Ds. J. Maasland koninklijk onderscheiden
Voor vele van onze lezers is de rubriek Uit de pers elke twee weken een gewaardeerd onderdeel van de Waarheidsvriend. Wat haalt ds. Maasland vandaag voor het voetlicht? Getrouw volgt hij een veelheid aan kerkelijke en opiniërende bladen - waarbij hij als verwoed lezer nooit de indruk wekt dit een opgave te vinden, laat staan een straf. Wie lezen en wandelen als hobby heeft, vindt tijd voor overdenking. Zijn medewerkerschap geeft hem de gelegenheid op de eerste rij te zitten, als het gaat om informatievoorziening - informatie die vervolgens op basis van het belang voor de lezerskring geselecteerd en in een gereformeerd kader gezet wordt. En gereformeerd is voor ds. Maasland breed en diep, waard om op die basis het gesprek met de cultuur aan te gaan. Als redactie van ons blad verheugen we ons daarom in de koninklijke onderscheiding, die ds. Maasland afgelopen vrijdag ontving. De Barneveldse burgemeester J.A.M.L. Houben benoemde hem namens de jubilerende koningin Beatrix tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Namens onze lezers feliciteren we hem harte met deze onderscheiding! Een onderstreping van de grote plaats die ds. Maasland al enkele decennia in hervormd-gereformeerde kring inneemt.
Pendelend
Als veertien- en vijftienjarige kreeg ondergetekende elke winterse dinsdag catechisatie van ds. Maasland. In het oude verenigingsgebouw van Middelharnis moesten hij en ik elk een eigen weg vinden tussen de Flakkeese jongeren met hun niet altijd te volgen dialect. Ik besefte dat hij het vóór de groep moeilijker had dan ik in de groep. Zijn preken in de avonddiensten over Nehemia, over de Nederlandse Geloofsbelijdenis zijn me de jaren door bijgebleven. Het is een merkwaardige gewaarwording dat deze toen in mijn ogen zo jonge dominee (hij was begin dertig) nu ook tot de emeriti behoort.
Vanaf 1995 zag ik hem terug, aan de hoofdbestuurstafel van de Gereformeerde Bond. In 1974 was hij als eerste 'jongere' predikant gekozen, om 24 jaar bestuurslid te blijven. Ik herinner me dat zijn stoel soms een halve meter van de tafel stond, zijn ogen gericht op een net verschenen boek van Koos van Zomeren of een ander literair talent. Ook daar pendelend tussen de cultuur en zijn gereformeerde denken. Het leek of hij er niet geheel bij was - tot een enkele treffende opmerking duidelijk maakte dat schijn bedriegt. Hij kon een wat langere discussie terugbrengen tot de kern, al blijft het nodig om soms wat langer te discussiëren.
Vergaderingen en artikelen
Ds. Maasland heeft tussen 1967 en 2003 zes gemeenten gediend: Wilsum, Middelharnis, Barneveld (twee keer), Waddinxveen, Capelle aan den IJssel en Kootwijkerbroek. Vele andere gemeenten hebben hem beroepen, vanwege zijn directe en eerlijke prediking, die de Schriften openlegde en de mens aansprak in zijn bestaan voor God. Maar de arbeid in prediking, pastoraat en catechese was zijn dagelijkse werk en vanwege reguliere arbeid volgt veelal geen koninklijke onderscheiding. Die is gericht op de betekenis van iemand buiten zijn gewone werkkring, verdiensten - in de kerk noemen we dit anders - voor het geheel van de maatschappij.
Bijna een kwarteeuw was ds. Maasland, als gezegd, hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond, waarvan een aantal jaren tweede voorzitter. Enkele honderden vergaderingen heeft hij uit dien hoofde bijgewoond, vele duizenden besluiten heeft hij mede genomen. Zijn artikelen en boekbesprekingen in de Waarheidsvriend zullen niet gemakkelijk te tellen zijn, ook niet omdat hij sinds 1992 tweewekelijks Uit de pers verzorgt. Vanwege zijn betrokkenheid op de vragen die met de prediking te maken hebben, ligt het voor de hand dat hij jarenlang de redactie voerde van de prekenserie Genade voor genade.
Is ds. Maasland breder dan de Waarheidsvriend? In ieder geval publiceerde hij ook in andere in min of meer dezelfde kring verschijnende periodieken. Van 1974 tot 1990 was hij lid van de (kern)redactie van het Gereformeerd Weekblad, waarover hij na het overlijden in 1978 van ds. A. Vroegindeweij samen met ds. H. Visser en ds. W. van Gorsel de leiding kreeg. En sinds 2003 verzorgt hij twee keer per jaar de Kroniek in Kontekstueel, waarin hij tot nu toe met intense betrokkenheid terugkeek op wat er in hervormd-gereformeerde kring gebeurde en analyseert wat er gebeurt. Schrijven is voor hem ordenen, verwerken, tot helderheid komen, zo lijkt het.
We gunnen ds. Maasland zijn onderscheiding van harte. Juist als iemand ondanks zijn gekregen gaven en zijn getoonde inzet graag op de achterste rij zit, is het fijn als hij naar voren gehaald wordt. 'Vriend, kom hogerop.' Zo mag deze onderscheiding iets weerspiegelen van Gods witte keursteen, die tot hun verrassing en verwondering eens uitgereikt zal worden aan hen die het geheim van de genade kennen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 2005
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 2005
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's