Free Reformed Churches of North America
Het kerkverband van The Free Reformed Churches of North America (FRC) is een klein maar actief kerkverband, dat midden in onze tijd wil staan. Het verlangt tevens om het erfgoed van de reformatie te willen vasthouden en heeft de wil te overleven in een post moderne cultuur. Een kijkje achter de schermen van deze kerken.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd door emigranten vanuit Nederland de behoefte gevoeld om een kerkverband te stichten in het grote Canada waarin het Schriftuurlijk-bevindelijk geluid in de prediking en de noodzaak van persoonlijke bekering benadrukt werd. Inmiddels tellen de FRC een twintigtal gemeenten verspreid door heel Canada.
Geestelijke nood
Het is een worsteling voor de kerk om te overleven in een antichristelijke cultuur. Steeds is er in het persoonlijke geloofsleven een neiging om te verachteren in de genade. Daarom is er steeds weer de noodzaak om tot geestelijke opleving te komen. De FRC onderkennen deze noodzaak. Daarom leeft er onder de gemeenten het besef van volstrekte afhankelijkheid van de Heere en hebben de kerken enkele jaren geleden een speciale gebeds- en vastendag uitgeroepen. De kerken werden opgeroepen om op deze dag gebedsdiensten te beleggen waarin naast de Woordverkondiging, ook concrete schuldbelijdenis en persoonlijke verootmoediging voor de Heere een plaats hadden. Het doel was om de geestelijke ingezonkenheid te belijden, en de Heere te smeken om Zijn genade. Men kwam bijeen in het besef dat zonder de krachtige werking van Gods Heilige Geest er geen toekomst zou zijn voor de kerk.
Gebedsdiensten
Verschillende gemeenten hebben de noodzaak van het werk van Gods Geest zo beseft, dat na die bijzondere dag van gebed en vasten, zij vaker zulke gebedsdiensten begeerden te beleggen. Dit leidde ertoe dat deze gemeenten in de loop van het jaar speciale prayer services belegden. Dit zijn diensten die 4 of 5 keer per jaar gehouden worden, naast de jaarlijkse bid- en dankdagen voor het gewas en arbeid. Tijdens deze diensten worden de persoonlijke en kerkelijke zonden beleden en wordt de Heere hartelijk gesmeekt om de krachtige werking van Zijn Heilige Geest. Daarnaast worden al de zieken, en hen met bijzondere noden, en zij die aan huis gebonden zijn, bij name voor de Heere neergelegd in het gebed. De Heere wordt gesmeekt om een opwekking te geven onder jong en oud. Er wordt ook gebeden voor het kerkverband en de kerk wereldwijd. Zo begeert men dat jonge mensen onder het beslag van Gods Woord komen en er onder ouderen godsvrucht gezien en beleefd wordt.
Postmodernisme
Hoe kan de kerk anders zich teweer stellen tegen het groeiend individualisme en het postmoderne denken tenzij God de Heilige Geest krachtig zou werken in haar midden? Zo alleen kan de kerk overleven. Zo alleen zullen jonge mensen ingewonnen worden voor de dienst van Christus. Door het werk van Gods Geest zal de zonde gehaat, Gods geboden geëerd en liefde in het hart gelegd worden voor God. De FRC ziet deze noodzaak en probeert ook door eigentijdse publicaties, dagboeken en conferenties de vreze des Heeren gestalte te geven in het dagelijkse leven. Daartoe wordt ook het christelijk onderwijs breed gedragen door het kerkvolk, en verschillende kerken onderhouden hun eigen christelijke school. De offers die daarvoor gebracht worden zijn groot, maar vormen een zegen voor de jongeren en werken samenbindend tussen de gemeenten en hun leden.
Missionaire taak
De FRC zien het duidelijk als hun roeping om de schatten van Gods Woord en van de Gereformeerde theologie uit te dragen in deze wereld en daarom participeren zij in Puritan Reformed Theological Seminary te Grand Rapids. Daarnaast zijn zij actief in het zendingswerk in met name Guatemala. De FRC organiseren en steunen intensive radio-evangelisatie door middel van meditaties die uitgezonden worden in verschillende landen in de wereld, tot zelfs in Azië en Afrika toe. De kerkleden geven veel steun aan christelijke hulp organisaties zoals Word and Deed, Bonisa Mission, Christian Ministry to Israël en Come Over And Help.
Dit kerkverband, dat slechts 4400 leden telt, onderhoudt 16 dienstdoende predikanten en 5 emerituspredikanten. De hoofdelijke omslag voor de kerkelijke kassen bedraagt $94 per lid per jaar. Daarnaast wordt verwacht van de leden dat zij door vrijwillige bijdragen $68 voor het zendingswerk en $38 voor het werk van theologische opleiding opbrengen per persoon per jaar. Daarboven komen nog de kosten voor het christelijk onderwijs.
We zien een klein maar actief kerkverband dat probeert de schatten van de Reformatie te beleven, te bewaren en uit te dragen.
G.R. Procee
Ds. G.R. Procee is predikant te Middelharnis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 maart 2012
De Wekker | 20 Pagina's