Halloween is een duister feest
Pompoenen, donker ‘versierde’ huizen, nepspinnenwebben. Op 31 oktober, Hervormingsdag, vieren mensen wereldwijd Halloween. Bij dit duistere feest hoor je zover mogelijk vandaan te blijven. Maar wat is Halloween eigenlijk? Waar komt het vandaan? En hoe moet je naar dit feest kijken?
Wat je over Halloween moet weten
Halloween is een oud Keltisch feest dat plaatsvindt op 31 oktober. Volgens de kalender van de Kelten, een heidens volk dat aan het begin van de jaartelling verspreid over Europa woonde, was dit oudejaarsavond. Ze dankten de goden voor de oogst van het afgelopen jaar en stonden stil bij het nieuwe jaar dat voor de deur stond. Op 1 november, hun nieuwjaarsdag, vierden ze de feestdag Allerheiligen. Toen heette het feest nog Samhain.
De gebruiken op het oudejaarsfeest van de Kelten vermengden zich later met die van de rooms-katholieken en de Romeinen. Toen ging het feest All Hallows Eve heten, dat Allerheiligenavond betekent. De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve. De Kelten geloofden dat op oudejaarsdag de geesten van alle overleden mensen van het afgelopen jaar terug naar de aarde kwamen. Het volk was bang dat die geesten in mensen zouden gaan wonen. Daarom zetten ze enge dodenmaskers op om de geesten af te schrikken en weg te jagen. Ook vereerden ze de overledenen.
Wie vieren Halloween?
Halloween wordt vooral in Ierland, Groot-Brittannië, Amerika en Canada gevierd. De laatste jaren wordt het in andere landen, zoals Nederland, ook steeds populairder.
Hoe wordt Halloween gevierd?
In Nederland wordt Halloween vooral gezien als een kinderfeest. Kinderen gaan verkleed in griezelige kostuums langs de deuren om snoep te vragen. Zo’n ‘bedelactie’ wordt een ”trick-or-treat”-tocht genoemd. Degene bij wie de kinderen aanbellen, kan kiezen: ”trick” (plagerij of betovering) of ”treat” (iets lekkers geven). Als de kinderen dus geen snoep krijgen, halen ze een grap uit met degene die geen snoep wil geven.
Deze gewoonte komt waarschijnlijk bij de rooms-katholieke feestdag Allerzielen vandaan. Mensen gingen die dag, op 2 november, langs de deuren om te bedelen om brood. Voor elk brood dat ze kregen, zouden ze een gebed opzeggen voor een overleden familielid van de schenker van het brood. Door dat gebed zou de overledene sneller van het vagevuur in de hemel terechtkomen.
Volwassenen vieren Halloween door hun huis en tuin zo eng mogelijk te ‘versieren’. Met spinnenwebben, oranje pompoenen met een gezichtje erin en afbeeldingen van spoken en geesten bijvoorbeeld. In de winkel kun je maskers, nepbloed, griezelkostuums, naamaakskeletten, zogenaamde bloederige hakmessen en nepvleermuizen kopen. Verschillende pretparken, winkelstraten en restaurants zijn griezelig versierd.
Hoe zit dat met de oranje pompoen?
De oranje pompoen is misschien wel het bekendste voorwerp dat je rond Halloween ziet opduiken. Uitgehold en met een eng gezicht erin gesneden. In die pompoen kan een lichtje branden, waardoor hij eruitziet als een lantaarn.
Maar wat heeft Halloween met een pompoen te maken? Daar bestaan verschillende verhalen over. Het bekendste gaat over Jack. Het verhaal gaat dat hij de duivel te slim af wilde zijn door hem in een boom te jagen en vervolgens een kruisteken in de stam van de boom te krassen. Zodat de duivel er niet meer uit kon. Hij bevrijdde de duivel toen deze hem beloofde hem nooit in de hel toe te laten. Toen Jack overleed, mocht hij niet naar de hemel, omdat hij te veel zonden had gedaan. Maar in de hel kwam hij ook niet. Daarom bleef hij op aarde, holde een pompoen uit en stopte daar het brandende kooltje in dat de duivel vanuit de hel naar hem gegooid had. Jack bleef altijd rondzwerven op aarde.
Dit verhaal is natuurlijk niet echt gebeurd, maar toch is de oranje pompoen het bekendste symbool van Halloween geworden.
Waarom je ver bij Halloween vandaan moet blijven
Halloween is een heidens feest, waarbij geweld als heel normaal gezien wordt. Denk maar aan al het nepbloed en de nagemaakte afgehakte handen en andere neplichaamsdelen die in de winkel te koop zijn. Dat is niet Bijbels. De Heere vertelt ons juist dat we onze naaste moeten liefhebben.
Verder zie je met Halloween veel verwijzingen naar de dood. Skeletten bijvoorbeeld, of doodshoofden. Op die manier wordt er gespot met de dood, terwijl dat juist een ernstige zaak is. Sommige mensen gaan zelfs zover dat ze contact proberen te maken met de geesten vanoverleden mensen. Daarmee hangt samen dat men speelt met de duivel, kwade machten en het rijk van de duisternis. Dat is niet iets om luchtig mee om te gaan, maar juist om ver bij vandaan te blijven.
Misschien heb je het woord occultisme weleens gehoord. Occult betekent: bovennatuurlijk, geheim. Mensen die zich bezighouden met occulte dingen kunnen in contact staan met demonen, en sommigen van hen aanbidden de duivel. Dat is levensgevaarlijk. De Heere heeft de dood en de duivel overwonnen, maar de duivel is nog machtig. Houd je daarom nooit met occulte dingen bezig. Griezelen met Halloween is niet zo onschuldig als het wordt voorgesteld.
Wat je óók met een pompoen kunt doen
Mensen die Halloween vieren, hollen pompoenen uit en snijden er een griezelig gezicht in. In plaats daarvan kun je ook leuke dingen met een pompoen doen. Een paar ideeën.
- Hol een pompoen uit en maak er een herfststukje in. Hoe ga je te werk? Snijd de bovenkant van de pompoen af. Hol de onderkant van de pompoen uit. Vul de pompoen met steekschuim. Verzamel bladeren, eikels, kastanjes en dennenappels en prik die (eventueel met een prikker) in het steekschuim. Je kunt de bovenkant van de pompoen als deksel gebruiken, maar dat hoeft niet. Voila! Je pompoenstukje is klaar om op de tuintafel te staan.
- Kook iets lekkers. Wist je dat pompoenen erg lekker zijn? Je kunt er bijvoorbeeld soep van maken. Kijk op pompoensoep.info voor leuke recepten.
- Zoek wat gekleurde pompoenen uit en leg ze –zonder uitgesneden gezicht natuurlijk– op een mooi plekje in de tuin. lWist je dat ook pompoenpitten erg lekker zijn? Je kunt ze op je brood doen, met een beetje boter, door de salade, of door pompoensoep. Maar je moet ze wel eerst drogen. Hoe je dat doet? Leg de pitten op een keukenhanddoek en laat ze één tot twee dagen drogen. Maak ze daarna schoon. Als je geen twee dagen wilt wachten, kun je ze ook een kwartiertje in de oven doen. Verwarm de oven op 100 graden, maak de pitten eerst schoon met koud water en droog ze daarna af.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 2018
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 2018
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's