Het curatorium
Naam en samenstelling: Het curatorium van de Theologische Universiteit in Apeldoorn is een deputaatschap, bestaande uit een negental predikanten, twee benoemd door iedere particuliere synode en één, de secretaris, door de generale synode.
Het werk
Het werk van het curatorium is, kort geformuleerd, het behartigen van de belangen van de Theologische Universiteit in Apeldoorn. Dat zit ook in het woord „curatorium": het woordje „cura" betekent „zorg". Men zou met een beetje goede wil het curatorium het bestuursorgaan van de Universiteit kunnen noemen, alhoewel dan wel bedacht moet worden dat dit bestuur nadere verantwoording over haar beleid aan de generale synode aflegt en opdrachten van die synode uitvoert. Het heeft dus geen „eindverantwoordelijkheid".
Zoals elke instelling van onderwijs heeft ook onze Universiteit een orgaan dat let op het beleid, zoals dat vorm moet krijgen via de wet- en regelgeving van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en via de kerkelijke besluitvorming.
O.a. heeft het curatorium de taak te zorgen voor de bemensing van het personeel. Sommige benoemingen doet het curatorium zelf (bijv. part-time docenten), voor andere doet het een voordracht aan de generale synode, die na een eigen afweging de benoeming doet. Dat laatste is het geval bij de benoeming van hoogleraren. Voor weer andere benoemingen (bijv. het onderwijsondersteunend personeel) zijn de deputaten- financieel verantwoordelijk voor benoeming. Zij onderhouden daarin (evenals voor andere zaken) nauw contact met het curatorium.
Het bestaan van een apart deputaatschap dat de financiële belangen van de Universiteit behartigt is overigens op zichzelf al vermeldenswaard. De meeste besturen hebben een penningmeester (ondersteund door een financiële staf); het curatorium heeft geen penningmeester, maar kijkt voor de financiële kaders naar dat aparte deputaatschap. Zij zullen vast wel een eigen plaats in deze serie voor „De Wekker" krijgen.
De zorg voor de studenten
Naast deze bestuurlijke zorg draagt het curatorium nog een andere zorg: die voor de broeders die zich aanmelden om predikant te worden in onze kerken. Aan het curatorium is toevertrouwd om de admissie-examens te houden: een onderzoek naar roeping en genadestaat i.v.m. de wens die iemand heeft om predikant te worden. Het hoeft geen betoog dat alle curatoren deze zorg uiterst serieus nemen. Het is niet gering wanneer de levensbestemming van een broeder uit de kerken (en soms zijn gezin!) zo op je af komt. Gelukkig is er sprake van een goede, geestelijke verbondenheid tussen de curatoren onderling én de hoogleraren (die hierin een adviserende taak hebben). Er wordt voor dit en al het andere werk veel gebeden om wijsheid, zowel in de vergaderingen van het curatorium alsook in de plaatselijke gemeenten. Daardoor weten we ons gedragen en we zoeken voortdurend naar Gods bedoeling. Al lang geleden noemde een toenmalig lid van het curatorium de dagen van de admissie-examens de „zwaarste dagen van het jaar". Dat was niet overdreven. Tegelijk mogen we zeggen dat er soms heel mooie, geestelijk kostbare momenten zijn - naast alle teleurstellingen die deze dagen ook met zich meebrengen, voor afgewezen broeders én ook voor hen die de beslissing namen.
Studenten op weg naar een plaats in de kerken
Wanneer iemand als admissiaal student is aangenomen, houdt het curatorium periodiek contact met hem (dat geldt dus niet voor de andere studenten die in Apeldoorn komen studeren, leden van andere kerken bijvoorbeeld). Iedere curator draagt de zorg (een soort mentorschap) voor enkele studenten; er is een jaarlijks huisbezoek en altijd, indien nodig, een luisterend oor. Ook wordt extra gelet op de vruchten van de preekoefeningen vanaf het derde studiejaar.
Het curatorium beslist na het afleggen van het eerste deel van het doctoraal examen over een aangevraagd preekconsent. Wanneer dat verleend is mag de betrokken student een aantal zondagen per jaar een „stichtend woord" spreken in de kerken. Dat is zowel in het kader van de opleiding als van de kennismaking met de kerken van belang. Het preekconsent moet jaarlijks door het curatorium verlengd worden.
Tenslotte beslist het curatorium over de beroepbaarstelling van de admissiaal studenten na het behalen van het tweede deel van het doctoraal examen. Mededelingen over al deze beslissingen worden altijd via „De Wekker" de kerken ter kennis gebracht.
Moge al dit werk voortdurend door de kerken gedragen worden en door onze heilige God gezegend.
Voor het curatorium
ds. D. Quant, secretaris.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 september 1999
De Wekker | 16 Pagina's