Geloof, hoop en liefde
Ds. Labee over:
In 1 Korinthe 13 vers 13 lezen we over geloof, hoop en liefde. Nu hoorde ik onlangs in een huwelijks dienst verklaren dat er in de hemel ook geloof en hoop zal zijn. Kunt u er wat onderwijs over geven?
Onderweg
Geloof, hoop en liefde worden wel de drie gezellinnen op het levenspad van een chris- ten genoemd. Alle drie onmisbaar, want al is de liefde de meeste, zonder geloof en hoop is de liefde niet volmaakt. De apos tel Paulus schrijft in het laatste vers van 1 Korinthe 13: ‘En nu blijft geloof, hoop en liefde, deze drie; doch de meeste van deze is de liefde’. Die drie blijven levenslang nodig! De mooie kanttekening 57 leert ons: ‘Dat is, hebben wij van node dat al deze drie deugden in ons zijn en blijven. Want zonder geloof kunnen wij niet gerechtvaardigd worden en is het onmogelijk Gode te beha- gen; en zonder hoop kan het geloof niet staande blijven, en door de liefde moet het geloof werkzaam zijn’. Het is ons bekend dat meerdere verklaar- ders de klemtoon laten vallen op ‘blijft’.
De bekende ds. F. Bakker (1919-1965), met name bekend van de prachtige uitgave ‘Gebedsgestalten’, is één van hen. Hij schrijft in een meditatie: ‘Deze drie, ze blijven, zegt Paulus. Ze blijven ook na de dood. Het geloof is immers een kennend vertrouwen en een vertrouwend kennen. Welnu, dan zal het ook voor Gods kerk in de eeuwigheid een volmaakte kennis worden en ook een volmaakt vertrouwen, want daar zal God nooit meer worden gewan- trouwd (…)’.
Maar we menen stellig dat we toch deze uitdrukkingen uit Gods Woord het meeste recht doen als we de exegese volgen die onze kanttekening hanteert. De belangrijkste reden daarvoor willen we kort noemen: het kan de nauwkeurige Bijbellezer bekend zijn dat de apostel in de laatste verzen van dit hoofd- stuk nadrukkelijk spreekt over het ‘nu’ en over het ‘straks’. De kanttekenaar omschrijft dat ‘nu’ met ‘zolang wij in dit leven zijn’ (46). Het ‘straks’ of ‘alsdan’ krijgt de omschrijving ‘het toekomende leven’ (49). Het kan eigenlijk niet anders of de apostel wil daarom echt aangeven dat geloof, hoop en liefde voor het ‘hier-nu-maals’ zijn en de liefde voor het ‘hier-na-maals’ overblijft. Deze lijn volgt ook de kanttekening (58) als ze het ‘meeste’ (het Griekse woord zegt ‘meerdere’) van de liefde uitleggen: ‘namelijk omdat het geloof en de hoop zullen ophouden in het toekomende leven, omdat wij alsdan metterdaad zullen genieten en bezitten de goederen die wij nu geloven en hopen; maar de liefde zal eeuwiglijk blijven en volmaakt zijn’.
Thuis
Over deze drie gezellinnen op de levensreis van een ware christen schrijft ook Wulfert Floor (1818-1876) in een oefening over genoemde tekst (Al de eenvoudige Oefeningen 7-8). We laten u graag wat meelezen: ‘De liefde is óók de meeste, omdat zij ook langer leeft. Geloof en hoop eindigen aan de poort van de hemel. Dan toch, wordt het geloof in aanschou- wen verwisseld, en de hoop in bezitten en genieten; maar de liefde duurt eeuwig: de liefde vergaat nimmermeer. Meer nog: als de staf des geloofs aan de poort van de hemel zal worden neergezet, dan zal onze droppel liefde in een stroom veran- deren als de Jordaan. Hier staat het plantje in een te magere grond om ooit een hoge boom te worden. En hoewel de liefde blijft, zo staat ons struikje toch menigmaal te kwijnen alsof het sterven wilde, en het is maar niets minder dan een wonder Gods, dat het niet wegkwijnt. Maar daar wordt het geloof afgelegd en de hoop in genieten veranderd, en de liefde vol- maakt tot in aller eeuwen eeuwigheid. O, mijn arme liefde! Hier brandt uw kleine vlammetje, omtrent God en Zijn Woord en Zijn heiligen altijd te flauw, en gij gelijkt een klein lampje, dat door gebrek aan olie dreigt uit te gaan. Maar dáár zal de vlam opstijgen en eeuwig zal daar de liefde zijn, gelijk de bruid zegt: vurige kolen, vlammen des Heeren, die nimmer zullen worden uitgeblust’.
Vraag?
Heb jij/hebt u ook een vraag? Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie.
Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder.
Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 januari 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 januari 2022
De Saambinder | 20 Pagina's