Deventer: driedubbel gereformeerd
Drie kerken onder één dak – in Deventer is het al bijna vier jaar een feit. Deventer was daarmee de eerste CGK die een gemeente vormde met de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerd Kerk vrijgemaakt.
“Ik had het gevoel dat heel Nederland naar ons zat te kijken: hoe gaat dat daar in Deventer?” vertelt Rien Lock (73). “Maar wij genieten ervan om samen met onze gereformeerd vrijgemaakte en Nederlands gereformeerde broeders en zusters kerk te zijn.”
Hoewel er al langer goede contacten waren, zijn de gemeenten niet van de ene op de andere dag naar elkaar toegegroeid. In het begin was het vooral de kerkenraad die in gesprek was met de andere kerken. Later werd ook de gemeente actief betrokken bij het samenwerkingsproces, via gezamenlijke catechisaties en doordeweekse activiteiten. Het laatste jaar voor de eenwording kerkten de drie elke eerste zondag van de maand en tijdens de zomervakantie samen.
Na een proces van ruim tien jaar hield de kersverse samenwerkingsgemeente op 1 januari 2009 haar eerste dienst. Een dienst om niet snel te vergeten. “Eén voor één kwamen de kerkenraadsleden naar voren,” vertelt br. Lock. “Voor het oog van de gemeente deden ze schuldbelijdenis over de gebrokenheid en verdeeldheid in de kerk. Dat was bijzonder indrukwekkend.”
Combo
Leon Verhoeven (49) ervaart de samenwerking als positief. “Ik vind het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten, samen het geloof te beleven en daarover in gesprek te gaan. Samenwerking is mooi, ook naar buiten toe. Christus roept ons op om eensgezind te zijn. Wat let ons dan dat in de praktijk te brengen?” Ook Tineke de Weerd-Bethlehem (24) voelt zich thuis in de ‘3gk’. “Er zitten hier veel mensen van mijn leeftijd. Via de studentenvereniging blijven nogal wat jongeren hangen. Zo’n tien jaar geleden had ik niet zoveel zin in samenwerking. Is dat nou nodig, vroeg ik me af. Maar als jongere ben je natuurlijk wat tegendraads.”
Natuurlijk verschilden de drie kerken onderling, op kleine en grotere punten. Br. Verhoeven: “We moesten vooraf keuzes maken of gaandeweg overeenstemming vinden. Collecteren we bijvoorbeeld meteen na de preek of helemaal aan het einde van de dienst? Maar ook: welke vertaling gebruiken we en uit welke liedbundels zingen we?” Volgens br. Lock moest iedereen water bij de wijn doen. “Persoonlijk had hij moeite met een drumstel in de kerk. Toch is dat een bijzaak en dan moet je wel eens een keertje slikken. Eén zijn is immers een opdracht van Christus. Dan kun je zo’n combo op den duur zelfs mooi gaan vinden.”
Uittocht
De start van de samenwerkingsgemeente betekende een verdriedubbeling van het ledenaantal. “Dan ken je minder mensen dan in een kleine kerk,” erkent br. Lock. “Maar door de wijkgerichte activiteiten is er verbondenheid en ontmoeting op kleine schaal. Dat vind ik geweldig.” De gemeente is onderverdeeld in wijken en miniwijken. Daaruit ontstaan spontaan Bijbelstudiegroepen en gebedskringen. Zr. De Weerd: “In onze wijk doen we wekelijks Bijbelstudie en organiseren we borrels, picknicks en spelletjesavonden. Daarnaast eten we elke week met gemeenteleden uit de straat.” Br. Lock betrapt zichzelf er wel eens op dat hij meer heeft met de miniwijk dan de brongemeente. “Het contact is steviger. De brongemeente is bijzaak geworden. We vragen andere leden niet in de eerste plaats naar hun brongemeente, maar hoe ze in het geloof staan.”
Br. Verhoeven typeert Deventer als een open en gastvrije gemeente. “Gasten worden altijd wel aangesproken en dat waarderen ze.” Deventer is ook een gemeente met veel kinderen, jeugd, studenten, jonge ouders en gezinnen. “Als de kinderen halverwege de dienst naar hun Bijbelklas (de kindernevendienst, red.) gaan, is het een enorme uittocht. Een derde van de kerk stroomt dan leeg,” vertelt zr. De Weerd.
Synagoge
Omdat geen van de drie kerkgebouwen groot genoeg was, houdt de gemeente nu diensten in de aula van een scholengemeenschap. De CGK is als enige van de drie haar kerkgebouw – een oude Joodse synagoge – nog niet kwijt. “Jammer, want dat blokkeert de nieuwbouw”, zegt br. Verhoeven. “We hebben wel een optie op een stuk grond, maar om de financiën rond te krijgen, willen we het oude gebouw eerst verkopen.”
Hoe actief Deventer in het evangelisatiewerk is? “Vanuit onze gemeente ondersteunen we drie zendingsechtparen in het buitenland”, zegt zr. De Weerd. “Zelf ben ik met een groep jongeren uit de kerk naar Roemenië geweest voor een evangelisatie- en werkvakantie.” Maar ook in eigen stad weten buitenkerkelijken via de Alphacursus de gemeente te vinden. Binnenkort doen zes mensen belijdenis, van wie er vijf worden gedoopt. Br. Verhoeven: “Ik zou het mooi vinden als er in de toekomst nog meer mensen via evangelisatie lid worden van de gemeente. Dat is uiteindelijk het doel van de kerk.”
Over CGK Deventer
De CGK van Deventer vormt een samenwerkingsgemeente met de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerd Kerk vrijgemaakt. De ‘3gk’ telt momenteel 1074 leden, waarvan zo’n 300 CGK’ers.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 november 2012
De Wekker | 20 Pagina's