Kerk, School, Vereeniging.
NED. HERV. KERK.
Beroepen te Rhenen B J C Rijnders te Doornspijk; te Akersloot K F Proost, cand. te Leiden; te Arnhem N A Becht te Loosduinen; te Kleverskerke N Padt, cand. te Amsterdam ; te Ezinge F H Koster te Zalt-Bommel; te Hendrik-Ido-Ambacht J C C Trillaard te Aalburg.
Aangenomen naar Schoonhoven D Boonstra te Montfoort; naar Wissekerke J F Th v d Linde te Burgh; naar Nieuw-Buinen Joh Beks te Hoogersmilde; naar Waterlandkerkje J van Beek cand. te Zegwaart; naar Oud-Vossemeer F van Asch cand. te Drongelen.
Bedankt voor Sijbekarspel K F Proost cand. te Leiden; voor Kamperveen J H Koster te Wijckel.
GEREF. KERKEN.
Beroepen te Oude en Nieuwe Bildtzijl W L Korfker te Jutrijp; te Luttten a/d Dedemsvaart A Scheele te Veere; te Schiermonnikoog en te Wons H Hasper cand. te Amsterdam; te Wirdum H Hangelbroek te Borger.
Aangenomen naar Bunschoten H A Munnikte Feijnaart.
Bedankt voor Loppersum B J Lambers te Avereest; voor IJlst R M Westerink te Voorburg; voor Zalt-Bommel H Haspers te Garrelsweer; voor Gameren G H de Jonge te Scharnegoutum; voor Knijpe G M van Rennes te Dussen.
CHR. GEREF. KERK.
Beroepen te Urk J de Bruin te Zwolle; te Rotterdam M de Boer te Dordrecht.
— De vorige week hadden alom in den lande de klassikale vergaderingen plaats der Ned. Herv. Kerk. Onder de punten van behandeling traden vooral twee zaken op den voorgrond nl. het voorstel der Synode om ook aan vrouwelijke lidmaten en bedeelden stemrecht te verleenen en het voorstel van Ds. van Gheel Gildemeester in zake der benoeming van Dr. Noordtzij tot opvolger van Prof. Valeton. Het voorstel tot het verleenen van kiesrecht aan vrouwen werd over 't algemeen minder gunstig ontvangen. Voor stemrecht aan bedeelden werd meer gevoeld. De motie in zake Dr. Noordtzij kon slechts in betrekkelijk weinig Classes een meerderheid verwerven. De meerderheid onzer Kerk heeft alzoo getoond dat zij gelukkig nog niet staat ouder den invloed van enkele kerkistische heethoofden.
— De Kloosterkerk. De Haagsche briefschrijver van De Rotterdammer weet thans mede te deelen, dat de Kloosterkerk te Den Haag behouden blijft.
— Dr. W. A. Bronsveld. Onder vele bewijzen van belangstelling heeft gisteren Dr. A. W. Bronsveld den dag herdacht, waarop hij voor vijftig jaren magna cum laude promoveerde tot doctor in de theologie. Reeds des morgens gewerden hem in de classicale vergadering bij monde van Ds. Quast de gelukwenschen met dit heugelijk feit, alsmede met zijn vijfentwintigjarig scribaat. In den loop van den dag mocht de jubilaris daarna nog van onderscheidene kanten, zoo door persoonlijke bezoeken, als door schriftelijke felicitaties, bewijzen van sympathie en erkentelijkheid ontvangen. Ook werden hem van verschillende zijden bloemen toegezonden.
In den namiddag maakte nog een deputatie uit den kerkeraad haar opwachting te zijnen huize, terwijl de jubilaris daar ook nog mocht ontvangen de hoogleeraren A. A. Nijland en C. Eijkman, respectievelijk rector-magnificus en secretaris van den academischen Senaat, die door hun persoonlijk bezoek namens den Senaat van hun belangstelling blijk gaven.
-Naar aan De Ned. gemeld wordt, zal de Synode van de Fransche Geref. Kerken eèn protest-motie aannemen tegen de lage , en lasterlijke artikelen in Fransche Roomsche bladen naar aanleiding van de kranslegging door H. M. Koningin Wilhèlmina bij het monument-De Coligny.
— Vrijdag 5 Juli wordt te Utrecht in het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen de Algemeene Vergadering gehouden van de Nederlandsche Vereeniging tegen de prostitutie, voorafgegaan door eene vergadering van het Hoofdbestuur. Behalve de gewone punten van behandeling vermeldt de agenda o. a.: Definitieve benoeming van den Voorzitter, voorstellen betreffende een nieuw orgaan voor de Vereeniging en Bespreking van de nieuwe Zedelijkswet en de voorloopige resultaten. Op 't oogenblik is Jhr. Mr. O. Q. van Swinderen Voorzitter en de heer G. Velthuyzen 1ste secretaris van het Hoofdbestuur der Vereeniging.
— De zesde Zendingsdag van den «Gereformeerden Zendingsbond« zal D.V. weder gehouden worden op Donderdag 1 Augustus in het Rijsenburgsche Bosch bij Driebergen.
Sprekers zijn: Ds. B Batelaan te Ouderkerk a.d. IJsel, Ds. G. H. Beekenkamp te Delft, Ds. K. P. Datema te Muiden, Ds. S. van Dorp te Bodegraven, Ds. J. Goslinga te Utrecht, Ds. M. van Grieken te Delft, Ds. J. J. van Ingen te Woubrugge, Dr. J. D. de Lind van Wijngaarden te Putten, de Zendelingkweekeling A. A. van de Loosdrecht te Rotterdam en Ds. J. M. P. H. Schippers, te Ede.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juli 1912
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's