„Hij zegt: „Waar ben jij?””
Zestiende Kroonbede gehouden in Haagse Sint-Jacobus de Meerderekerk
DEN HAAG. „Er is veel donkerheid en kilte in de wereld, ook in onze samenleving. Toch is er hoop, aldus ds. M. Groen. „We bidden om hoop, om hoop op Hem en slaan het oog naar boven.
De christelijke gereformeerde predikant uit Den Haag opende gisteravond de jaarlijkse Kroonbede, die gehouden werd in de Sint-Jacobus de Meerderekerk aan de Parkstraat in de hofstad.
De Kroonbede is een initiatief van verschillende Haagse kerken en wordt traditiegetrouw in de week voorafgaand aan Prinsjesdag gehouden. De zestiende editie van de Kroonbede, waarbij gebeden wordt voor de politiek, had als thema: ”Hoop”.
„Is een dergelijk thema niet enorm naïef? Waar halen we het lef vandaan om te spreken over hoop?” begon Arjen ten Brinke zijn overdenking. De missionair werker van Boei90 in de Haagse wijk Wateringse Veld vertelde over zijn ervaringen in de sloppenwijken van Manilla. Te midden van alle ellende die hij daar zag, vroeg hij zich af waar God was. „Tot ik in Exodus 2 las hoe de Israëlieten gebukt gingen onder dwangarbeid en luid klaagden. Hun hulpgeroep steeg op naar God. God hoorde hun jammerklacht en dacht aan Zijn verbond met Abraham, Izak en Jakob. Hij zag hoe de Israëlieten leden en trok zich hun lot aan.”
Dat was de context waarin zij verkeerden, stelde Ten Brinke. „Zo hebben wij onze eigen context. Wat moeten we met vluchtelingen en met mensen die de nodige zorg ontberen in onze samenleving? Als U God bent dan lost U het toch op?”
Toch gaat het zo niet, aldus de voorganger van Boei90. Hij wees op Mozes, die door God werd gekozen en ingezet om Zijn plan uit te voeren. „Het is dus niet de vraag: „God, waar bent U?” Hij zegt: „Waar ben jij?” Hij stuurt ons en onze politici erop uit te laten zien wie Hij is. Op Hem moeten we hopen. Hij is erbij. Er is hoop, ook in de meest uitzichtloze situaties.”
Tweede Kamerlid voor de SP Siderius zei geschokt te zijn door de beelden van het Syrische jongetje Aylan Kurdi dat verdronken was op zee. „Een gevoel van machteloosheid overvalt je dan.”
Maar ook dicht bij huis zijn mensen de wanhoop nabij, stelde het SP-Kamerlid. „Ons bestaan is een bestaan zonder moraal. Een samenleving moet hoop bieden. Zo hoop ik op barmhartigheid in een samenleving met moraal.”
Ds. H. van ’t Hoff, predikant van de Nederlands gereformeerde kerk in Rijswijk, bad om een zegen voor de overheid in al haar geledingen. „Geef ons een overheid waarvoor recht en gerechtigheid vooropstaat.”
Angst
„Laat liefde in onze samenleving groeien en laat ons niet geleid worden door angst”, zo bad Petra de Nooy, missionair werker in de „jonge kerk” Leven in Laak.
Dr. B. Plaisier, zendeling en voormalig scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), bad voor deze wereld. „We baden in welvaart, maar verliezen vaak het zicht op wat niet goed gaat in de wereld. Red waar wij geen uitzicht zien.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 september 2016
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 september 2016
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's