Ingezonden.
Geachte Redactie!
Onlangs vernam ik uit uw blad, dat Ds. L. van S. in de war was met die »bonden.« 't Was wel opmerkelijk, dat hij juist met »Ger. Zendingsbond« en den »Ger. bond. tot verdediging« enz. niet op de hoogte was. Niet Protestantenbond, Bond van eenheid onder predikanten, die 't lang niet met elkaar eens zijn, Ned. Jongelingsverbond e. d. hadden hem, inzake »Bonden« van de wijs gebracht, doch juist die bonden onder de Gereformeerden, die niet alleen de Confessie, doch ook den Heid. Cath. en de Leerregels, als nadere verklaring op sommige punten, aanvaarden.
Gereformeerden hebben wel eens eerder menschen in de war gemaakt. Maar was die Alphensche dokter, die over de ontvangen gelden met aangegeven bestemming schreef en kennis gaf, dat hij die twee gulden maar gehouden had voor de zaak, waarvoor eigenlijk gecollecteerd werd, nog niet meer in de war?
Ik wou wel uw oordeel vernemen, omdat 't mij voorkomt, dat het hier een algemeen geval geldt, 't Komt in alle gemeenten telkens voor, dat er giften inkomen in collectezak voor armen en kerk met aangegeven bestemming. Is het wel eerlijk om dan die giften maar te houden? Er kwam onlangs ergens een gift in voor de Christelijke School, doch in de gewone collecte voor de armen. Mocht toen die Kerkeraad maar zeggen : O! dat is voor onze armen, want wij collecteerden niet voor de School? Dat zou menigeen de goede gelegenheid benemen, om, was het in zijn hart, voor een bizonder doel iets te geven, waarvoor in die beurt niet werd rondgegaan. Zoo'n gever weet soms 't adres niet voor Zending in Egypte, of Martha-Stichting in Alphen, doch vertrouwt, dat de Kerkeraad de gift wel ter bestemder plaats zal brengen.
Mag dat nu niet meer in Alphen en moet dan zoo'n mensch voortaan zijn gift maar houden, totdat hij niet meer met blijmoedigheid haar op 't altaar kan leggen en hij het »ingehouden« geld in den zak loopt? In Alphen kunnen de Kerkvoogden en Kerkeraad bekend maken: wij ontvangen géene gelden om die per Christelijke liefdedienst aan 't adres te doen komen; wat in de collecte komt, is voor de zaak, waarvoor gecollecleerd wordt en op aangegeven bestemming letten we niet. Dat hebben ze daar dan ook denkelijk gedaan en dan kon het er zoo even bij door, al was het niet goed, omdat iemand later met die afwijking van wat aan alle plaatsen geschiedt, onbekend kon zijn.
Maar hebnen ze dat niet gedaan, is het dan niet onttrekken van geld aan eene aangegeven bestemming? 't Kan in Alphen meer voorgekomen zijn; doch ik wensch vurig, dat nergens een Kerkeraad of Kerkvoogdij dit voorbeeld zal volgen. Indien het, naar geestelijken maatstaf, onder het vervreemden van geld te rekenen zou zijn (ik vraag uw opinie), was het zeker zeer af te keuren; ook, voor zooverre er misbruik van vertrouwen plaats heeft in zoo'n geval, hoogelijk te laken.
De zaak is gering daar in Alphen met die Kerkvoogden, hoewel ze ook daar voorzichtig hebben te zijn en niet te gemakkelijk van opvatting met 't oog op het beginsel waarover ik inlichting vraag; maar als het recht is om te zeggen: kip ik heb je, dan kon straks iemand, die geen dokter is, ook wel zeggen: die 100 gulden is in de armencollecte, met aangegeven bestemming voor Rijnstroom (weezen), maar wij houden ze; vooral als 't geldt eene zaak, waartegenover de heeren minder sympathiek stonden.
Zouden die twee vrienden in A. niet eens een advocaat kunnen raadplegen?
Hoogachtend,
Uw dw.,
J. S.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juni 1911
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juni 1911
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's