Jeruzalem of Babylon - pagina 84
6. Wordt het verbond Gods altijd wezenlijk bediend ? Ja, in elke Doop spreekt God menens. Nee, soms wordt het verbond Gods slechts naar zijn verschijning bediend (dus: niet-echt). 7. Maar hoe is dan te verklaren het feit, dat er ware en niet-ware kinderen des Verbonds zijn ? Dat verschil komt niet voort uit een Dat verschil komt voort uit een ververschil in Doop, m a a r ten eerste uit schillende bediening van de doop. de begiftiging met het geloof met als Soms wordt de doop echt bediend, een gevolg een verschil in reactie op de andere keer doet God alsof (onechte doop. De één aanvaardt zijn doop, de doop, schijndoop). ander verwerpt die. (Zie hier D. Leerr. Hfst. I in zijn geheel). 8. Waar ligt dus de onwaarachtigheid ? De leugen ligt eigenlijk in de bedieDe onwaarachtigheid ligt bij hen die ning des Verbonds. wel in de Doop Gods beloften ontvanDe ene keer is de Doop een echte hangen, maar „liegen" = geen vruchten deling, de andere keer een valse hanvan geloof en bekering voortbrengen. delng. De leugen ligt dus in de bondsbreker. De onwaarachtigheid ligt in de Verbondsgod. Opm. Zo kras heeft men dit natuurlijk nooit gezegd. Maar wie in dit systeem de lijnen consequent doortrekt, moet hier uitkomen. 9. Kan iemand zekerheid verkrijgen omtrent zijn verkiezing ? Eigenlijk nooit. Een mens is pas zeker, Ja. Ieder, die de roeping Gods, zoals als hij weet wat God gedacht heeft. die tot h e m komt door het Evangelie, Wij zoeken eigenlijk niet een Schrifgelooft, heeft in die roeping zijn vertuurlijke, maar een absoluut-eeuwige kiezing gehoord. — wijl Goddelijke — zekerheid (welke De zekerheid is dus een Schriftuurlijke zekerheid God aan niemand meedeelt. zekerheid = een zekerheid, die rust Zij kunnen hoogstens een speculatieve op datgene wat God gezegd heeft. zekerheid verkrijgen, L.) 10. Is God betrouwbaar ? God is absoluut betrouwbaar, want juist wie gelovig aanvaardt wat Hij gezegd heeft (in Zijn Woord, bij de Doop) heeft houvast gekregen aan Gods gedachten des vredes over hem.
God is inzoverre betrouwbaar als wat Hij gezegd heeft in overeenstemming is met wat Hij gedacht heeft. God spreekt echter ook wel eens anders dan Hij denkt (bijv. bij een niet-volle doop).
11. Hoe uit zich die zekerheid in het leven ? De (nooit-te-verkrijgen, alleen-te-beDe Schriftuurlijke zekerheid uit zich geren, L.) eeuwige zekerheid uit zich aldus: „Ik hoop op Uw heil. Gij zijt aldus: Ik „hoop" (misschien heb ik een mijn hoop". kans) dat ik het echte geloof mag hebben, dan zijt Gij mijn Hoop. 12. Ein bij het sterven ? Op Uw zaligheid wacht ik, o Heere ! Voorts is mij weggelegd de kroon der overwinning.
Ik ga heen „in de hope" des eeuwigen levens ( = misschien heb ik een kans op het eeuwige leven).
13. Hoe wordt u zeker van u w verkiezing en volharding ? Al gelovende worden wij zeker van Al veronderstellende en concluderende over wat God gedacht heeft in Zijn onze roeping en verkiezng en volharRaad, trachten we zekerheid te verding. krijgen omtrent onze verkiezing. 78
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1951
Vrijmakingsbrochures | 175 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1951
Vrijmakingsbrochures | 175 Pagina's