“Eenzamen in een huisgezin”
Op een zonnige woensdagochtend in maart is het een komen en gaan in het buurthuis van Thuis in West in Rotterdam. Zo is het iedere woensdag. Tijdens de wekelijkse koffiemorgen is het een gezellige ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk.
In het buurthuis bieden Bram en Ineke Dingemanse samen met andere vrijwilligers een luisterend oor aan de bezoekers. Bram: “De mensen die uit zichzelf naar het buurthuis komen, zijn nog niet zozeer geïsoleerd, maar nemen zelf initiatief om contact te zoeken. We willen in april beginnen om ook mensen die níet spontaan uit hun huis komen en vereenzamen, te benaderen.”
De familie Dingemanse woont en werkt in de wijk Middelland in de deelgemeente Delfshaven. Bram: “Missionair zijn gaat het beste als je woont tussen de mensen die je dient.” Hij is parttimeevangelisatieconsulent en geeft advies aan kerkelijke gemeentes hoe zij missionair actief kunnen zijn.
Thuis in West werd twee jaar geleden geopend nadat de Christelijke Gereformeerde Kerk in Rotterdam-West werd opgeheven. Vervolgens is er een zendingsproject in de stad opgezet om het Woord van God blijvend te laten klinken. Met de erfenis van de verkoop van het kerkgebouw kon het pand van Thuis in West worden aangekocht. Dingemanse: “De kerk sloot wel haar deuren, maar om de hoek bloeide iets nieuws op. Het is belangrijk om er te zijn voor mensen, om hulp te geven aan degenen die het nodig hebben. En om zegen te verspreiden.”
Het buurtproject Thuis in West biedt verschillende activiteiten aan, zoals huiswerkbegeleiding, taalcursussen en activiteiten voor kinderen. Er is een open deur voor alle wijkbewoners. Dingemanse: “Onze missie is om mensen te helpen waar geen helper is. We hebben ons vanaf het begin aangesloten bij de wijk, waar veel nood is. De taalproblematiek is hier groot. Meer dan de helft van de inwoners is van allochtone afkomst. Er zijn veel drop-outs: 38% van de scholieren verlaat voortijdig de middelbare school. Dat is schokkend.”
Signalen van sociaal isolement
Thuis in West wil ook mensen trekken die niet uit zichzelf naar het buurthuis komen. Dingemanse: “Uit onderzoek van de GGD blijkt dat ruim de helft van de inwoners van Delfshaven matig tot ernstig eenzaam is en betekenisvolle relaties mist. Onlangs was er daarom een avond met alle kerkstromingen samen. Hier dachten we na over hoe we iets kunnen betekenen voor deze groep mensen in de wijk.” Dat het nodig is, was duidelijk. In november stonden de kranten vol over de vrouw die tien jaar na haar overlijden werd gevonden. In haar eigen huis, slechts twee straten verwijderd van het pand van Thuis in West.
Dingemanse: “Er is een scala aan factoren waarom mensen zorg mijden. Het heeft te maken met de gebrokenheid van het leven. Denk aan ruzie, relatieproblemen, een handicap, ziekte, overgewicht of schaamtegevoel. Er zijn wel mensen die bewust de anonimiteit van een stad opzoeken, maar de mens is een sociaal wezen en heeft behoefte aan intermenselijk contact.
Met verschillende activiteiten willen we daarom uitproberen wat wel en wat niet werkt om mensen aan te spreken en om hen uit hun sociaal isolement te halen. Uitdeelacties blijken altijd goed te werken. Met Kerst hebben we dat ook gedaan. Toen ging maar liefst 70% van de deuren open. Dat lukt de meeste welzijnsinstellingen niet. Op Goede Vrijdag gaan we weer deur aan deur een plantje aanbieden bij de bewoners, als symbool van nieuw leven. We nodigen hen dan uit voor onze buurtmaaltijd op eerste Paasdag. Door het contact hopen we meer inzicht te krijgen in de mate waarin mensen in de wijk een teruggetrokken leven leiden. We kunnen bijvoorbeeld aan bewoners vragen of ze mensen kennen die eenzaam zijn, zodat we er ook voor hen kunnen zijn. Onlangs zijn we hier met een Bijbelcursus gestart. Dat blijkt ook een manier te zijn die buurtbewoners uit hun isolement haalt. Het samen eten en praten over de wezenlijke dingen van het leven doet hen goed. Thuis in West hoopt dat veel mensen ‘Thuis’ zullen komen bij de God die ‘eenzamen zet in een huisgezin’ (Psalm 68).”
Meer informatie op: www.thuisinwest.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 2014
De Wekker | 20 Pagina's