Kort verslag van de Particuliere Synode te Barneveld op woensdag 21 juni 2006
Namens de roepende kerk van Utrecht-De Bilt opende ds. F. Mallan de vergadering met het laten zingen van Psalm 133:1. Vervolgens las hij uit Gods Woord Hebreeën 13 en ging voor in gebed.
Ds. Mallan bepaalde de aanwezigen in het bijzonder bij het eerste vers van Hebr. 13: ”Dat de broederlijke liefde blijve”. Dat wijst ons op een huisgezin, waarvan de leden door broederlijke liefde aan elkaar verbonden zijn. De kerk is ook een huisgezin. Ook daar zijn broeders door een liefdeband aan elkaar en in het. bijzonder aan die oudste Broeder verbonden. O, dat is niet te bevatten dat Hij hun Broeder wil zijn. Wij zijn allen van God afgevallen, maar in de tijd komt er onder de mensen een scheiding openbaar: dat bleek al in het eerste huisgezin, waar Kaïn zijn broeder Abel dood sloeg.
De Heere heeft niet alle mensen willen laten verloren gaan. Abel moest bij het brengen van zijn offer al getuigen wat een groot wonder het zou zijn als de Heere zijn offertje zou aannemen O, het is niet te vatten wat dat inhoudt, een kind te zijn, een kind van de Allerhoogste. Ja, daartoe van eeuwigheid van God verkoren en gekend te zijn. Dat is toch zo'n wonder, en het wonder wordt steeds groter.
In onszelf zijn we nietig en wordt de weg steeds nauwer, maar als de Heere er iets van openbaart wat Zijn gedachten van eeuwigheid zijn, dan wordt het wonder steeds groter, ja dan zinkt de ziel in de verkiezende liefde van eeuwigheid weg.
In de tijd dat ds. Mallan nog student was, werd er al door een leraar gewaarschuwd tegen die jonge eenzijdige verkiezingspredikers, maar ds. Mallan hoopt altijd ook de verantwoordelijkheid van de mens te handhaven. En met Paulus in te stemmen: ”Wij dan, wetende de schrik des Heeren bewegen de mensen tot het geloof”.
O, het zal wat zijn om onder de waarheid geleefd te hebben, en dan als kaf verbrand te worden. Dan is een van God geroepen leraar niet onverschillig als hij ziet op de onbekeerden en denkt wat het zal zijn als ze verworpen zullen zijn. Dan wordt het wonder dat God de mens eruit haalt steeds groter.
Maar dan komen er ook zulke nauwe banden aan degenen die uit God geboren zijn. Dominee herinnert zich nog dat in 1949 die oude ouderlingen uit Veenendaal met bezwaren kwamen tegen ds. Kok; daar werd zo'n nauwe betrekking op hen gevoeld, en viel er ook een keus in zijn hart om achter hen aan te gaan. O, die hartelijke keus voor de waarheid wordt zoveel gemist. Ruth kleefde haar schoonmoeder aan. Er komt liefde tot al degenen die uit God geboren zijn.
We lezen in onze tekst: ”Dat de broederlijke liefde blijve”. Uit dat woordje ”blijve” blijkt dat die liefde er al is. In deze tijd verkoudt de liefde van velen. Wij dragen allen zo'n zelfbedoelend hart in ons om. Om het minste wat er is, stelt men zich gescheiden op. Toch is dat ook geen nieuw verschijnsel. In de eerste Christengemeenten kwam dat ook al openbaar. De Heere geeft echter ook in deze tijd nog een samenbinding onder ons. Over bijzondere zaken kan wel verschillend gedacht worden, maar er wordt niet getwist over de leer. Bij het doortrekken van het land doet het zo goed als de onderlinge liefde nog ervaren wordt. Dat mocht de Heere ook op deze dag nog willen geven. In het 8e vers lezen we: ”Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in der eeuwigheid”. O, Hij is de oudste Broeder! Wie kan het vatten als er staat ”…en Hij schaamt Zich niet hen broeders te noemen”? Hij, de eeuwig Gegenereerde van de Vader, Die in heerlijkheid gelijk is aan de Vader, de eeuwige waarachtige God, heeft Zich zo diep willen vernederen, dat Hij de mensen in alles gelijk heeft willen worden uitgenomen de zonde. Gewillig heeft Hij in de menselijke natuur de straf op de zonden willen dragen, waardoor het de kerk toekomt erfgenamen van God genoemd te worden en mede-erfgenamen van Christus. Hij heeft ze gekocht met de dure prijs van Zijn bloed. Hij zoekt ze op, Hij trekt ze en brengt ze tot de eeuwige zaligheid.
Mocht de Heere Zijn zegen verbinden aan de arbeid, die in de gemeenten verricht wordt. Hij mocht nog binden aan de waarheid, maar ook aan elkaar. De Heere schenke ook ds. Schultink wat nodig is om de vergadering te leiden en Hij mocht ons brengen op dat plekje dat we de ander uitnemender achten dan onszelf. ”Dat de broederlijke liefde blijve”.
Mededelingen
Verder werden nog enkele mededelingen gedaan. In het achterliggende jaar zijn overleden: ouderling J. van den Brink te Barneveld, de diakenen C. van Vulpen te Elst, H. van Lagen te Ederveen, C. Dorresteijn te Opheusden en P.C. Morée te Dordrecht, de oud-ouderlingen J. de Voogd te Dinteloord (Gouda), J. van Opijnen te Rotterdam-Centrum (Gouda) en B. Kemp te Utrecht, de oud-diakenen H. van de Kraats te Barneveld en C. van der Klis te Gouda, koster J. Messemaker te Katwijk en oud-kosteres Mw. Martina Van Dijke - Goedegebuure te Sint-Annaland. De Heere mocht de achtergebleven betrekkingen ondersteunen in het smartelijk verlies en de roepstemmen heiligen aan ons aller hart.
Diaken N. de Gelder te Alblasserdam mocht herdenken 45 jaar in het ambt te dienen en diaken J. Meerkerk, eveneens te Alblasserdam, 25 jaar. Aan diaken W. Joosse is een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Koster Van Dam te Opheusden herdacht op 1 juni dat hij 40 jaar als koster van die gemeente werkzaam is. De gemeente van Berkenwoude mocht haar vernieuwde kerkgebouw in gebruik nemen. De gemeente van Dordrecht herdacht haar 75-jarig bestaan, terwijl Waardenburg en Geldermalsen hun 50jarig bestaan herdachten. Het Ds. G.H. Kerstenonderwijscentrum hield in november een bijeenkomst ter herdenking van haar 25-jarig bestaan.
Het moderamen werd als volgt samengesteld: preses ds. A. Schultink, assessoren (bijzitters): ds. F. Mallan, ds. J. Roos en ds. A. van Voorden; 1e scriba: ouderling J.A. Don te Veenendaal en 2e scriba/quaestor: ouderling J. Jansen te Bruinisse.
De notulen van de vorige vergadering werden ongewijzigd vastgesteld. Een brief via de classis-Zuid over het al dan niet dopen van adoptiekinderen, werd teruggenomen omdat men hierover eerst op de classis nader van gedachten wil wisselen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juli 2006
De Wachter Sions | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juli 2006
De Wachter Sions | 8 Pagina's