Doc. F. Lengkeek (Uit Kerknieuws: „Hoogleraren van vroeger" III)
In „Kerknieuws" van Scheps wordt in de rubriek „Hoogleraren van vroeger" de figuur van wijlen doe. F. Lengkeek besproken. We willen deze korte schets hier weer opnemen:
In het jaar 1914 werd het docentencorps van de Theologische School met de komst van een derde docent uitgebreid. De keuze van de generale synode was gevallen op ds. F. Lengkeek, predikant te Amsterdam.
Franciscus Lengkeek werd 7 oktober 1871 te 's-Gravenhage geboren. Reeds op jeugdige leeftijd had de kerk de liefde van zijn hart en haar eens te dienen was bij hem een brandende begeerte. Ofschoon er in die dagen een groot gebrek aan predikanten was, ontbrak hem toch aanvankelijk de vrijmoedigheid zich aan te melden voor de theologische studie. Lengkeek werd onderwijzer en behaalde zijn hoofdakte. Vrij onverwacht echter werden zijn ouders in staat gesteld de studie van hun enige zoon te bekostigen, iets wat voor dien niet mogelijk was geweest. Met veel schroom, maar toch ook met een groot verlangen meldde hij zich aan bij het curatorium. Hij werd toegelaten en zag zich in december 1897 als auditor aan de Theologische School geplaatst. In juli 1898 werd hij als student ingeschreven. De kennis van de Nederlandse taal en aanverwante vakken kwam niet alleen de student Lengkeek ten goede, maar ook de Theologische School zelf. Van 1898 tot 1903 gaf hij aan zijn medestudenten les in de Nederlandse vakken. Hier reeds bleek zijn talent tot doceren.
In juli 1903 werd hij na het afleggen van het vereiste examen tot kandidaat in de theologie bevorderd en beroepbaar gesteld. Hij verbond zich 5 december van dat jaar aan de gemeente van Harlingen, wier eerste predikant hij werd. Docent F.P.L.C. van Lingen leidde hem tot zijn dienstwerk in. Zelf deed hij intrede met de woorden van Johannes 15: „Want zonder Mij kunt gij niets doen". Hij werd 12 mei 1907 bevestigd te Enschede. Zijn verblijf was hier kort. Reeds op Tweede Pinksterdag 1909 nam hij afscheid om naar Amsterdam te vertrekken. Ook hier was Van Lingen zijn bevestiger. Nog maar een maand in het bezit van haar nieuwe herder en leraar werd de gemeente van Amsterdam verontrust door de tijding dat de generale synode te Utrecht ds. Lengkeek tot docent aan de Theologische School benoemd had in de plaats van docent F.P.L.C. van Lingen. De beslissing viel, tegen veler verwachting, gunstig uit voor Amsterdam. In 1941 deed de generale synode weer een beroep op ds. Lengkeek. En nu niet tevergeefs. Het woord dat de Heere sprak tot Gideon: „Ga heen in deze uw kracht", werd hem op het hart gebonden en Lengkeek had geen vrijmoedigheid om voor de tweede maal te bedanken. Hij werd 14 september 1914 plechtig geïnstalleerd door de voorzitter van het curatorium, ds. J.W. Geels. Vanaf die dag was de Theologische School drie docenten rijk. Zijn komst betekende voor de docenten A. van der Heijden en P.J.M. de Bruin een aanzienlijke verlichting van hun taak. Lengkeek werd belast met de volgende colleges: voor de propaedeuse gaf hij Nederlandse taal, stijl en letterkunde, aardrijkskunde en geschiedenis; voor de theologie gaf hij Exegese Oude en Nieuwe Testament; Isagogiek; Tekstkritiek en Hermeneutiek. J.W. Geels getuigt van hem: „Zijn onderwijs was tot in de puntjes goed verzorgd. Als hij achter den katheder onderwijs gaf, was hij een docent die gezag uitoefende, waaraan niemand zich onttrekken kon. Hij was geen man van veel woorden, overtollige drukte maakte hij niet. Eenvoudig en kalm ging hij zijn weg maar dat scherpe, donkere oog oefende een invloed op geheel zijn omgeving".
Lengkeek heeft naast zijn docentschap veel persarbeid verricht. Na het overlijden van ds. J. Wisse werd hij hoofdredacteur van „De Wekker". In deze functie heeft hij aan dit blad veel diensten bewezen. Er ging vaste leiding van hem uit. Van de predikantenvereniging was hij jarenlang voorzitter. De Theologische School diende hij voor zijn benoeming als docent reeds als curator.
Lengkeek is niet oud geworden. De laatste jaren van zijn leven waren niet gemakkelijk voor hem. Een ernstige ziekte ondermijnde zijn krachten. Hij overleed 11 mei 1932 te Apeldoorn. Zijn opvolger was J.W. Geels (1932-1947).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1980
De Wekker | 8 Pagina's