Een eenzame rustplaats in De Dellen
Ten overstaan van notaris van Meurs in Heerde werd op 27 juli 1816 het "Heerder Daal" publiek verkocht. Deze verkoop geschiedde in opdracht van de bekende generaal Daendels uit Hattem, die een vurig patriot was in de Franse tijd. De verkoop had plaats in verschillende percelen, want de generaal had in die omgeving heel wat bezit aan bos- en heidegrond met diverse opstallen. Een van de percelen werd gekocht door de heren Engelenburg en Sabloniëre. Na overlijden verkopen de erven Engelenburg het landgoed in 1851 aan de bekende C.D.H. Buys Ballot, de grondlegger van het KNMI.
Kijker
De heer Buys Ballot liet op zijn landgoed onder andere een woonhuis en een koepel bouwen, daar hij het huis in de zomermaanden als tweede woning betrok. Er is dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon. In de koepel, die op korte afstand van het huis stond, had hij onder meer een kijker waarmee hij de hemellichamen bestudeerde. Ook bij afwezigheid van de familie bleef de kijker gewoon in de koepel staan! Dat kon toen nog op het platteland van de Vale Ouwe. Na het overlijden van C.D.H. Buys Ballot in 1890, erft zijn oudste zoon mr. CS. Buys Ballot het landgoed "De Dellen". Hij is griffier van de rechtbank in Batavia geweest. Zijn leven lang is hij vrijgezel gebleven, misschien mede door zijn ietwat apart karakter? Toch was hij wel gezien bij de mensen, want de volksmond had het altijd over meneer Kees, als hij werd bedoeld. Ook hij kwam, net als zijn vader, elke zomer enige tijd naar "De Dellen" en was er zo aan verknocht, dat hij er ook zijn laatste rustplaats wilde hebben.
Grafsteen
Aan zijn wil is voldaan, want aan de rand van een heideveldje, midden in de bossen, is meneer Kees ter aarde besteld. Op de grote steen die zijn graf dekt staat: Mr. Cornelis Sebastiaan Buys Ballot. Daaronder zijn wapen met de spreuk: Le sage espère en Dieu Daaronder: Landheer van de Dellen 1890-1928 Geb. te Utrecht 22 nov. 1850 Overl. Den Haag 13 juli 1928 De vertaling van de spreuk is: De verstandige hoopt op God. Deze steen is er nog steeds.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 1994
Terdege | 68 Pagina's