Misplaatst alarmisme
De gepromoveerde moleculair bioloog Ronald Plasterk werd bekend als pittige columnist van het blad Intermediair, en later de Volkskrant. Hij stopte met zijn columns toen hij de politiek in ging als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en daarna van Binnenlandse Zaken. Voor de PvdA.
Inmiddels is Plasterk, met wie de SGP best wel eens een politiek robbertje vocht in de Kamer, columnist bij De Telegraaf. Hij poneert stellingen waarvan ik zomaar vermoed dat ze er bij de PvdA niet zo gecharmeerd van zijn. Bijvoorbeeld zijn stuk dat eind september werd geplaatst over de beruchte stikstofdiscussie. De kop boven de bijdrage geeft al ongeveer aan waar hij staat: “Duurzaamheid is de nieuwe heiligheid.”
Plasterk begint zijn column met de vaststelling dat de aarde opwarmt en alles erop wijst dat er “in ieder geval gedeeltelijk” een oorzakelijk verband is met meer uitstoot van CO 2 , waardoor het broeikaseffect optreedt. Maar er is meer.
Zonnevlekken
“We weten dat de temperatuur van de aarde grote bewegingen omhoog en omlaag heeft gemaakt. Er zijn ijstijden geweest, Europa is tropisch geweest, en dat kwam niet door benzineauto’s. Andere effecten, zoals de koers van de aarde om de zon, zonnevlekken, de stand van de as van de aarde, moeten dat hebben veroorzaakt. De meeste van die reusachtige klimaatveranderingen voltrokken zich waarschijnlijk over een veel langere periode dan we nu waarnemen, maar je kunt onmogelijk zeker weten dat die andere verklaringen nu geen enkele rol spelen. (…)
Dat plaatst politici voor een dilemma: hoe om te gaan met de plausibele hypothese dat CO2 de wereld doet opwarmen? Bovendien: hoe snel zal die opwarming gaan, hoe erg is die, en wat zijn precies de gevolgen? De zeespiegelstijging blijkt veel kleiner dan doemscenario’s elke keer voorspellen. Het voorspellen van complexe systemen is een onmogelijke opgave omdat er allerlei positieve en negatieve terugkoppelingen bestaan…
Het beste bij alle onzekerheid is om toch op de vingers te tellen:
1. het is plausibel dat CO2-uitstoot in ieder geval een deel van het probleem is,
2. steenkool en olie raken een keer op, en
3. steenkool en olie verontreinigen ook op andere manieren. (…)
Het probleem is dat mensen hogere doelen nodig hebben in hun leven, en dat – zeker nu voor velen de godsdienst als zingever is weggevallen – duurzaamheid het nieuwe levensdoel is geworden. Onze minister van Financiën Kaag, van wie je zou verwachten dat ze bij 17% inflatie en gierende energierekeningen slapeloze nachten heeft over de financiën, maakt zich blijkens haar tweets voornamelijk druk of de financiële instellingen wel duurzaam genoeg zijn. Duurzaamheid is de nieuwe heiligheid.
Onmeetbaar Klein
De Nederlandse CO2-uitstoot is 0,5% van die van de wereld. Dat maakt de Nederlandse bijdrage aan de temperatuurstijging onmeetbaar klein: minder dan een honderdste graad. Dat mag geen reden zijn om niet ons aandeel te leveren. Terecht dat Nederland gelijke tred houdt met anderen, maar voorop willen lopen slaat nergens op als je aandeel onmeetbaar klein is. Alarmisme dat in 2030 de wereld vergaat is ook misplaatst.
Klimaat tot enige, absolute en niet afweegbare doelstelling verheffen is onzinnig. De koopkracht van mensen, veiligheid op straat, woningnood, goed onderwijs, goede medische zorg, defensie: het is allemaal belangrijk. Nu het water de Nederlanders financieel tot de lippen staat, is het verstandig om het geld eerst aan de acuutste problemen te besteden. En het geld dát je aan klimaat besteedt, moet je gebruiken voor structurele oplossingen zoals kernenergie, en niet om weilanden waar grutto’s nestelen vol te leggen met zonnepanelen, de horizon vol te zetten met rammelende windparken en de Noordzee te bebouwen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 2022
De Banier | 32 Pagina's
