Tijdsbeleving
Tijd is iets bijzonders. De jaarwisseling heeft ons er weer bij stilgezet dat tijd voorbijgaat. We sluiten een jaar af en het komt niet meer terug. Inmiddels staan er voor 2020 allerlei nieuwe afspraken in onze agenda. En dan blijken zoveel dingen die er waren, er toch weer te zijn. Hoe staan we tegenover de tijd?
Tijdsbeleving verschilt per volk en per tijd. In Afrika en Azië ligt vaak de nadruk op alles wat terugkomt. In de reïncarnatiegedachte wordt dit principe heel persoonlijk gemaakt. In het Westen denkt men niet zozeer over tijd als een cirkel, maar meer als een lijn. De vooruitgang kenmerkt de ontwikkeling. Grote negatieve gebeurtenissen als revoluties en oorlogen hebben hierop een duidelijk stempel gedrukt. Zó willen we het niet meer; het moet allemaal beter worden. Door onze welvaart denken we ook dat we daarvoor kunnen zorgen. Door alle ontwikkelingen vinden we vooral dat de tijd snel gaat.
Wij staan aan het begin van een nieuw jaar, zelfs aan het begin van een nieuw decennium. Het is een tijd waarin veel op ons afkomt. Daarin kunnen we allerlei kenmerken hiervan tegenkomen. Voor onze tijd is misschien wel het kenmerkendst dat niet één principe leidend is. Wat op ons afkomt, kan overal vandaan komen en in onbestemde richtingen koersen. Dat maakt onze tijd niet eenvoudig.
Hoe de omstandigheden ook zijn, de Heere geeft ons in Zijn Woord altijd houvast om het gesprek aan te gaan en onze plaats in te nemen. Volgens de Bijbel is het kenmerkendst dat de tijd, met alle ontwikkeling en herhaling, omsloten wordt door de eeuwigheid. Wij hebben de tijd willen maken tot ons domein. We willen haar onttrekken aan Gods recht en heilzaam Woord. Dat is zonde, brengt ons in gebrokenheid. Het stelt ons ook schuldig voor God. Maar God geeft de wereld niet over aan zichzelf. Hij heeft Zijn Zoon in de wereld gegeven als Zaligmaker van zondaren. Zijn geboorte staat centraal op de tijdbalk. Tijd is een genadegeschenk. Boven de tijd staat God Die alle dingen bestuurt tot de komst van Zijn Koninkrijk. In ons aller leven gaat het erom of wij van dat Koninkrijk door genade levende onderdanen mogen zijn.
In dit licht wensen we elkaar een gezegend nieuwjaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 2020
De Banier | 32 Pagina's
