Kerk, School, Vereenigin.
NED. HERV. KERK.
Beroepen te Weisrijp G. van Wolfswinkel te IJlst; te Hei-en Boeicop J. J. van Baarsel, cand. te Naaldwijk; te Jutphaas (toez.) B. J. van Heiningen te Bussum; te Brakel H. Doornveld te Oudewater; te Nieuw-Buinen F. W. G. Verheul te Jukwerd; te Kolhorn P. G. Dijkema, cand. te Beerta; te Krewerd J. Meuter te Heveskes.
Aangenomen naar Meliskerke P. Liemelink te Hoogeloon; naar Dorkwerd (toez.) G. A. Bruins te Sebaldeburen.
Bedankt voor Oud-Beierland en Noorden F. Kyftenbelt te Ter Aa; voor Loon-op-Zand J. de Bruin te Veenendaal.
GEREF. KERKEN.
Tweetal en J. op 't Holt te Bolsward. te Ter-Apel A. de Boer te Grijpskerk
Beroepen te Kamerik J. Ozinga te Weerdingerveen.
Bedankt voor Pietersburen J. S. Schaafsma te Emmer-Compascuum.
- Kerkelijke statistiek. Wanneer van de bevolking van Nederland percentsgewijze moet worden opgegeven, hoeveel van de inwoners van ons vaderland tot ieder kerkgenootschap {of tot geen kerkgenootschap) behooren, dan krijgt men de volgende statistiek:
Op de 100 ingezetenen zijn :
Ned.Herv. R.Kath. Geref. Israel, Overige gezindte zonder gezindte
1849 54-57 38-15 — 1-92 — 5-46 —
1859.... 54-94 37-14 — 1-93 — 5-99 —
1869 54.67 36.53 — 1.90 — 6.90 —
1879 54.30 35.86 — 2.04 7.29 0.31
1889 48.65 35.39 4.01 2.15 8.32 1.48
1899..: . 48.41 35.07 7.08 2.04 5.14 • 2.23
1909 44.18 35.02 8.42 1.81 5.60 4.97
— Te 's-Gravenhage is opgericht eene nieuwe kerkelijke kiesvereeniging onder den naam: Ned. Herv. (Geref.) Kiesvereeniging »Waarheid en Recht«. Het Bestuur, dat zich als voorloopig bestuur wenscht beschouwd te zien, is samengesteld als volgt: L.G. Bruijn, Voorzitter; A. Breevaart, 2e Voorz.; A. J. Heemskerk, Secretaris, Van Miereveltst'raat 70; D. Gouweloos, ze Secretaris; P. A. Niehoff, Penningm.
— Ds. R. J. W. Rudolph, predikant bij de Geref. Kerk te Leiden, deelde Dinsdagavond aan den Kerkeraad mede, dat hij een benoeming had ontvangen als geestelijk verzorger aan de te stichten inrichting voor verwaarloosden en voogdijkinderen, tusschen Amersfoort en Barneveld. (St.)
_ Schoolraad. De Agenda voor de 22e algemeene vergadering van den Schoolraad, te houden op Woensdag 10 April, des voormiddags 10 uur, in het Gebouw voor K. en W., te Utrecht, bevat o.m. een voorstel van het Schoolbestuur te Spui bij Terneuzen.
Het schoolbestuur wenscht behandeld te zien de vraag, of de tijd niet dringend eischt de algemeene en géheele gelijkstelling van het Bijzonder met het Openbaar onderwijs.
_ De Vereeniging tot Evangelisatie te Hoorn verzond een net uitgevoerd en geïllustreerd boekje, waarin aan alle belangstellenden in den arbeid van Gods Koninkrijk te Hoorn wordt medegedeeld, dat de Ver. in April a.s. haar 50-jarig bestaan feestelijk hoopt te herdenken. Twee wenschen worden daarin kenbaar gemaakt, bij wijze van een verlanglijstje dat door een feestvierende wordt gegeven: een nieuw gebouw voor de Christelijke School en bevrijding van de hypotheek à f 1700, die op het Evangelisatiegebouw rust. Voor het eerste doel is f8000 benoodigd. Hartelijk hopen we dat de Ver. op haar gouden feest in 't bezit kome van een nieuw schoolgebouw. Dat is inderdaad iets dat bijna geen uitstel lijden kan.
— AMEIDE. Het Bestuur der Christelijke school alhier besloot over te gaan tot den bouw van een 5de lokaal, daar het aantal leerlingen voortdurend toeneemt. Is dit aangenaam voor het Bestuur, het is zeer zeker ook te beschouwen als een kroon op den ijver van het hoofd der school, den heer L. Blok.
— Het Ermelosch Zendingsblad bevat behalve allerlei berichten van het uitgebreide veld der zending een beschouwing over »onze zendingsmethode« van Ds. M. Mooy. Daaraan ontleenen we 't volgende:
De groote Zendingsman Paulus heeft anders gewerkt, dan de zendelingen nu. Hij ging van stad tot stad, van volk tot volk. Op zijn hoogst bleef hij twee jaren op eene plaats. Jezus zeide tot Zijne discipelen: In wat stad zij u niet ontvangen, schudt het stof van uw voeten en ga verder. Is het nu naar de bedoeling van den Heer, waar Hij wil, dat aan alle volken het Evangelie gepredikt wordt tot eene getuigenis, dat op enkele uitzonderingen na, de zendelingen op één plaats in een klein gedeelte van de groote wereld blijven zitten ? De ruim 10.000 zendelingen die uitgegaan zijn of die nu nog werken, beslaan toch maar een klein gedeelte van de wereld. Niet allen kunnen zendelingen zijn zooals Paulus was, er zullen er hier en daar moeten gestationneerd blijven, maar wat komt men langzaam verder, terwijl er nog zoovele millioenen zijn, die nog nimmer bereikt werden.. De taalmoeielijkheden zijn nu ook grooter dan in Paulus' tijd, toen men of Latijn óf Grieksch verstond, maar dit heft de vraag niet op : werken wij wel goed ?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1912
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1912
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's