Veluwse kinderen de grote stad in
Terwijl de bus zijn weg zoekt naar Rotterdam, kijken zeventig kinderen uit Kootwijkerbroek hun ogen uit. De leerlingen van de Rehobothschool bezoeken hun leeftijdsgenoten op de Petrus Datheenschool in de stad aan de Maas.
Jort (11) heeft veel zin om naar Rotterdam te gaan, vertelt hij in de bus. „Ik vind het gezellig. Het is het daar vast en zeker anders dan in Kootwijkerbroek. Ik denk dat het er drukker is dan bij ons in het dorp.”
De Veluwse kinderen, meesters en juffen maken de reis omdat hun school is gefuseerd met de Petrus Datheenschool in Rotterdam, legt meester Jan Westeneng uit. „Anders had de school in Rotterdam moeten sluiten, want er zijn te weinig leerlingen.” Maar de meesters, juffen en leerlingen merken niet veel van de fusie, zegt Westeneng. „Terwijl ik het als een mooie kans zie om contact te leggen met de mensen in Rotterdam.” Dus stelde hij voor om met de twee groepen acht af te spreken. „De directeur van Rotterdam was gelijk enthousiast.”
Terwijl de bus over de snelweg A12 rijdt, discussiëren de kinderen over hoe Rotterdam eruitziet. „Ik denk dat er veel oude gebouwen zijn”, zegt Jort. Verderop beweert iemand dat de havens van Rotterdam even groot zijn „als Barneveld en Kootwijkerbroek bij elkaar.”
De ontvangst bij de Petrus Datheenschool is hartelijk. De kinderen hebben een erehaag gemaakt met bogen waar de leerlingen, meesters en juffen uit Kootwijkerbroek onderdoor lopen.
„Wij willen jullie iets van onze stad laten zien”, zegt juf Marianne Boonzaaijer. „Het programma van deze dag is leerzaam voor ons allemaal.”
Tijd voor een speurtocht door Rotterdam-Zuid. De kinderen moeten getallen opzoeken, zoals huisnummers en fietsroutes. Doordat de groepen die er zijn dicht op elkaar lopen, is het niet moeilijk de antwoorden te vinden. Zelfs als de kinderen fluisteren, kunnen anderen de oplossing nog horen. Als de ene groep te dicht bij de andere komt, roept een van de begeleiders: „Ho!” Maar het helpt weinig.
In de hervormde Maranathakerk wacht een Turkse pizza op de kinderen. Daarom lopen ze snel. Hoe vlugger, hoe eerder bij het middageten.
Na het eten blijven de kinderen zitten. Margreet Isendoorn vertelt over de voedselbank, waar ze zich tot voor kort voor inzette. De voedselbank deelt in de kerk eten uit aan buurtbewoners. „Wie een pakket wil, moet zich inschrijven”, vertelt Isendoorn. „Wij hebben een lijst met namen en wie daar niet op staat, krijgt geen eten. Pas kwam een man die zich niet had opgegeven. Toen hij niets kreeg, werd hij boos. Hij gooide met een blik soep. „Ik kom zondag tijdens de dienst terug!” riep hij. Maar dat viel mee.”
De leerlingen uit Kootwijkerbroek hebben wat meegenomen voor de voedselbank. In de kerkhal staan kratten vol bonen, rijst en eieren.
De Rotterdamse Rintse (12) geniet van alle activiteiten. „Vooral de speurtocht vond ik goed verzonnen.” Dat er veel kinderen zouden komen, wist Rintse wel, maar dat het er zó veel zouden zijn, dat had hij niet verwacht. „Het zijn er wel zeventig; bijna evenveel als bij ons op de hele school zitten.”
Het enthousiasme van de kinderen is „super”, vindt juf Boonzaaijer, die met meester Westeneng de dag organiseerde. „Het was veel werk, maar het was zo’n succes dat het niet uitmaakt.”
Emma en Noor (12) kijken in de bus terug op een mooie dag. „Het leukst van alles vond ik het eten van de Turkse pizza”, zegt Emma. Noor vond het in Rotterdam „veel drukker dan ik had verwacht.” Emma sprak een meisje dat net als zij op paardrijden zit. „Het was vandaag leerzaam en gezellig”, vat Noor samen.
„Rotterdam is veel drukker dan ik dacht” Noor, leerling Rehobothschool Kootwijkerbroek
Verschillen en overeenkomsten
Er zijn veel verschillen tussen Rotterdam en Kootwijkerbroek. Als de bus ’s ochtends uit Kootwijkerbroek wegrijdt, is het er rustig. In Rotterdam rijden veel auto’s en moeten de kinderen de hele tijd goed uitkijken met oversteken.
In Rotterdam wonen zo’n 3000 mensen per vierkante kilometer, in Kootwijkerbroek zijn dat er ongeveer 200, zegt juf Boonzaaijer.
Maar, zegt directeur H. Schipper van de Petrus Datheenschool: „Op onze scholen is één ding hetzelfde. Gods Woord gaat open.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 mei 2022
Reformatorisch Dagblad | 60 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 mei 2022
Reformatorisch Dagblad | 60 Pagina's