan, die vaak niet de synodetafel bereiken. Te denken valt aan het brede onderwerp ‘gender’. Hoe moet de kerk staan ten opzichte van gemeenteleden die een ander geslacht ervaren dan hun biologische geslacht? Is er ruimte voor de zoge heten transitie naar een ander geslacht? Het heeft er veel van weg dat kerken hierover geen uitspraken doen, wellicht omdat het onderwerp nieuwer is dan dat van homoseksualiteit. Een andere oor zaak kan zijn dat de gebrokenheid in het leven van transgenders vaak nog intenser wordt ervaren dan bij mensen met een homoseksuele geaardheid. Daarom is een pastorale houding zo belangrijk. Dat geldt ook voor homoseksualiteit. Maar, de Bijbel kan alleen de doorslag geven hoe we moeten leven.
Evolutie
Een onderwerp van een heel andere aard is de verhouding van schepping en evolutie. Maar ook bij dit thema speelt de manier waarop we de Bijbel lezen een grote rol. Ook rond onderwerpen als ongehuwd samenwonen, echtscheiding en hertrouwen alsmede de invulling van de zondag beïnvloedt de wereld ons.
Steeds opnieuw is de vraag: Hoe lezen we de Bijbel en welk gezag heeft het spreken van de Heere over ons? Bij deze vragen willen we in het vervolg stilstaan. Maar, eerst bezien we in het volgend artikel hoe de geschiedenis zich heeft ontwikkeld.
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juni 2022
De Saambinder | 20 Pagina's
