Verslag van de werkzaamheden van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond
over de periode mei 1997 tot mei 1998
1. Inleiding
Het hoofdbestuur heeft in het afgelopen verenigingsjaar twaalf maal vergaderd, waarvan één extra vergadering in verband met het SoW-proces. Ter voorbereiding van de hoofdbestuursvergaderingen heeft het dagelijks bestuur elf keer vergaderd. Deze vergaderingen vonden steeds plaats op het bureau in Huizen. Ook voerde het dagelijks bestuur veel gesprekken die hoofdzakelijk te maken hadden met SoW.
We danken de Heere voor de gezondheid die onze algemeen secretaris dr. ir. J. van der Graaf kreeg. In een moeilijke periode kreeg hij kracht en wijsheid om zich in te zetten voor het werk van de Gereformeerde Bond. Wij hopen dat God hem in de toekomst liefde blijft geven voor de gemeenten en voor de kerk. Gods genade in Christus is genoeg.
Op de jaarvergadering draagt dr. A. van Brummelen de voorzittershamer over aan ds. G. D. Kamphuis. Op een eigen wijze gaf dr. Van Brummelen leiding aan de vergaderingen. We nemen nog niet definitief afscheid, omdat hij nog een jaar deel hoopt uit te maken van het hoofdbestuur. We danken dr. Van Brummelen voor zijn inzet en wensen de nieuwe voorzitter van harte Gods zegen toe. Ds. R. H. Kieskamp neemt de plaats in van ds. G. D. Kamphuis als 2e voorzitter.
Ds. J. Maasland verlaat het hoofdbestuur. Veel jaren was hij zeer betrokken bij ons werk. We betreuren zijn vertrek. Op de vergaderingen werd naar hem geluisterd. Anderzijds begrijpen we zijn beslissing om het hoofdbestuur te verlaten.
De nieuwe bestuursleden dr. G. van den Brink en ds. H. Russcher doen al goed mee.
2. Ambtsjubileum prof. dr. A. de Reuver
Op 14 juni 1997 was het 25 jaar geleden dat prof. dr. A. de Reuver, bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond te Utrecht, in Tholen werd bevestigd als dienaar van het goddelijk Woord. Na Tholen mocht hij de gemeenten Capelle aan den IJssel en Delft dienen. Met dankbaarheid mag hier melding worden gemaakt van zijn jarenlange, gewaardeerde inbreng in het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Met oog en hart voor de vragen van vandaag, in vertrouwen op en in afhankelijkheid van Gods trouw bovenal. In de periode tussen mei en oktober 1999 heeft het hoofdbestuur prof. De Reuver toestemming gegeven voor een studieperiode.
3. Onderscheiding
In juli 1997 werd aan ir. L. van der Waal de onderscheiding toebedeeld van 'Ridder in de orde van Oranje Nassau'. De onderscheiding werd hem aangereikt door dr. B. R. Bot, Nederlands ambassadeur voor Europa. 'Vanwege de grote verdiensten als europarlementariër in de afgelopen jaren, met name op het gebied van transport.' Ongeveer dertien jaar vertegenwoordigde Van der Waal de kleine christelijke partijen in het Europese Parlement. Van der Waal heeft zijn zware functie in het Europese Parlement weten te combineren met het omvangrijke werk als penningmeester van de Gereformeerde Bond. Daarom weet het hoofdbestuur zich mede betrokken in de koninklijke onderscheiding die broeder Van der Waal ten deel viel.
4. In memoriam burgemeester H. Bos
Op zondag 15 februari 1998 is op de leeftijd van 78 jaar H. Bos overleden. Jarenlang maakte hij deel uit van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Burgemeester Bos was een man met een helder inzicht en een duidelijke mening. Hij vervulde ook een aantal jaren de functie van penningmeester van het bestuur van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond. Het hoofdbestuur denkt met dankbaarheid aan zijn oud-bestuurslid aan wie de zaak en het welzijn van de kerk zo zeer ter harte gingen.
5. Zij, die van ons heengingen
Het zijn de predikanten:
ds. A. Baars, 88 jaar
ds. J. van der Velden, 80 jaar
ds. W. Anker, 80 jaar
ds. J. J. Poort, 68 jaar
eerw. heer C. J. de Groot, 89 jaar
ds. L. Trouwborst, 86 jaar
ds. A. van der Kooij, 89 jaar
evangelist Gerof Six, 32 jaar
ds. L. Blok, 90 jaar
ds. A. Breure, 79 jaar
ds. N. H. van Zanten, 77 jaar.
6. Zij, die met emeritaat gingen
Het zijn de volgende predikanten, aangeduid met de laatste gemeente, die zij hebben gediend:
ds. F. Stevens, Lunteren (vervr. emeritaat)
ds. W. Kalkman, Genderen
ds. H. Stroeve, Renkum
dr. L. G. Zwanenburg (godsdienstleraar Chr. Hogeschool), Ede
ds. A. Vlietstra, Voorburg
ds. H. Buitink, Poederoyen (vervr. emeritaat)
dr. B. J. Wiegeraad, Reeuwijk
ds. A. van Wijngaarden, Waverveen
ds. G. Voordijk, Oldebroek
dr. G. Bos, Hollandscheveld.
7. De nieuwe licliting
De volgende kandidaten zijn in hun eerste gemeente bevestigd of hebben een beroep aangenomen:
kand. P. Korteweg (IJzendoom)
kand. J. A. v. d. Berg (Pretoria/Z.-Afrika)
kand. M. J. Tekelenburg (Linschoten)
kand. D. Verkuil (Bleiswijk)
kand. N. M. van Ommeren (Drachten)
kand. A. J. Kunz (Hollandscheveld)
kand. A. van Lingen (Oude Tonge)
kand. M. Messemaker (Kamerik)
kand. A. Slingerland (Sebaldeburen)
kand. G. van den Berg (Asperen)
kand. A. Bloemendaal (Meeuwen)
kand. N. den Ouden (Tholen)
kand. E. de Mots (Hagestein)
kand. W. F. Jochemse (Poederoyen)
kand. P. Nobel (Genderen)
kand. H. Dekker (Vollenhove)
kand. A. Bloed (Waverveen)
kand. dr. B. J. G. Reitsma (zendingspredikant Libanon)
kand. M. van Pelt (zendingspredikant Peru)
kand. G. C. Vreugdenhil (zendingspredikant Chili).
8. Promotie
Op donderdag 18 december 1997 promoveerde drs. H. Klink, hervormd predikant te Hoornaar, aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift, getiteld 'Opstand, politiek en religie bij Willem van Oranje 1559-1568' ('Een thematische biografie'). De promotoren waren de emeriti-hoogleraren prof. dr. R. van den Broek (faculteit godgeleerdheid Utrecht) en prof. dr. A. Th. van Deursen (faculteit letteren, VU, Amsterdam). We wensen dr. Klink van harte geluk met de voltooiing van deze studie.
9. Werltzaamheden van prof. dr. A. de Reuver te Utrecht en dr. W. Verboom te Leiden
Voor prof. De Reuver vormen de colleges het hoogtepunt van zijn Utrechtse werk. Het onderwijs is voor hem meer een lust dan een must. Het stemt prof. De Reuver dankbaar, te constateren dat de studenten het een verademing vinden om in het academisch klimaat te worden toegerust door het reformatorisch gedachtegoed.
Zijn onderwijsactiviteiten zijn in die zin toegenomen dat bijna alle colleges moeten worden afgerond door een tentamen. Verder is hij betrokken bij de begeleiding en beoordeling van eindscripties.
Het dagelijks werk van dr. W. Verboom is te verdelen in onderwijs en onderzoek. Het onderwijs vindt plaats in de colleges die hij aan de studenten in de fase van het Kerkelijk I en Kerkelijk II geeft. Dr. Verboom bereidt een publicatie voor over de Nederlandse Geloofsbelijdenis. De opdracht tot onderzoek tracht hij inhoud te geven door verder te gaan met zijn onderzoek naar missionaire catechese.
10. Contacten met de studenten
a. Persoonlijke contacten
Dr. A. van Brummelen en ds. A. Baas hebben deze persoonlijke contacten onderhouden.met een groot aantal studenten. De meeste contacten hielden verband met de aanvraag van een studietoelage of van een HOB-toelage (Hulp Opbouw Bibliotheek).
b. Ontmoetingsdag met onze theologiestudenten
Op dinsdag 23 december 1997 was de jaarlijkse ontmoetingsdag van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond met studenten in de theologie. De dag werd gehouden in De Schakel te Nijkerk. In de morgenvergadering sprak dr. C. A. van der Sluijs te Rotterdam over het thema 'Het kenmerkende van de gereformeerde prediking', 's Middags was er over dit thema een forumgesprek. De studenten kregen 'De Kanttekeningen van het Oude en Nieuwe Testament' van dr. C. A. Tukker.
c. Studieontmoetingsdag
Al enkele jaren belegt het hoofdbestuur een studieontmoetingsdag voor predikanten, die hun eerste gemeente dienen en voor studenten in de theologie, die hun D-1 examen hebben gedaan. Voor deze dag, die van jaar tot jaar begin mei wordt gehouden, worden ook de vrouwen c.q. verloofden uitgenodigd. Voor dit jaar was de studieontmoetingsdag vastgesteld op 12 mei in gebouw 'De Schakel' te Nijkerk. 's Morgens sprak dr. G. van den Brink over het thema 'Wat is er mis met Anselmus? ' - De klassieke verzoeningsleer in het geding, 's Middags sprak ds. H. W. Riphagen, ziekenhuispredikant te Rotterdam, over het thema 'Communicatie en differentiatie in het pastoraat'.
d. Oriëntatie-en Studieweek
Wegens gebrek aan belangstelling gingen de oriëntatiedagen niet door.
De studiedagen werden van 18 t/m 22 augustus 1997 gehouden in het conferentiecentrum 'De ontmoeting' in Oudewater. Er namen 25 studenten deel aan deze week. De dagelijkse leiding was in handen van ds. en mevr. Hovius, die ds. en mevr. Alblas zijn opgevolgd.
e. Er was een gesprek met de besturen van Voetius, Utrecht en Synopsis, Leiden ter voorbereiding op de ontmoetingsdag met de theologiestudenten.
f. Contacten met de CSFR
De algemeen secretaris en ds. J. Harteman hebben een samenspreking gevoerd met het bestuur van de CSFR. Ook namen vertegenwoordigers van het deputaatschap voor het contact met de kerkjeugd van de Christelijke Gereformeerde Kerken aan dit overleg deel. Deze jaarlijkse ontmoeting voorziet in een behoefte. Afgesproken is, dat de jaarlijkse brief voor werving van studenten in kerkbladen weer zal worden verzonden met een aanbeveling van het hoofdbestuur.
11. Predikantenconferentie
Op woensdag 7 en donderdag 8 januari van dit jaar werd de jaarlijkse conferentie voor predikanten van de Gereformeerde Bond gehouden. De conferentie was in Hydepark te Doom.
Op de eerste dag hield na de opening door dr. A. van Brummelen, de secretaris van de Commissie voor het beroepingswerk ds. A. J. Bijl, een onderwerp over 'Het beroepingswerk in de Nederlandse Hervormde Kerk', 's Middags was er een fundamentele lezing door prof. dr. H. G. L. Peels over het thema 'De wraak Gods en de prediking'.
Op donderdag 8 januari refereerde dr. M. J. Paul over het thema 'Bijbelvertaling - Principe en Praktijk', met een co-referaat door drs. Th. A. W. van der Louw over het thema 'De praktijk van het vertaalwerk'. Deze lezingen brachten veel tongen in beweging en na de contio hield de aandacht niet op. Eén van de vragen was of er niet een gereviseerde Statenvertaling moet komen. Gepleit werd voor een commissie, die het geheel van deze problematiek in studie neemt. Ondertussen is een commissie ingesteld die het hoofdbestuur van advies moet dienen, bestaande uit ds. W. Chr. Hovius (voorzitter), dr. M. J. Paul, prof. dr. H. G. L. Peels, dr. Chr. Fahner, ds. J. van Amstel en ds. L. G. Vreugdenhil en dhr. C. Bregman.
's Middags volgde een indringende lezing van prof. dr. M. E. Brinkman over het thema 'De toekomst van de gereformeerde theologie' met een co-referaat door dr. W Verboom. Op alle lezingen volgden levendige discussies.
Op de eerste dag werd een delegatie verwelkomd van de Christian Reformed Church in Noord-Amerika. De uit vijf personen bestaande delegatie was op bezoek bij de Gereformeerde Kerken alhier om te spreken over de vraag of de zusterrelatie, die deze kerken hebben met de Gereformeerde Kerken, automatisch zal worden gecontinueerd in de Verenigde Protestantse Kerk in Nederland. Men wilde in dat verband ook de breedte van de Hervormde Kerk en als zodanig ook de Gereformeerde Bond leren kennen.
12. Ontmoetingsdag in het Noorden
Op 11 oktober 1997 vond in gebouw De Driehoek te Wijnjewoude deze ontmoetingsdag plaats. Er waren twee sprekers. Dr. ir. J. van der Graaf behandelde het thema 'Zicht op de kerk in het licht van de gereformeerde belijdenis'. Ds. L. H. Oosten sprak over 'Samen op Weg of Samen weg'.
13. Ambtsdragersvergaderingen
In 12 regio's werden op 5 september of op 12 september 1997 ambtsdragers vergaderingen belegd met als onderwerp 'Geestelijke worsteling om de kerk'.
Op elk van de bijeenkomsten werd de inleiding verzorgd door een lid van het hoofdbestuur, terwijl een tweede lid van het hoofdbestuur de vergadering leidde. Alle lectores hebben in hun referaat dezelfde zaken aan de orde gesteld, waarbij ieder aan zijn verhaal uiteraard een eigen vorm gaf.
Behalve ambtsdragers waren ook leden van besturen van hervormd-gereformeerde evangelisaties en afdelingen van de Gereformeerde Bond welkom. Voor deze vergaderingen bestond grote belangstelling, terwijl er in het algemeen sprake was van een goede gedachtewisseling.
14. Toerusting van ambtsdragers
Aan het eind van 1997 is bij uitgeverij Kok te Kampen een boek verschenen, getiteld 'Meer dan vrijwilligerswerk'. Het bevat een aantal lezingen, die in de loop der jaren zijn gehouden op de regionale ambtsdragersvergaderingen van de Gereformeerde Bond. Dit boek kan goede diensten verlenen voor individuele bezinning van ambtsdragers, maar ook voor bezinning op vergaderingen van kerkenraden.
15. Ambtsdragersvergadering 'Grote Steden'
Op 27 september 1997 was de beraadsdag van GB-gemeenten in de grote steden. Deze keer werd de dag gehouden in gebouw Westerwijk, wijkgebouw van de Jeruzalemkerkgemeente in Amsterdam-West. Een dergelijke dag biedt veel gelegenheid voor uitwisseling van ervaringen. Het helpt een (wijk)gemeente om meer zicht op de eigen situatie te verkrijgen en is daarom erg nuttig voor kerkenraden en commissies.
Ds. C. V. Duijn (Noorderkerkgemeente) hield de ambtsdragerspreek. Ds. C. v. Andel (Jeruzalemkerkgemeente) sprak over 'Beleid-maken, een opdracht of een onmogelijkheid'.
16. Gesprekken met het moderamen van de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk
De gesprekken met het moderamen van de generale synode gingen over de ontwikkelingen rondom SoW en andere actuele situaties in de kerk. Het hoofdbestuur vroeg met klem aandacht voor de verzoening.
17. Gesprek met het trio-moderamen
Het hoofdbestuur kreeg een uitnodiging voor een gesprek met het trio-moderamen op 31 maart 1998 in Bennekom. De afspraak was dat we over deze ontmoeting geen mededelingen naar buiten zouden doen. Tijdens deze ontmoeting werd de krant over 'Verzoening' aangeboden.
18. Contacten met afdelingen en evangelisaties
Er is overleg geweest met afdelingen en evangelisaties in Tilburg, Leiden, Lemmer, Kollum/Leek en Hollandscheveld.
19. Ontmoeting met kerkenraadsdelegaties
Op 23 oktober 1997 was er een samenspraak van uitgenodigde kerkenraadsdelegaties met een vertegenwoordiging van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond te Nijkerk. De kerkenraadsdelegaties vertegenwoordigden hervormde wijkgemeenten te Gorinchem, Dordrecht, Leiden, Den Haag, Hilversum en Amsterdam. De bedoeling van deze dag was met elkaar als kerkenraden de zorgen te delen m.b.t. de verschillende en overeenkomstige situaties waarin zij verkeren. In de morgenvergadering kwam van iedere delegatie een vertegenwoordiger aan het woord voor een positiebeschrijving; in de middag was er ruimte voor gesprek.
20. Contacten met het buitenland
a. Hongarije
De algemeen secretaris bracht een bezoek aan Hongarije voor zijn jaarlijkse lezingencyclus. In de politiek is een zekere terugval naar de tijd van voor de Wende, omdat het nieuwe kader niet aan de verwachtingen, die gewekt zijn na de Wende, weet te voldoen. Hetzelfde ziet men in de kerk. Door de nieuwe leiding zijn de verwachtingen niet altijd waargemaakt. Dan valt men terug naar het oude kader, hoewel de oude communisten zeker geen kans zullen krijgen. Op het synodebureau zijn echter nog verschillende personen aanwezig van de tijd van het oude regiem.
b. Frankrijk
Vanuit Nederland heeft men in de week na Pasen de traditionele Pastorale de Dijon bezocht. De Pastorale de Dijon, met de Dordtse Leerregels als basis, wil een ontmoetingspunt zijn ter stimulering van allen die in calvinistische zin theologie beoefenen en de kerk als zodanig willen dienen. Dr. J. van Oort, docent kerkgeschiedenis aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht, refereerde over 'Augustinus en de Reformatie & De actualiteit van Augustinus'.
Verder geeft de Gereformeerde Bond financiële steun voor de post van secretarisgeneraal van de Faculté Libre de Théologie Réformé te Aix-en-Provence.
Op het Frans Beraad heeft een goede ontmoeting plaatsgevonden van de verschillende organisaties, die in Frankrijk bezig zijn, samen met enkele vertegenwoordigers uit Frankrijk.
c. Zuid-Afrika
De Eben-Haëzergemeente te Pretoria ontving een eigen predikant met de overkomst van kand. J. A. v. d. Berg.
21. HetCOGG
Het Contact Orgaan Gereformeerde Gezindte, opgericht in 1963, heeft zich de laatste jaren in toenemende mate beziggehouden met de kerkelijke verdeeldheid. Dit heeft geleid tot diverse regionale bijeenkomsten. Op 24 april werd de landelijke conferentie gehouden in De Aker te Putten. Prof. dr. J. W. Maris behandelde het onderwerp 'Wat is de aard van het Schriftgezag', 's Avonds was er onder leiding van ds. D. Quant een discussie tussen de hoogleraar en de belangstellenden over het gepresenteerde onderwerp.
22. Contacten met andere kerken en kerkelijke verenigingen
a. Deputaten voor eenheid van gereformeerde belijdenis van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Een hele dag werd over de plaats van de hervormd-gereformeerden in het SoW-proces gesproken. Er was sprake van een openhartige en broederlijke ontmoeting.
b. Op 27 november 1997 vond in Amersfoort een gesprek plaats tussen het hoofdbestuur en deputaten kerkelijke eenheid van de Gereformeerde Kerken (vrijg.). Het was een historische ontmoeting. Het was de eerste keer sinds de vrijmaking dat er een officiële ontmoeting is tussen de vrijgemaakte kerken en de Gereformeerde Bond.
c. De Evangelische Alliantie
Van tijd tot tijd is er een ontmoeting geweest met de Evangelische Alliantie. De samenspreking ging over geestelijke groei. Niet altijd was er sprake van een inhoudsvolle gedachtewisseling. De laatste ontmoeting was wegens een slechte voorbereiding geen succes.
d. Vertegenwoordiging op de jaarvergadering van de Confessionele Vereniging, van de Stichting Vrienden van dr. H. F. Kohlbrugge.
Eveneens gold dat de jaarvergaderingen van de Hervormd-Gereformeerde Bonden en het Confessioneel Gereformeerd Beraad.
23. Oost-Europa platform
Tweemaal kwam het Oost-Europa platform bijeen, bestaande uit vertegenwoordigers van de GB, de IZB, de GZB en St. Hulp Oost-Europa, om te spreken over gemeenschappelijke verantwoordelijkheid in Oost-Europa.
24. Theologische Hogeschool Johannes Calvijn
Ds. H. J. de Bie functioneert op dit moment als studieleider. Eerst is deze post voor 12/12 vervuld door ds. C. den Boer. Het werk breidde zich uit. Ds. H. J. de Bie is later ook als studie-secretaris daarbij gekomen. Ds. C. den Boer is opgevolgd door dr. J. Hoek. Die heeft zich op 1 maart 1997 echter teruggetrokken en is helemaal dienstbaar binnen de Christelijke Hogeschool Ede. Zodoende is het pakket van studieleider helemaal terechtgekomen bij ds. H. J. de Bie. In een gesprek met enkele vertegenwoordigers van de Theologische Hogeschool is over een nieuwe constructie gesproken. Bij de synode loopt een aanvraag voor het bekostigen van een parttime studentenpredikant.
Onze Theologische Hogeschool verzorgt de volgende HBO-opleidingen:
a. Een vierjarige deeltijdse opleiding tot godsdienstleraar tweede graad;
b. Een driejarige deeltijdse opleiding tot godsdienstleraar eerste graad (met Pastorale Variant);
c. Een vierjarige deeltijdse opleiding tot kerkelijk werker in pastoraat, catechese, evangelisatie/zending, gemeenteopbouw en diaconaat;
d. Een vierjarige dagopleiding tot kerkelijk werker.
25. Participatie in 'De Poort'
Op 18 december 1997 was de participatievergadering van 'De Poort', in het kantoor van de GLIAGG te Amersfoort. We kregen informatie over de voortgang van de contacten met de overheid inzake de toekomstige positie.
26. Stichting Gereformeerd Jeugdvfelzijn (SGJ)
Binnen de SGJ hebben twee organisaties elkaar gevonden. De ene is de Christelijke Gereformeerde Vereniging voor Jeugdwelzijn. De andere organisatie is de jeugdzorgafdeling van 'De Driehoek', een organisatie binnen de Gereformeerde Kerken (vrijg.). Door het samengaan van deze twee christelijke jeugdverleningsorganisaties is de mogelijkheid aan jongeren en hun ouders uitgebreid. De hulpverlening beperkt zich niet alleen tot jongeren en hun ouders uit bovengenoemde kerken, maar richt zich op de gehele gereformeerde gezindte. Ongeveer 20% van de hulpvragen komt uit de Nederlandse Hervormde Kerk. Het bestuur van de SGJ denkt aan uitbreiding van het bestuur met drie personen uit de kring van de Gereformeerde Bond. Het hoofdbestuur onderkent de noodzaak van opvang voor jongeren en heeft besloten in het bestuur van de SGJ te gaan participeren.
27. Commissies
a. Liturgische formulieren
Deze commissie bestaande uit ds. A. Baas, drs. P. J. Vergunst en dr. J. de Gier zijn bezig met een herschrijving van de formulieren. Bepaalde passages zijn ingekort. Het hoofdbestuur heeft waardering voor de herschreven tekst van het huwelijksformulier en gaat akkoord met de opzet. De geschreven teksten van het Doopformulier en het Avondmaalsformulier moeten het hoofdbestuur nog passeren. Wanneer alle formulieren herschreven zijn, volgt de behandeling van de gezamenlijke formulieren.
b. Commissie Liturgie
In deze commissie zitten: ds. C. Blenk, ds. R. H. Kieskamp, ds. H. Russcher en de algemeen secretaris. De algemeen secretaris heeft voor deze commissie een nota opgesteld. De commissie heeft de nota doorgenomen. Hun opmerkingen worden in de nota verwerkt.
c. Commissie Prediking
Dr. A. van Brummelen, ds. H. Visser, ds. G. D. Kamphuis en de algemeen secretaris vormen de Commissie Prediking. Deze commissie belegt in het najaar een bezinningsdag over de prediking. Ook wordt een boek over dit onderwerp voorbereid.
28. De Waarheidsvriend
De Waarheidsvriend verscheen in een omvang van 868 pagina's. De lay-out werd veranderd. Ook nu werd veel aandacht gegeven aan de kerkelijke ontwikkelingen in SoW. Velen gaven hun medewerking aan ons blad. Van tijd tot tijd verscheen van de hand van drs. P. J. Vergunst een vraaggesprek met iemand die gedurende een langere periode van betekenis mocht zijn voor een hervormd-gereformeerde gemeente. Het motief hierbij is niet een mens centraal te stellen, maar het werk van God, zoals dat gestalte krijgt in het dagelijks leven van de gemeente, te belichten.
29. Theologia Reformata
Theologia Reformata is in een nieuw, fleurig jasje gestoken. Regelmatig verschijnt dit blad als een themanummer. Het maartnummer heeft als thema 'De Verzoening'.
30. Paasappèl 1998
In april 1997 werd een 'Pinksterappèl' uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de besturen van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (GKN), de Confessionele Vereniging (NHK), de Gereformeerde Bond (NHK), de Stichting Evangelisch Werkverband en de Stichting Vrienden van dr. H. F. Kohlbrugge. Deze kring bereidde voor dit jaar een Paasappèl voor. Op de triosynode van februari kwamen de kerken echter tot het initiatief voor een Paasbrief; dit vanwege de kerkelijke discussies over de verzoening. Die Paasbrief werd reeds toegezonden aan de kerkenraden. Daarom is besloten het 'Paasappèl 1998', dat al gereed was, niet toe te zenden aan de (wijk)kerkenraden van de onderscheiden kerken. Dat zou namelijk betekenen, dat dit appèl bij voorbaat een 'correctie' zou zijn op de Paasbrief van de kerken. Wel is besloten het 'Paasappèl 1998' te plaatsen in de organen van de deelnemende organisaties. De onderwerpen van het Pinksterappèl 1997 zijn door de opstellers uitgewerkt in het boekje 'In de kracht van de Geest', dat dezer dagen verschijnt.
31. Gesprek met het comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk
Het comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk belegde beraadsdagen te Putten bedoeld voor kerkenraadsleden en gemeenteleden. Bij dit alles tekenden zich verschillende lijnen af inzake kerk en verbond, kerk en belijdenis. Het hoofdbestuur heeft met een vertegenwoordiging van het comité gesproken. Er is over en weer naar elkaar geluisterd en openhartig met elkaar overlegd. De gesprekken zullen met oog op de gemeente worden voortgezet. Onze gemeenschappelijke zorg om een gereformeerde kerk en ons gemeenschappelijk verzet tegen het verenigingsproces met betrekking tot de grondslag mag niet worden verzwakt doordat we als hervormd-gereformeerden uiteen zouden groeien. Het hoofdbestuur ervaart het als haar blijvende roeping voor nu en voor de komende generaties elkaar vast te houden en te staan voor de zaak waarvoor we altijd hebben gestaan: de Schrift en de belijdenis in volle rechten voor heel de kerk.
32. Besprekingen met prof. dr. ir. G. van Dijk en ds. T. Ouwerkerk
Enkele leden hebben met prof. Van Dijk en ds. T. Ouwerkerk tweemaal gesproken over hun nota. Na de eerste discussieronde met het moderamen van de Generale Synode in de Nederlandse Hervormde Kerk, het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en het bestuur van het Comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk, schreven zij het tweede deel 'Verantwoording en uitwerking' van hun Proeve van een nieuwe kerkelijke structuur aan de vooravond van de 21e eeuw.
Bij hen leeft de gedachte van een 'status aparte'. Het was een zinvol gesprek, omdat ook het hoofdbestuur nadenkt over clustering van hervormde gemeenten.
33. Nota mr. L. Hardenberg
Het hoofdbestuur heeft mr. L. Hardenberg om advies gevraagd over problemen, die het zgn. 'Samen op Weg' streven van de Nederlandse Hervormde Kerk met zich brengt. Zijn advies is uitsluitend juridisch gefundeerd. Over één en ander is nader overleg met hem geweest.
34. Gesprek met ds. W. van Gorsel, Bergambacht en ds. W. Chr. Hovius, Apeldoorn
Het hoofdbestuur had twee ontmoetingen met de predikanten W. van Gorsel en W. Chr. Hovius. Genoemde predikanten hadden ook een gesprek met het comité. Dit gebeurde in een tijd dat het stil was tussen het hoofdbestuur en het comité. Na deze stilte vonden twee gesprekken plaats tussen leden van het hoofdbestuur en het comité om een ontmoeting voor te bereiden. Vanwege de voortzetting van het gesprek tussen het hoofdbestuur en het comité werd geen gebruik gemaakt van hun eventuele bemiddeling.
35. Open brief
Een veertiental predikanten nam het initiatief voor een Open brief, die voor medeondertekening aan ongeveer vijftig predikanten werd toegezonden. Zij achtten het een illusie te menen als afzonderlijke groep de Nederlandse Hervormde Kerk te kunnen voortzetten. (Bij voorbaat besluiten onze post te verlaten heeft o.i. de gedachte dat de trouw van de God van het verbond, Die de eeuwen door ook met de Nederlandse Hervormde Kerk geweest is, niet zou gelden in een eventueel verenigde kerk.)
36. Uitgaven
In verband met de discussie rondom de Leuenberger Konkordie gaf het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond een geschrift onder de titel 'De Leuenberger Konkordie - gewikt en gewogen' uit. Aan de totstandkoming ervan is meegewerkt door ds. L. H. Oosten, ds. J. H. Adriaanse, ds. H. J. Lam en dr. ir. J. van der Graaf.
In november 1997 verscheen het geschrift 'Kritisch bekeken - Nader bezien', uitgegeven door het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk met het oog op de consideraties, die aan kerkenraden en classes zijn gevraagd voor de ontwerp-ordinanties bij de ontwerp-kerkorde voor een verenigde kerk. Dit geschrift kwam tot stand door medewerking van B. van Bokhoven, ds. G. Broere en ds. F. van Roest.
Van Putten naar Amersfoort
In dit geschrift zijn drie lezingen van dr. ir. J. van der Graaf gebundeld. Op de kerkenradendag in Amersfoort sprak hij over het thema 'De weg van de hervormd-gereformeerden in de komende jaren'. In Amersfoort werd de roeping van hervormd-gereformeerden onderstreept om op hun post te blijven en te blijven strijden voor 'het recht van de hervormde gezindheid', dat is de gereformeerde belijdenis.
In de tijd na de kerkenradendag vroeg het daar uitgezette spoor om een nadere verduidelijking en uitleg. Daarom werd ook op de jaarvergadering van de Gereformeerde Bond op 28 mei 1997 over één en ander verder gesproken onder het thema 'Hoe samenbindend is de gereformeerde belijdenis? ', waarbij het met name ook ging om vragen inzake 'ware en valse kerk' in de artikelen 27 tot 29 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Op de regionale ambtsdragersvergaderingen werd ook verder gesproken over de weg 'van Putten naar Amersfoort'.
De lezingen mogen mede worden gezien als de neerslag van diepgaand beraad van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in deze zeer cruciale fase in het bestaan van de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanwege het historisch belang van de kerkelijke ontwikkelingen, alsook vanwege het feit dat zich in hervormd-gereformeerde kring ook verschillen openbaarden, werd tot deze uitgave besloten, zodat in de gemeenten kennis kan worden genoemen van de weg, die vanwege het hoofdbestuur voor hervormd-gereformeerden werd aangegeven.
37. Open brief
In januari 1998 schreef het hoofdbestuur aan de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk een Open brief inzake het leerstuk van de verzoening. Het initiatief tot deze Open brief werd genomen vóórdat de commotie binnen de Gereformeerde Kerken losbrak. De zaak van de verzoening woog het zwaarst. Het hoofdbestuur wilde deze niet tot inhoud van de kerkpolitiek maken. Hierover is een ge sprek geweest met het moderamen.
38. Uitgave 'Verzoening'
Het hoofdbestuur gaf een krant uit over 'Verzoening'. Deze krant werd op de kerkendag in Kampen ter beschikking gesteld. Drieduizend exemplaren werden toegezonden aan de wijkkerkenraden in de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken, de Evangelisch Lutherse Kerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken.
De totale oplage is 40.000 exemplaren. Een tweede editie bleek al spoedig nodig na de eerste van 30.000.
39. Ledenbestand
Dankzij een folder die in de kerkbladen werd gelegd nam het ledenbestand met 600 nieuwe leden toe. We zitten inmiddels weer ruimschoots boven de 9.000 leden.
40. Financiën
Het hoofdbestuur liet naar de gemeenten een schrijven uitgaan over de financiële positie. We hopen dat er kennis van wordt genomen en dat de reacties positief zullen zijn.
41. Andere opzet
Het hoofdbestuur heeft besloten aan de komende jaarvergadering een andere invulling te geven, 's Middags wordt geen referaat gehouden. Er is ruim gelegenheid voor de bespreking van het referaat van dr. ir. J. van der Graaf en van de kerkelijke situatie in het algemeen.
42. Afsluiting
Veel activiteiten zijn in dit jaarverslag genoemd. Het is een wonder dat de Heere nog mensen gebruikt in Zijn koninkrijk. We danken God voor de kracht en de lust die Hij gaf om een instrument in Zijn hand te kunnen zijn. Zijn wil gebeurt. Alles van ons is daaraan ondergeschikt. We zijn dankbaar voor de trouw van God. Onze ontrouw maakt de trouw van God niet stuk. Alleen de zegen van de Heere maakt rijk. 'Zo de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden deszelfs bouwlieden daaraan; zo de HEERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter'. Psalm 127 : 1.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1998
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1998
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's