Kernieuws
BEROEPEN TE:
Amstel veen-B ui tenveldert (B.W.): A. Visser te Voorthuizen
BEROEPBAAR:
Drs. J. Reehorst, Ab Meniststraat 24, 3191 AA Hoogvliet-Rt., tel. 010-4387979.
Drs. A. Slingerland, Van der Helmstraat 227, 3067 HE Rotterdam, tel. 010-4204131.
SOW-PATSTELLING IN LEIDEN
De hervormde centrale kerkenraad (ck) in Leiden wil nog altijd niet met de Marewijkgemeente (confessioneel/Gereformeerde Bond) onderhandelen in het kader van Samen op Weg. Maar men kan niet om deze gemeente heen. Dat is opnieuw gebleken nu een in januari bij de Generale Commissie voor de behandeling van bezwaren en geschillen ingediend revisieonderzoek is afgewezen. Volgens de Commissie zijn er namelijk geen nieuwe feiten boven tafel gekomen.
November vorig jaar sprak de Generale Commissie uit dat geen gemeente en ook geen wijkgemeente in de Hervormde Kerk gedwongen kan worden tot Samen op Weg. Dit nadat de Leidse Marewijkgemeente in hoger beroep was gegaan, vanwege het in haar ogen 'doordrukken' van het SoW-proces, waarbij tevens het kerkgebouw van de orthodox-hervormde gemeente afgestoten zou worden. De kerkelijke rechter verweet de centrale kerkenraad onbehoorlijk bestuur, waarop de ck teleurgesteld en boos reageerde op de uitspraak.
Omdat de ck niet met de Marekerk wil spreken, liggen bijvoorbeeld de gezamenlijke hervormd-gereformeerde kerkenraadsvergaderingen al een aantal maanden stil.
Het afwijzen van het Leidse revisieverzoek is ook landelijk van belang. Bij voorbeeld voor wijkgemeenten in (min of meer) overeenkomende situaties, zoals in Hilversum en Dordrecht. Overigens gaat de concept-kerkorde van de toekomstige Verenigde Protestantse Kerk in Nederland (VPKN) uit van vier typen gemeenten: hervormde, gereformeerde, evangelisch-lutherse en verenigde gemeenten.
Een gemeente die dus op plaatselijk niveau zich niet wil verenigen, zoals de Marewijkgemeente, kan zelfstandig voortbestaan binnen de landelijk verenigde kerk.
De positie van wijkgemeenten die niet SoW willen is echter nog niet geregeld.
(N.D.)
GEDENKDAGEN PREDIKANTEN IN DE MAAND APRIL
Ds. J. J. W. Mouthaan, predikant in Bodegraven, werd 3 april 1972 in Wilsum (Ov.) tot predikant bevestigd. Derhalve hoopt hij op die dag in de komende maand zijn 25-jarig ambtsjubileum te vieren.
Op diezelfde dag werd ds. J. van Rossem in Meeuwen bevestigd. Hij hoopt dus terug te zien op hetzelfde aantal ambtsjaren.
Ds. J. Batelaan werd op 4 april 1937 in Stavenisse bevestigd en viert dus zijn 60-jarig ambtsjubileum.
Op 8 april hoopt ds. J. van der Velden te Amersfoort 80 jaar te worden.
Ds. C. Vos hoopt op 13 april 70 jaar te worden. Ds. A. Baars werd 27 april 1947 in Sluipwijk als
predikant bevestigd. Hij hoopt op die datum zijn gouden ambtsjubileum te vieren. Papendrecht, dat 17 jaar zijn standplaats was, is nog steeds zijn woonplaats.
Ds. J. Smit, emeritus predikant te Veenendaal en daar nog wonend, viert op 27 april zijn 45-jarig ambtsjubileum. Groot-Ammers was zijn eerste gemeente.
ORANJEZANGAVOND
Op D.V. dinsdag 29 april a.s. zal er een Oranjezangavond worden gehouden in De Doelen te Rotterdam. Medewerking aan deze herdenking hopen te verlenen:
Gemengd koor 'Deo Juvante' uit Capelle a/d IJssel en Rotterdam-C o.l.v. Wim Lindhout, organist André van Vliet en Harm Hoeve, vleugel;
'Noordermannenkoor' uit Rijssen o.l.v. Harm Hoeve, organist Marcel van de Ketterij en André van Vliet, vleugel;
Anja van der Maten, hobo.
Muzikaal intermezzo op de vleugel door Roeland de Reuver en Jamie de Goei.
De avond staat onder leiding van ds. J. W. Verweij.
Op deze avond zal, naast een gevarieerd koorprogramma, ook plaats zijn voor samenzang.
Aanvang 19.45 uur.
Er zijn genummerde plaatsbewijzen, ad. ƒ 12, 50 per persoon, die u telefonisch kunt reserveren via telefoon 078-6816142 of bij een van de koorleden.
U wordt hartelijk uitgenodigd deze avond bij te wonen.
EERSTE ONTMOETINGSDAG ERO
Op zaterdag 5 april hoopt Evangelisch Reformatorisch Ontwaken een eerste openbare samenkomst te houden in het gereformeerde kerkgebouw aan de Parkstraat in Velp. De zaal is open om 10.00 uur, waarbij gelegenheid voor een kopje koffie (ƒ 1, 75) of thee (ƒ 1, 50). Aanvang 10.30 uur. Sprekers: ds. H. J. Hegger en Feike ter Velde. Thema: Laat ons onze wegen onderzoeken en doorzoeken en laat ons weerkeren tot de Heere' (Klaagl. 3 : 40).
WINDROOS-WEEKEND 'LEVEND BEWIJS'
Jezus was toen Hij op aarde rondging het levende bewijs van Gods liefde. Vandaag de dag kunnen christenen zo'n bewijs zijn wanneer ze een geloofwaardig leven leiden. Dan wordt het evangelie zichtbaar.
Het bovenstaande is de kern van het boek 'Levend bewijs' van Jim Petersen. Hij maakt aannemelijk dat zo'n levensstijl gesprekken losmaakt over de behoeften van mensen en hoe Christus daarin heeft voorzien. Je weet ongetwijfeld uit ervaring hoe moeilijk dat is. Zeker als je jongeren wilt bereiken die in hun leef-en denkwereld mijlenver van jou afstaan.
Het Jeugdevangelisatiecentrum 'De Windroos' (HGJB/IZB) houdt op vrijdagavond en zaterdag 11/12 april a.s. een weekend met als thema 'Levend bewijs'. Op dit weekend staat niet het georganiseerde evangelisatiewerk centraal, maar de vraag: hoe kun je het evangelie voorleven?
Als je 17 jaar of ouder bent, ben je welkom in Amerongen, waar het weekend wordt gehouden. Het begint op vrijdagavond en eindigt op zaterdagmiddag. De prijs is ƒ 45, - . Misschien weetje het al uit ervaring: op een Windroos-weekend steek je niet alleen veel op, ook de ontmoeting met elkaar en de open sfeer doen je wat! Voel je er wat voor, meld je dan snel aan bij 'De Windroos', Joh. van Oldenbarneveltlaan 14, 3818 HB Amersfoort, tel. 033-4622802 of bij Gert van den Bos, tel. 0318-618926.
KERKHISTORISCHE AVONDEN IN HUIZEN
In de maand april organiseert het Hervormd Gereformeerd Verenigingsverband (H.G.V.V.) te Huizen in de cyclus van drie de laatste twee kerkhistorische avonden in de Nieuwe Kerk aan de Nieuwe Kerklaan te Huizen.
Deze (woensdag)avonden zijn gepland op:
- 2 april, spreker: ds. W. van Gorsel uit Bergambacht, die een lezing zal houden n.a.v. het boek 'De Redelijke Godsdienst' van Wilhelmus a Brakel.
- 16 april, spreker: ds. Joz. A. de Koeijer uit Baam. Onderwerp: 'Het pastoraat van Spurgeon'.
Bovengenoemde lezingen staan in het teken van een nadere kennismaking met geschriften en personen uit de kerkgeschiedenis, die ook vandaag de dag nog van betekenis zijn.
De avonden beginnen om 19.45 uur en de toegang is gratis. Voor de onkosten zal een collecte worden gehouden.
STICHTING KURIA, OPEN AVOND IN NED. HERV. KERK LANGSTRAAT
D.V. maandagavond 7 april om 20.00 uur belegt de stichting Kuria een open avond in de Ned. Herv. Kerk te Langstraat (1 km voorbij Achthuizen).
De stichting Kuria heeft als doel: christelijke gastvrijheid en verzorging te bieden aan mensen die aan een ongeneeslijke ziekte lijden, en zich voorbereiden op het sterven.
De medewerkers vinden hun motivatie in de Bijbel, het Woord van God. Stichting Kuria is gevestigd aan het Valeriusplein in Amsterdam. In dit huis is verzorging van terminale patiënten mogelijk. Bewoners kunnen beschikken over een eigen kamer, waar ze een eigen 'thuissfeer' kunnen creëren. Er zijn in het huis ook kamers beschikbaar voor familie of vrienden, om te kunnen blijven slapen.
De verzorging die geboden wordt heeft een professionele basis.
Ds. J. B. ten Hove zal de avond openen. Verder zal een en ander worden verteld over het werk van 'Kuria', er is gelegenheid tot het stellen van vragen en er zal een diaserie worden vertoond.
In de pauze is er koffie en zullen er artikelen ten bate van Kuria worden verkocht. De toegang is vrij, wel is er een collecte, bestemd voor de stichting Kuria.
Iedereen is hartelijk welkom.
ORGELCONCERT IN OUDEWATER ZATERDAG 29 MAART A.S.
Op D.V. zaterdag 29 maart 1997 zal er een orgelconcert gegeven worden door organist André van Vliet, op het orgel van de Grote of St. Michaëlskerk. Noorderkerkstraat 1 te Oudewater.
Het programma bestaat uit werken van Asma, Bach, Guilmant e.a. Een speciaal stuk van het programma is 'Judex Crederis' van Boëly. Dit gaat over het laatste oordeel.
Naast deze orgelwerken is er ook ruimte voor samenzang.
Het zal een afwisselend programma zijn voor jong en oud.
Toegang ƒ 6, - ; kinderen t/m 12 jaar ƒ 3, - . Aanvang:20.00 uur. Kerk open:19.30 uur.
ZINGEN IN MIDDELBURG: PAASAPPÈL
De commissie Zingen in Middelburg organiseert samen met de Evangelisatiecommissie van de Chr. Ger. Kerk zoals al vele jaren ook dit jaar weer een paasappèl op D.V. tweede paasdag, maandag 31 maart 1997 's morgens om 10.00 uur in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Medewerking zal worden verleend door ds. L. Wüllschleger en ds. G. J. H. Vogel.
Muzikale medewerking wordt verleend door het Hervormd Kerkkoor uit Middelburg onder leiding van Richard van Soest.
Jos Vogel zal koor-en gemeentezang begeleiden. Bovendien zal de Chr. Brassband ONDA een muzikale bijdrage verzorgen onder leiding van Arjo Briggeman.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook in dit paasappèl de opstanding van de Heere Jezus te gedenken.
GETUIGEN EN VERTOLKEN
De gemeente van Jezus Christus betuigt, in getuigenis en dienst, het Evangelie in deze wereld. Daarmee staan Kerk en theologie voor de voortdurende opdracht tot vertolking. Hoe vinden wij met het oog op prediking, catechese en in de pastoraal-apostolaire ontmoeting taal die én recht doet aan de Schrift én verstaanbaar is voor mensen in een pluriforme - geseculariseerde én (nieuw-) religieuze cultuur.
Voor de (cultuur-)theologische analyse lezen we teksten van Calvijn (Institutie, boek I), Noordmans en uit nieuwe en niet-westerse theologie die weer de aansluiting zoekt bij het religieuze aanknopingspunt in de mens.
Met het oog op de vragen van de vertolking richten we ons op de analyse van bijv. videobeelden, literaire teksten.
Tenslotte oefenen wij e.e.a. vanuit de analyse eigen materiaal (preek of pastoraal verbatim).
Leiding: dr. J. J. Visser, rector Hendrik Kraemer Instituut en drs. H. de Leede, lid van het rectorium Theologisch Seminarium.
Data:16-20 juni 1997. Kosten: 315, - . Plaats: Hervormd Theologisch Seminarium Hydepark, Doorn.
Het was op woensdag 19 februari jl. een verheugende zaak dat ruim achthonderd mensen de Domkerk in Utrecht vulden om daar de officiële overhandiging bij te wonen van het eerste deel van de encyclopedie 'Het historische Orgel in Nederiand' aan Z.K.H. Prins Claus. Het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst heeft zich tot taak gesteld in twaalf delen al de historische orgels van ons land te beschrijven compleet met van elk orgel een schitterende foto in kleur.
Geen enkel ander land kan bogen op zo een hoge dichtheid van belangwekkende historische instrumenten. In het licht van deze gegevens mag gesteld worden dat het bestand aan historische orgels in Nederland een uniek cultuurgoed vormt. Tegelijk moet worden vastgesteld dat door de toenemende secularisatie, het gestaag afnemend kerkbezoek, de sluiting van muziekscholen en conservatoria, het historische orgel steeds meer in de periferie van de publieke belangstelling belandt. Het teruglopen van deze interesse geeft reden tot ernstige bezorgdheid over het lot van het Nederlandse orgel. De Stichting tot behoud van het Nederlandse Orgel, Postbus 105, 8080 AC Elburg (hier kunt u al de gewenste inlichtingen opvragen) beijvert zich al jaren om het historische Nederlandse orgel te helpen behouden. De Stichting Nationaal Instituut voor de Orgelkunst heeft zich ten doel gesteld het algemeen cultureel belang, de interesse voor de Nederlandse Orgelkunst in de breedste zin des woords te bevorderen. Dit instituut wil zich in eerste instantie volledig toeleggen op het uitgeven van een encyclopedie, die zal verschijnen onder de titel 'Het Historische Orgel in Nederland' en daarvan is nu het eerste deel verschenen. Het is een schitterend boek geworden dat geheel aan de verwachtingen heeft voldaan en waarmee een eerste aanzet is gegeven voor een grootse uitgave voor nu en in de toekomst, want op deze wijze wordt ook de uitgebreide orgelgeschiedenis van ons land voor de toekomst op verantwoorde wijze vastgelegd. Van elk orgel worden de historische en technische gegevens zo volledig mogelijk beschreven en dan komt men zeer verrassende gegevens tegen. Samen met recente afbeeldingen in kleur van het orgelfront, gemaakt door een team van professionele fotografen, wordt deze encyclopedie een uniek kijkboek voor de orgelliefhebber en een belangrijke bron van studie voor elke geïnteresserde. Hier wordt de orgelliefhebber iets buitengewoon moois aangeboden waarover ik nog uitgebreid zou kunnen verhalen, maar ik zou u alleen willen aanraden metéén de uitgebreide folder over deze zeer bijzondere monumentale uitgave aan te vragen bij voormeld Instituut voor de Orgelkunst, Postbus 10854, 1001 EW Amsterdam.
Het is voorts de opzet dat deze encyclopedie wordt vergezeld van een viertal CD's waarop een aantal orgels uit bepaalde stijlperioden wordt opgenomen. Men beweert wel eens dat de belangstelling voor het orgel terugloopt. Zelf geloof ik daar niet in. Wanneer ik zie wat er alle maal op orgelgebied wordt georganiseerd en uitgegeven, dan bloeit de orgelcultuur als nooit tevoren. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de Domkerk in Utrecht stampvol zat alleen al ter gelegenheid van het verschijnen van deel 1 van de encyclopedie 'Het historische Orgel in Nederland'.
Blijft de muziekwereld nooit uitgestudeerd op Bach, evenmin raakt men ooit uitgestudeerd op de psalmen. Met regelmaat verschijnt er dan ook een cd waarop aandacht wordt besteed aan een onderdeel van deze bron van de meest voortreffelijke liederen. Zo verscheen er nu een cd waarop organist Henny Heikens op het orgel van de Oude Kerk te Rijswijk (1786), Sytse Buwalda (counter-tenor) en Wilma van der Wardt (gamba/cello) een groot aantal psalmbewerkingen uitvoeren van componisten uit de 18e eeuw, waarvan ik u er enkele wil noemen: Konrad Friedrich Hurlebusch (1695-1765), Quirinus Gerbrandt van Blankenburg (1654-1740), Christian Friedrich Ruppe (1753-1826) en Jacob Potholt, de blinde componist die in 1760 werd benoemd tot organist van de Oude Kerk te Amsterdam. We krijgen hier een cd aangereikt waarop op muzikale wijze uiting wordt gegeven aan hetgeen ons is overgeleverd aan psalmbewerkingen uit een tijd waarin de Nederlandse bijdrage aan de orgelliteratuur zich voornamelijk heeft beperkt tot muziek bij de 150 psalmen. Tal van koraalbundels verschenen in die tijd en het is heel boeiend om daarvan middels deze cd kennis te nemen.
De musici hebben zich overigens voortreffelijk van hun taak gekweten en hebben een cd volgespeeld met muziek die ons zeer aanspreekt, waarbij als intermezzo enkele eigen psalmbewerkingen zijn opgenomen. Het bijgesloten tekstboekje is zeer informatief en maakte dat deze cd ons zeer heeft aangesproken en ik kan deze uitgave derhalve bijzonder in uw aandacht aanbevelen. Een VLS Records uitgave die u in elke goede cd-zaak kunt bestellen en anders bij het bureau van de Gemeenschappelijke Orgelstichtingen, Postbus 105, 8080 AC Elburg
Elburg Maarten Seijbel
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1997
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1997
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's